Política

Estat espanyol

El ministre José Luis Escrivá serà el nou governador del Banc d’Espanya

Diversos mitjans espanyols donen per feta la decisió, que el titular d’Economia, Carlos Cuerpo, anunciarà demà al Congrés

El PP rebutja el seu nomenament i avisa que no serà col·laborarà en la politització de la institució

El ministre de Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, serà el nou governador del Banc d’Espanya, un nom que el PP ha rebutjat explícitament, segons ha avançat la cadena Ser i han confirmat aquest dimarts altres mitjans espanyols.

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ha convocat per demà a la tarda la comissió d’Economia, Comerç i Transformació Digital del Congrés per proposar el nomenament, que no ha de passar necessàriament pel Consell de Ministres i que podria sortir publicat al Butlletí Oficial de l’Estat aquest mateix dijous. I tot i que ni els Ministeri d’Economia ni el d’Hisenda han ratificat la decisió, molts mitjans donen per feta la designació d’Escrivá. La portaveu de l’executiu, Pilar Alegría, també ha evitat confirmar el nomenament a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

El nom d’Escrivá ja es va filtrar a principi de juliol i, amb el termini per prendre una decisió gairebé esgotat, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, manté la seva primera opció malgrat el rebuig explícit de l’oposició.

L’elecció d’Escrivá com a governador del Banc d’Espanya el convertirà en el primer ministre que assumeix aquest càrrec i obligarà Sánchez a remodelar l’executiu. A més, si es confirma, la tria del titular de Transformació Digital pot trencar les negociacions que la Moncloa ha mantingut durant mesos amb el PP per designar el substitut de l’exgovernador Pablo Hernández de Cos.

Rebuig del PP

La tria del governador és una prerrogativa del president del govern, però és costum que el principal partit de l’oposició proposi el sotsgovernador de la institució. I el Partit Popular (PP) ja ha avisat que no seran còmplices de la politització del Banc d’Espanya.

En declaracions als mitjans avui a la sortida d’un esmorzar informatiu, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reiterat el seu rebuig a què Escrivá sigui el nou governador, perquè ho veu com un pas per “controlar” la institució i perjudicaria el seu prestigi al Banc Central Europeu. “Jo espero que no ho facin, però tot sembla indicar que ho faran; per tant, que no comptin amb nosaltres en aquesta nova invasió del Banc d’Espanya”, ha dit. Segons el líder popular, “no es pot ser ministre al matí i governador a la tarda”. “Aquesta institució no pot ser un ministeri més del govern espanyol; mai no ho ha estat i sembla que el govern torna a ballar-la”, ha lamentat.

Núñez Feijóo ha recordat que els populars van acordar amb el govern la despolitització de les institucions i de la Justícia, i van pactar que ni al Consell General del Poder Judicial ni a la Fiscalia General de l’Estat es nomenaria a ningú que hagi ocupat càrrecs polítics els últims cinc anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia