Política

Josep Triadó

Alcalde de Premià de Dalt (Junts)

“Volem ser coneguts com a referent de poble saludable”

“Durant aquests anys hem mantingut la base d’un municipi ordenat, net i segur. Ara toca aportar-hi una millor qualitat de vida”

“Les ocupacions delictives i de màfies ara mateix ja no es donen a Premià de Dalt perquè els ho posem molt més difícil”

Mantinc que en política els pactes se sostenen en la confiança i és el cas del regidor socialista
Segurament al setembre ja tindrem a punt els terrenys de Can Nolla per urbanitzar-los

Josep Triadó va superar el 2023 amb majo­ria abso­luta de nou regi­dors la seva quarta can­di­da­tura com a alcalde de Premià de Dalt i que l’enfron­tava a l’històric exal­calde Joan Bali­arda, amb qui va ser regi­dor durant 15 anys. La trans­for­mació del muni­cipi en un lloc mar­cat per la vida salu­da­ble és el pinyol del man­dat, que també vol afron­tar el repte pen­dent de l’habi­tatge públic i la millora de la reco­llida selec­tiva, entre altres pro­jec­tes.

Majo­ria abso­lutíssima de nou regi­dors i torna a pac­tar amb el PSC. Això és una entesa a prova de foc.
Man­tinc que en política els pac­tes se sos­te­nen en la con­fiança, i aquest és el cas del regi­dor soci­a­lista, una per­sona amb la qual tre­ba­llem molt bé. En defi­ni­tiva, el govern l’inte­grem deu per­so­nes, però actuem en una mateixa línia. No fa la sen­sació que hi hagi dues for­ma­ci­ons dife­rents, sinó que tots actuem com un tot.
Un man­dat que ja no està con­di­ci­o­nat ni per la covid, ni pels des­as­tres com el ‘Glòria’, ni pels efec­tes imme­di­ats de la guerra d’Ucraïna... Més pressió per com­plir amb tots els objec­tius pre­vis­tos?
Més pressió, no; més capa­ci­tat, si de cas. No obli­dem que abans del man­dat ante­rior també van ser uns anys mar­cats pel procés i tot el que se’n va deri­var, que va mar­car, i molt, les admi­nis­tra­ci­ons cata­la­nes. Pot­ser no vam asso­lir els objec­tius pre­vis­tos, obli­gats per les emergències, però com a Ajun­ta­ment vam donar res­posta a mul­ti­tud de rep­tes que se’ns van pre­sen­tar sense pre­veure’ls. Espe­rem que es man­tin­gui certa esta­bi­li­tat que ens per­meti tirar enda­vant tots aquells pro­jec­tes que havíem hagut de dei­xar des­can­sar perquè l’esce­nari no era pro­pici. Ara tor­nen a ser objec­tius pre­vis­tos i, per tant, rea­lit­za­bles dins del ter­mini esta­blert i en la forma esca­ient, tal com havien estat dis­se­nyats. Tot i això, durant aquests anys hem man­tin­gut la base d’un poble orde­nat, net i segur. Ara és el moment d’apor­tar-hi més qua­li­tat de vida.
Parli’m d’aquests pro­jec­tes de trans­for­mació.
Par­lava de la base del man­te­ni­ment, la neteja i la segu­re­tat com a punt de par­tida. Segur que tot és millo­ra­ble, però crec que en aquests tres àmbits s’està fent una bona feina. En l’aspecte de segu­re­tat, per exem­ple, que en el man­dat ante­rior va ser un dels pro­ble­mes a des­ta­car, hem acon­se­guit que Premià de Dalt, amb dades dels Mos­sos, ara torni a ser un dels muni­ci­pis amb un per­cen­tatge més baix de delic­tes. Els roba­to­ris amb força a habi­tat­ges i vehi­cles i les ocu­pa­ci­ons s’han reduït de manera nota­ble i això és una gran notícia perquè ens aplana el camí per con­ver­tir-nos en vila salu­da­ble i tran­quil·la. Com a Ajun­ta­ment, un dels rep­tes clau, sobre­tot després de la pandèmia, és tre­ba­llar perquè hi hagi el mínim de gent vul­ne­ra­ble i això ho relli­guem amb l’esce­nari de futur de con­ver­tir-nos en vila salu­da­ble. No perquè lluïm una eti­queta, sinó perquè totes les polítiques que desen­vo­lu­pem vagin en el sen­tit d’asso­lir una millor qua­li­tat de vida. Vull que se’ns cone­gui com a refe­rent de poble salu­da­ble.
Amb un equi­pa­ment clau com és el com­plex espor­tiu, amb la pis­cina muni­ci­pal coberta.
Sí. És una pro­posta molt medi­tada i que ja fa massa anys que dura, però que s’ha allar­gat per pro­ble­mes ali­ens a la cons­trucció, com va ser el cas de la pandèmia. Ja hem posat en marxa el procés de lici­tació de la cons­trucció de l’equi­pa­ment, que puja a 6,2 mili­ons d’euros. No hem dema­nat cap euro al banc: la Dipu­tació fa una apor­tació econòmica molt impor­tant i la gestió anirà a càrrec de l’empresa Dir, que ens pagarà un cànon anual. Es tracta d’unes ins­tal·laci­ons plan­te­ja­des per no ser defi­citàries per a l’Ajun­ta­ment i evi­tar que siguin un forat econòmic. Volem que sigui un refe­rent a escala comar­cal. Pen­sem en un espai de gaudi i de salut, obert de sis del matí a onze de la nit, amb preus asse­qui­bles i per a tots els trams d’edat i pen­sat perquè el facin ser­vir tots els bar­ris de Premià. Un lloc de soci­a­lit­zació i inter­canvi d’experiències, amb l’exer­cici físic i l’esport com a columna ver­te­bral. Pen­sem que també serà un revul­siu espe­ci­al­ment per als joves, perquè molts dei­xen l’esport a aquesta edat bé per avor­ri­ment, bé per fer altres acti­vi­tats menys salu­da­bles, i estem con­vençuts que, amb una oferta tan com­pleta com la que pre­ve­iem, els podrem convèncer de con­ti­nuar prac­ti­cant esport. I tam­poc podem obli­dar la gent gran, a la qual podrem ofe­rir una alter­na­tiva molt millor que asseure’s al sofà a mirar la tele­visió.
Una ter­cera edat activa?
És un aspecte que ja cui­dem molt a Premià de Dalt amb pro­gra­mes com l’Espai Res­pir i que volem con­ti­nuar poten­ci­ant. Hi ha una sèrie a Net­flix que es diu Viure 100 anys. El secret de les zones bla­ves, en què un escrip­tor viatja per diver­ses comu­ni­tats del món on la gent viu més anys i té un bon estat de salut. Un dels secrets, diuen, és la pràctica d’acti­vi­tat física i és aquí on ens volem emmi­ra­llar. La vida sedentària, tant física­ment com cog­ni­tiva, és poc reco­ma­na­ble si es vol viure amb ple­ni­tud.
Les inver­si­ons en esport han estat contínues des que vostè és alcalde.
Perquè hi cre­iem com a equip de govern. Durant el meu pri­mer man­dat, vam tras­lla­dar l’ska­te­park a la Poma, al cos­tat del camp de fut­bol, perquè el lloc que ocu­pava havia de ser per a l’ampli­ació del pavelló. El nou emplaçament s’està con­ver­tint en un lloc de referència inter­na­ci­o­nal pels esports que s’hi prac­ti­quen i com­porta que a Premià de Dalt ja es comenci a con­so­li­dar el turisme salu­da­ble. I durant el segon man­dat vam ampliar i millo­rar el pavelló poli­es­por­tiu que subs­tituïa la pista exte­rior amb un crei­xe­ment molt impor­tant de les acti­vi­tats que s’hi desen­vo­lu­pen. I si bus­quem altres referències en clau espor­tiva, encara que sigui en l’àmbit pri­vat, hem d’esmen­tar les vuit pis­tes de vòlei platja que s’habi­li­ta­ran a l’espai que ocu­pava l’antiga fàbrica de Can Mer­ca­dal. Vuit pis­tes que ges­ti­o­narà el mateix club que ara porta les tres que hi ha al cos­tat del pavelló. Final­ment, hi ha un pro­jecte també en l’àmbit pri­vat per fer una residència per a espor­tis­tes de 160 pla­ces i que s’ubi­ca­ria a la part baixa del camp de fut­bol.
La cons­trucció d’habi­tatge públic també havia que­dat atu­rada...
El pla gene­ral del 2007 ja esta­bleix els diver­sos sec­tors on hi ha pre­vista la cons­trucció d’habi­tatge públic. La bom­bo­lla immo­biliària i la crisi gene­ral van gene­rar molta incer­tesa en el sec­tor i van fre­nar en sec les pro­mo­ci­ons. En el nos­tre cas, tots els sec­tors tenen un procés urbanístic enge­gat, però no és fàcil ni ràpid. Alguns, però, ja es tro­ben en la fase final del procés i segu­ra­ment al setem­bre ja tin­drem a punt els ter­renys de Can Nolla per urba­nit­zar-los i començar a fer-hi els 116 habi­tat­ges de pro­moció pública, 20.000 metres qua­drats d’equi­pa­ment i sis hectàrees de zona verda. Con­fiem que abans d’aca­bar el man­dat ja es puguin aixe­car els edi­fi­cis. També tenim una petita pro­moció d’habi­tat­ges davant de l’escola Santa Anna que es podran començar a prin­ci­pis de l’any vinent. El pro­blema que tenim, com a tot arreu, és que hi ha molta demanda i poca oferta.
La inse­gu­re­tat va ser un dels cavalls de bata­lla del man­dat ante­rior. S’ha rever­tit la situ­ació?
La polèmica que es va voler gene­rar amb Desokupa va pas­sar l’octu­bre del 2022, i el febrer del 2023 la Gene­ra­li­tat va apro­var mesu­res anti­o­cu­pació que ens van per­me­tre com a con­sis­tori actuar amb més con­tundència con­tra els casos detec­tats al muni­cipi. A més, en el nos­tre cas hi va haver l’ele­ment dis­su­a­siu que ens ha permès reduir el nom­bre d’ocu­pa­ci­ons i tenir molt con­tro­la­des les poques que encara hi ha. En el cas que es tracti de famílies vul­ne­ra­bles, les podem diri­gir cap a ser­veis que els donin una res­posta alter­na­tiva. Les ocu­pa­ci­ons delic­ti­ves i de màfies ara mateix ja no es donen a Premià de Dalt perquè els ho posem molt més difícil i, en cas de tro­bar-ne alguna, tenim eines més efec­ti­ves per neu­tra­lit­zar-les, així com una llei més efec­tiva con­tra aquells que fan del delicte el seu modus vivendi.
L’ins­ti­tut escola sem­bla que al final serà una rea­li­tat.
I molt espe­rada! El mes de maig final­ment vam sig­nar el con­veni amb Edu­cació perquè faci el nou edi­fici en uns ter­renys cedits per l’Ajun­ta­ment de 4.000 metres qua­drats que, a més, apor­tarà el 30% de la inversió de l’obra, apro­xi­ma­da­ment un milió d’euros. Espe­rem que no hi hagi més demora i en dos anys dis­po­sem de les ins­tal·laci­ons que es mereix el cen­tre.
El 2025 és la data fixada per Europa perquè els muni­ci­pis recu­llin selec­ti­va­ment el 55% dels resi­dus. Premià de Dalt ha fet els deu­res?
Nosal­tres ho por­tem bé amb un 53,1% de reco­llida selec­tiva el 2023, però hem de fer un pas més i fer l’aposta pel porta a porta que s’ha vist com el sis­tema més efec­tiu. Estem tre­ba­llant en el procés per ins­tal·lar con­te­ni­dors intel·ligents i a par­tir del setem­bre començarem una cam­pa­nya de cos­ci­en­ci­ació a la població, tant a nivell d’infor­mació muni­ci­pal com dels agents cívics. Som cons­ci­ents que serà un esforç i que demana un canvi de men­ta­li­tat per a la ciu­ta­da­nia, però és el que toca i no ens ha de fer por afron­tar-ho. L’objec­tiu final és que tot­hom pagui per allò que genera, que és el més just.
Superada la sen­sació d’inse­gu­re­tat res­pecte a actes delic­tius con­ti­nua com a un dels prin­ci­pals pro­ble­mes que detecta la població, segons l’enquesta de la Dipu­tació, l’inci­visme.
És un aspecte com­plexe de resol­dre total­ment perquè engloba des del mal ús dels pati­nets, a les pin­ta­des, el soroll a des­ho­res o fins i tot petits furts, entre d’altres. En aquest dar­rer cas, el prin­ci­pal pro­blema cor­res­pon a unes lleis que son massa laxes amb els delinqüents rein­ci­dents, que es cre­uen impu­nes perquè els seus actes no reben el càstig cor­res­po­nent. Això afecta la con­vivència i pro­voca certa impotència entre els cos­sos poli­ci­als que veuen com dete­nen un lla­dre que al cap de poques hores torna a sor­tir per on ha entrat. En glo­bal, però, aquest tipus d’actes també han bai­xat bas­tant perquè hi estem molt a sobre i actuem amb rapi­desa quan es detecta algun cas. Tot i això, les xar­xes soci­als que fan de mega­fo­nia del que passa al muni­cipi no sem­pre reflec­tei­xen la rea­li­tat i hi ha casos on es mag­ni­fica tot ple­gat. L’any vinent tenim pre­vist la ins­tal·lació d’una segona ane­lla de càmeres de segu­re­tat que fins que no s’endu­rei­xin les lleis fan un efecte dis­su­a­sori que ja ens va bé.
Han fet ban­dera del pri­mer parc inclu­siu a la zona de Felicià Xarrié.
És el lloc on fem la festa major i l’hem plan­te­jat com un espai on també s’ampliarà l’apar­ca­ment. El parc inclu­siu està pen­sat com un lloc on tot­hom en pugui fer ús, sense bar­re­res i pen­sant que els futurs espais que es facin en el poble seguei­xin la mateixa línia. Va ser una pro­posta de La Crida que va votar a favor del pres­su­post 2024 i que es va incloure com a inversió.
S’han uni­fi­cat els dos fes­ti­vals cul­tu­rals, l’Ulis­ses i l’Endo­fest. Per què?
Per unir esforços, aug­men­tar l’eficiència, reduir la des­pesa i poten­ciar l’espe­rit soli­dari. La pro­posta ha fun­ci­o­nat, s’ha obert a la par­ti­ci­pació del tei­xit econòmic del poble i crec que tenim molt camí per recórrer. A més, ara se n’encar­rega de la gestió l’Hos­pi­tal Clínic, que con­tracta els grups i les empre­ses. Nosal­tres com a Ajun­ta­ment apor­tem 15.000 euros i el suport logístic cor­res­po­nent. Aquest nou sis­tema ens ha permès que abans de ven­dre la pri­mera entrada aquest any ja teníem totes les des­pe­ses cober­tes, també perquè els grups con­trac­tats venen amb un cost infe­rior a l’habi­tual. Es tracta d’un fes­ti­val per visi­bi­lit­zar l’endo­me­tri­osi, que afecta a un 10% de les dones i tots els impli­cats ens sen­tim molt orgu­llo­sos perquè ens comen­ten des del Clínic que som la pri­mera admi­nis­tració en pre­o­cu­par-nos per aquesta malal­tia. En breu es faran públics els resul­tats dels estu­dis que han estat finançats amb els diners acon­se­guits pel fes­ti­val.
Mal­grat els bons resul­tats elec­to­rals on el seu grup va aug­men­tar en per­cen­tatge de vots, es va aca­bar per­dent el desè regi­dor en bene­fici de Veïns de Premià de Dalt. L’efecte Bali­arda va fun­ci­o­nar a mit­ges?
Crec que més que per­dre vots el que va bai­xar és la par­ti­ci­pació en gene­ral. La presència d’un exal­calde amb el recor­re­gut de Joan Bali­arda pesava en les dar­re­res elec­ci­ons, és natu­ral, però nosal­tres també estàvem molt con­vençuts de la feina feta i del suport de la ciu­ta­da­nia que ens consta que tenia i té un alt grau de satis­facció res­pecte al govern.
Bali­arda i vostè van com­par­tir quinze anys en el govern. Com ho por­ten ara en bàndols dife­rents?
Ell fa temps que no par­ti­cipa acti­va­ment dels plens, però de tant en tant ens tro­bem i par­lem del muni­cipi. Ell amb les seves inqui­e­tuds i jo amb les meves. No crec que esti­gui exer­cint com a cap de l’opo­sició, sinó més aviat es troba en una situ­ació d’estand by.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia