Política

política

A punt la proposta alternativa al lideratge de Junqueras a ERC

Es presentarà aquesta setmana després que ahir es lliguessin en una reunió a Manresa els detalls de la “renovació” que volen impulsar

D’entrada faran públiques diverses cares visibles, i no una de sola, perquè volen ser una candidatura “coral” i primer explicaran el projecte i el rumb que creuen que cal prendre

El lideratge que Oriol Junqueras vol tornar a ostentar a ERC tindrà un rival d’envergadura, i es presentarà aquesta mateixa setmana, amb vista al congrés previst el 30 de novembre que votarà la nova executiva del partit. Fonts de la proposta alternativa -també anomenada fins ara ’rovirista’, en contraposició a Junqueras, tot i que l’actual secretària general, Marta Rovira, ja va dir que plega i no en forma part-, així ho han avançat a El Punt Avui, arran de la reunió ahir a la tarda al Centre Cultural El Casino de Manresa, en què una cinquantena dels militants que impulsen la candidatura en van acabar de tancar els detalls i els continguts, després d’un primer conclave que ja havien celebrat a final de juliol a Martorelles. “Comença un nou cicle polític per al país i per al partit, i hi ha d’haver una candidatura de renovació amb nous lideratges”, han explicat fonts consultades, que apunten que “segurament” s’han de revisar tant l’estratègia com les maneres de fer que hi ha hagut fins ara a ERC. En aquest sentit, admeten que dins del seu grup hi ha tant gent que va votar que sí com que va votar que no a investir president Salvador Illa, per bé que no defugiran “mullar-se” sobre quin creuen que ha de ser el rumb del partit i del país en els propers anys.

En tot cas, l’alternativa, sortida del manifest renovador Reactivem l’Esquerra Nacional que es va donar a conèixer el 16 de juny i que va rebre el suport de més d’un miler de militants, vol concentrar-se ara a explicar el projecte que proposa per al partit, basat en lideratges més “corals”, més presència femenina i del municipalisme republicà, per la qual cosa ara no es presentaran només una o dues cares visibles sinó diverses, en espera també que s’hi puguin sumar més militants en les properes setmanes. “En la presentació es visualitzarà un seguit de gent que tindrà rellevància, però primer parlarem del que volem fer, perquè tenim propostes, i després ja acabarem de decidir qui ho lidera”, apunten les mateixes fonts. Amb això, han evitat confirmar ni desmentir cap dels noms amb què s’ha especulat en les últimes setmanes, tot i que altres fonts sí que han confirmat que l’ara secretària general adjunta, Marta Vilalta, no en formarà part, amb la qual cosa, i havent anunciat també ja que plega l’actual coordinador, Pere Aragonès, els renovadors no comptaran amb ningú de l’actual cúpula dirigent. Amb aquesta tàctica, a més, es volen diferenciar de la candidatura “personalista” i el model de partit “jeràrquic i sense una proposta clara” que consideren que representa Junqueras, per bé que aclareixen que tampoc volen practicar pas una política de “terra cremada” amb el sector rival ni volen enviar ningú “a la paperera”.

Entretant, segons han confirmat fonts d’ERC, demà al matí hi ha prevista una reunió entre la direcció actual i membres del sector de Junqueras, que dilluns van lliurar a la seu del partit cent signatures de militants -per bé que en estar en període vacacional no es podran registrar oficialment fins la setmana vinent- per demanar un avançament del congrés. La direcció, de fet, ja va encarregar la setmana passada un informe per veure les opcions que hi hauria per satisfer aquesta petició, que hauran de valorar demà. En aquest sentit, fonts de la candidatura alternativa han aclarit que no els fa “por” un avançament del congrés, però han deixat clar també que s’hi oposaran perquè les dates ja es van aprovar en una executiva presidida pel mateix Junqueras el 15 de maig, i els primers passos van rebre el llum verd igualment en un consell nacional el 15 de juny. I no veuen “cap argument per carregar-se” els acords ja presos. Segons ells, en tot cas, qualsevol modificació que es vulgui fer al calendari hauria de passar també per un consell nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Una enquesta dona Harris cinc punts sobre Trump després del debat

barcelona
estat espanyol

El govern espanyol destitueix Ángel Contreras, president d’Adif

barcelona
estats units

Els EUA imposaran una taxa del 100% als vehicles elèctrics xinesos

barcelona
Política

Comín presenta recurs al TGUE per reclamar el seu escó a l’Eurocambra

barcelona
política

El PSC força l’anul·lació de l’acord del ple de juliol en el que s’aprovava el ROM

salt
crisi migratòria

La Fiscalia avisa el govern canari que el denunciarà si no acull a menors

barcelona
corea del Nord

Pyongyang mostra per primer cop les seves centrifugadores d’urani

barcelona
política

Lluc Salellas rep a Sílvia Paneque com a consellera de Territori

girona
guerra a europa

Continua la contraofensiva russa en Kursk per a recuperar territori ocupat

barcelona