Política

estat francès

Macron continua sondejant noms per a primer ministre amb responsables polítics

Una petició afavorida per la França Insubmisa per destituir el president recull més de 200.000 signatures

El president francès, Emmanuel Macron, continua aquest dimarts sondejant per telèfon amb responsables polítics alguns dels noms que més han sonat en els últims dies per al lloc de primer ministre, en particular el del conservador Xavier Bertrand.

Mentre l’Elisi s’ha mantingut oficialment mut sobre les converses de Macron per a intentar sortir del mal pas polític en què està sumit el país després de les eleccions anticipades del 30 de juny i 7 de juliol que ell va convocar, la premsa s’ha convertit en una olla de filtracions i especulacions.

‘Le Parisien’ ha contat que aquest matí el cap de l’Estat ha estat parlant per telèfon amb tres dels pesos pesants dels Republicans (LR), el partit de la dreta tradicional, Gérard Larcher, Laurent Wauquiez i Bruno Retailleau, sobre la pista de Bertrand, antic ministre i actual president de la regió d’Alts de França (nord). Però aquests dirigents han posat dues condicions per a donar el seu suport a qui va ser membre de la seva formació: que es faci una avaluació del risc que un govern de Bertrand sigui tombat per una moció de censura i que el nou primer ministre assumeixi el pacte legislatiu que va presentar LR.

Els diputats i els senadors dels Republicans han convocat sengles reunions aquest dimarts per a analitzar un potencial escenari amb Bertrand, que el dilluns va ser rebut per Macron en el palau de l’Elisi igual que l’exprimer ministre socialista Bernard Cazeneuve, un altre dels noms que més sona.

Per part de l’extrema dreta, l’Agrupació Nacional (RN), ha advertit per mitjà de l’entorn del seu president, Jordan Bardella, que censurarà a qualsevol dels tres noms que més continuen sonant com a possibles primers ministres, Bertrand, Cazeneuve i Beaudet.

Aquest últim, president del Consell Econòmic, Social i Mediambiental (CESSAMENT), sense experiència política i un perfecte desconegut per a la immensa majoria dels francesos, apareix com una potencial solució per a un govern tècnic que tractaria de salvar la fragmentació inèdita de l’Assemblea Nacional (cambra baixa) des de les eleccions legislatives anticipades.

El RN, que encara que amb els seus socis va ser el primer bloc polític amb el 37% dels vots en la segona volta de les legislatives, es va veure penalitzat per l’estratègia de l’anomenat ’cordó sanitari’ i només va obtenir 142 diputats en una Assemblea Nacional de 577 escons.

L’esquerra denuncia l’actitud del president

Per la seva banda, el Nou Front Popular (NFP) que aglutina als partits d’esquerra, ha continuat denunciant l’actitud del president francès, que es nega a nomenar la que és la seva candidata a primera ministra, Lucie Castets.

Les formacions d’esquerres consideren legítima la seva exigència que Castets encapçali el pròxim Executiu perquè en conjunt constitueixen la primera força en la cambra baixa, encara que amb 193 diputats estan molt lluny dels 289 de la majoria absoluta.

Mentrestant, una petició afavorida per la França Insubmisa (LFI), el partit de Jean-Luc Mélenchon, per a la destitució de Macron, en la qual s’acusa de no reconèixer els resultats de les legislatives i d’estar bloquejant l’aplicació de qualsevol programa que no sigui el seu, ha rebut prop de 200.000 signatures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]