Estat espanyol
La magistrada catalana i progressista Maria Isabel Perelló presidirà el CGPJ i el Suprem
És la primera dona que dirigirà l’òrgan de govern dels jutges i l’alt tribunal en tota la seva història
Nascuda a Sabadell, és magistrada del Suprem des del 2009 i jutge des de 1985
El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha elegit aquest dimarts la catalana Maria Isabel Perelló, magistrada del Tribunal Suprem (TS)i considerada progressista, com a presidenta de l’òrgan de govern dels jutges espanyols. És la primera dona que dirigirà la institució i també l’alt tribunal.
La nova presidenta del CGPJ i del Suprem s’ha imposat amb setze vots a l’altra candidata, Ana María Ferrer, que n’ha rebut quatre, segons ha detallat el Consell en un comunicat. Ferrer era la principal favorita del bloc progressista després que la magistrada Pilar Teso optés per retirar-se, però era rebutjada de pla pels magistrats del bloc conservador. No obstant, sí que haurien accedit a la petició que una dona ocupi la presidència del Consell i del Suprem per primera vegada en tota la història de l’alt tribunal, creat el 1812.
La seva elecció arriba després de dos mesos de negociacions fallides i a dos dies de l’acte d’obertura de l’any judicial, que se celebra dijous. La seva designació ha estat possible després que aquest dilluns –i davant la manca d’acord- els vocals del CGPJ obrissin les candidatures a persones que no formen part del Consell sempre que complissin els requisits fixats per la llei.
Maria Isabel Perelló (Sabadell, 1958) va accedir a la carrera judicial el 1985 i és magistrada de la Sala Tercera del TS des del 2009. Membre de l’associació progressista Jutges per la Democràcia, al llarg de la seva trajectòria ha ocupat destinacions al Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Maó i a l’audiència Provincial de Barcelona. Especialista en contenciós administratiu des de 1991, ha servit a la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (1991-1992) i a la de l’Audiència Nacional (1993-1994 i 2001-2009). També ha estat lletrada del Tribunal Constitucional entre 1994 i 2001.
Com a magistrada del Suprem ha dictat sentències en matèries com competència, instal·lacions d’energia renovables, regulació elèctrica, òrgans reguladors, contractes administratius i seguretat social, entre altres.
És coautora de diverses obres i ha col·laborat al llibre La Europa de los Derechos: el Convenio Europeo de los Derechos Humanos, editat pel Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals.
Govern i oposició celebren l’elecció
Tant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com el líder del Partit Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo, han felicitat la nova presidenta del CGPJ i han estacat que una dona ocupi el càrrec per primera vegada. En un missatge a les xarxes socials, Sánchez ha afirmat que “la igualtat és la columna vertebral de la democràcia” i ha celebrat que “avui Espanya recupera la normalitat institucional”. La portaveu de l’executiu, Pilar Alegría, ha subratllat que avui és “un dia molt important” perquè es recupera “la normalitat del poder judicial després de tants anys”. A més, ha posat en valor que la nova presidenta del Poder Judicial i del Suprem serà “una dona progressista”, “catalana” i amb “una trajectòria sense màcula”. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha qualificat de “magnífica notícia” l’elecció de Perelló perquè “per primera vegada en la història, una dona presidirà el CGPJ i el Tribunal Suprem”.
De la seva banda, Feijóo ha indicat que hi ha un “doble motiu de celebració” perquè la tria de Perelló suposa que serà la primera dona que presideix el govern dels jutges i també perquè, per primera vegada, s’elegeix el càrrec “sense imposició dels partits”. “Li desitjo tot l’encert per seguir avançant en la despolitització d la justícia”, ha reblat.