Política

educació

Més de 31.400 alumnes que havien fet la preinscripció d’FP encara no tenen plaça

Un total de 31.404 alumnes que han fet la preinscripció per a cursar estudis de Formació Professional encara no tenen plaça assignada entre les seves deu peticions, segons ha confirmat la nova consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, que ha demanat disculpes a tots els afectats després de transcendir la informació avançada aquest dijousEl Periódico. “És una prioritat del govern reforçar el sistema públic de Formació Professional i ens comprometem a fer tot el que estigui a les nostres mans perquè el proper curs no es repeteixin aquestes situacions”, ha assegurat la consellera a través d’un missatge a la xarxa social X. Aquesta falta d’assignació -un problema que s’arrossega de fa anys- obligarà milers d’estudiants a fer la matriculació a cicles formatius amb el curs ja començat.

Segons dades facilitades pel departament d’Educació, en el procés de preinscripció es van presentar 46.769 sol·licituds per a estudis de grau superior, de les quals es van fer 31.837 assignacions el 31 de juliol. Per tant, hi ha 14.932 estudiants que van demanar una plaça de grau superior que no han rebut cap assignació. De la mateixa manera, es van tramitar 53.603 preinscripcions per de grau mitjà, de les quals es van assignar 37.231 places, quedant sense assignar 16.472 sol·licituds. La suma de les preinscripcions de grau mitjà i superior dona com a resultat la xifra de 31.404 persones que esperen una assignació.

El departament d’Educació, que fins ara no havia facilitat les dades de la preinscripció per al curs 2024-2025 de l’FP, també ha comunicat que en data de 28 d’agost consten 4.838 places vacants a Grau Mitjà i 5.546 a Grau Superior. A més, remarquen que aquestes xifres “previsiblement augmentaran un cop passat el període de matriculació al setembre”. I és que no totes les persones que fan la preinscripció a l’FP acaben matriculant-se, ja sigui perquè al final se’n van a fer batxillerat o un grau universitari o s’incorporen al mercat laboral, segons apunten des d’Educació.

Els estudiants sense plaça assignada podran optar a la fase extraordinària de repesca, a partir del 12 de setembre -el mateix dia que comença el curs escolar- i després que s’hagin tancant les matriculacions de la setmana que ve, que es fan del 2 al 6 de setembre. Serà llavors quan se sabrà exactament quantes places vacants quedaran i quan es podrà optar de nou als diversos estudis que hagin quedat lliures. L’any passat a data 13 de setembre, un cop acabada les matriculacions, hi havia 14.500 vacants entre grau mitjà i superior i quedaven 1.800 alumnes sense assignació. Per tant, caldrà esperar al 12 de setembre per poder saber exactament quin és el dibuix final i quantes persones s’han quedat efectivament sense assignació.

Des del departament d’Educació i Formació Professional han assegurat que “en un futur”, la intenció de la nova conselleria és tenir “una interlocució directa” amb tots els agents implicats per valorar un avançament del procés i “evitar que els alumnes no s’hagin d’inscriure a l’FP un cop començat el curs”.

Crítiques a Simó

Les dades sobre el procés de preinscripció i l’assignació de places a l’FP, que de fet fa anys que generen polèmica, ja va portar precisament al govern d’ERC a fer modificacions per intentar finalitzar tots els tràmits de la preinscripció a data 31 de juliol i no al setembre, com passava fins fa dos cursos. Amb tot, la diferència entre l’oferta i la demanda fa que any rere any, hi ha centenars d’alumnes que es quedin sense cursar els mòduls que havien triat.

De fet aquest any han entrat en vigor les modificacions anunciades al febrer -alguns dels canvis marcats per la nova normativa estatal de l’FP- amb l’objectiu de simplificar el procés de preinscripció, escurçant l’assignació de places a dues tandes. A més, ara les assignacions es fan en base a la nota i no per ordre de petició. Així, el sistema d’ordenació i matrícula s’assimila a l’àmbit universitari, afavorint les persones amb millors qualificacions.

Les dades de 31.404 alumnes sense assignació de plaça ha provocat la crítica per part de Junts, la diputada i expresident del Parlament, Anna Erra, ha acusat el govern d’ERC “d’arrossegar la seva incompetència fins al darrer minut”. En un missatge a la xarxa X, Erra ha demanat al govern del PSC que “actui amb la màxima celeritat per corregir aquesta pèssima gestió que afecta l’educació i el futur de més de 31.000 alumnes”. També ha criticat la consellera Niubó per haver marxat de vacances després de prendre possessió del càrrec enlloc de quedar-se a solucionar el problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Biden i Starmer no donen permís a Kíiv per fer servir míssils de llarg abast contra Rússia

barcelona

La llavor del Ciemen

Barcelona
Neus Brunet Campeny
Cap de l’oposició de Breda (Junts)

“La principal prioritat és posar en marxa el centre de dia”

Breda
David Minoves i Llucià
President del CIEMEN

“No es pot entendre el creixement de l’independentisme sense el Ciemen”

Barcelona
POLÍTICA

Sílvia Biosca, proclamada la primera alcaldessa de Pineda

Pineda de Mar
Amèrica del Sud

El mantell sagrat torna al Brasil

barcelona
estats units

Una enquesta dona Harris cinc punts sobre Trump després del debat

barcelona
estat espanyol

El govern espanyol destitueix Ángel Contreras, president d’Adif

barcelona
estats units

Els EUA imposaran una taxa del 100% als vehicles elèctrics xinesos

barcelona