Política

estat francès

Macron tanca aquest dilluns amb Le Pen i Bardella les consultes per nomenar un nou govern

El president francès, Emmanuel Macron, tanca aquest dilluns la tanda de consultes per intentar nomenar un govern estable amb una reunió amb els líders del partit ultradretà Reagrupament Nacional (RN), Marine Le Pen i Jordan Bardella.

El president francès es reunirà també a l’Elisi , per separat, amb Éric Ciotti, el líder de la facció dels Republicans que es va escindir i va pactar amb Le Pen, i amb la presidenta de l’Assemblea, Yaël Braun-Pivet, i el president del Senat, Gérard Larcher.

Les discussions amb Le Pen, Bardella i Ciotti són testimonials i per cortesia política, perquè Macron busca, precisament, forjar algun tipus acord entre tot l’arc polític per formar un govern sense la ultradreta, però també sense l’esquerra radical La França Insubmisa (LFI), a la qual considera massa radical.

Le Pen i Bardella, previsiblement, insistiran a Macron enel fet que RN va ser la formació amb més diputats en les recents eleccions legislatives anticipades, amb 126 diputats sobre 577. L’esquerra, però reivindica el càrrec de primer ministre perquè la seva coalició Nou Front Popular (NFP) constitueix el bloc amb més important, amb 193 diputats, encara que molt lluny dels 289 que marquen la majoria absoluta.

El bloc macronista, format per tres partits de centre i centre dreta, té 166 escons, mentre que RN i els seus aliats en sumen 142.

La dreta moderada que no es va aliar amb Le Pen va obtenir 42 diputats. També hi ha 21 legisladors nacionalistes i 8 no inscrits. En aquesta Assemblea “de minories”, com l’ha descrit Macron, el mandatari francès intenta crear una entesa entre els conservadors i l’esquerra moderada, la qual cosa suposaria trencar el Nou Front Popular, on hi ha evidents diferències, tot i que de moment el bloc es manté unit al voltant de la seva candidata comuna a primera ministra, Lucie Castets, una economista y activista social que no milita a cap partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El govern celebra que la Diada fos un dia “de retrobament entre catalans”

barcelona
política

Constituïdes les disset comissions legislatives d’aquest mandat

barcelona
guerra a europa

Rússia expulsarà sis diplomàtics britànics acusats d’espionatge i sabotatge

barcelona
Política

Turull alliçona Marlaska: “Les competències exclusives en immigració es poden traspassar ”

barcelona

El PP de Girona demana un pla de neteja específic contra les pintades

GIRONA
amèrica del sud

Veneçuela convoca l’ambaixador espanyol per les paraules “insolents” de Robles

barcelona
Oriol Lázaro
Alcalde de Campdevànol (Sumem per Camdevànol-Junts)

“Parlo en nom de tots, el govern tripartit té molt bona salut”

estats units

Trump descarta ara un altre debat amb Harris

barcelona

La portaveu de Junts a Ripoll deixa l’acte de regidora

RIPOLL