Política

política

Llarena confirma que no aplica l’amnistia a Puigdemont

El jutge del Suprem rebutja el recurs de l’expresident català

Rufián titlla la decisió de “cop d’estat judicial”

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha confirmat que no aplica l’amnistia a l’expresident català Carles Puigdemont. Llarena ha dictat una interlocutòria en què, com era de preveure, desestima també els recursos dels exconsellers Lluís Puig i Antoni Comín per entendre que la llei deixa fora els delictes de malversació en supòsits en què el subjecte actuï amb “el propòsit d’obtenir un benefici personal de caràcter patrimonial”, cosa que entén que concorre en el cas. Els imputats podran recórrer la decisió del magistrat davant la Sala d’Apel·lacions de l’alt tribunal. Llarena també ha rebutjat els recursos de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, que havien reclamat al jutge que apliqués la norma als processats.

El magistrat ressalta que l’amnistia per a aquest delicte hagués estat apreciada si la llei hagués proclamat, sense restriccions, la concessió del perdó a tots els delictes de malversació comesos per promoure el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, o si hagués limitat l’exclusió a casos d’enriquiment en el significat etimològic, és a dir, d’augment de riquesa. Tot i això, recorda la interlocutòria, l’article 1.4 de la llei indica que el concepte d’enriquiment arriba a més a les actuacions on s’obtingui qualsevol avantatge personal de caràcter patrimonial, cosa que inclou qui, amb càrrec als fons públics, obté qualsevol benefici que hagués exigit del pagament d’una contraprestació dinerària (contingut patrimonial), encara que no augmenti materialment el nivell de riquesa.

Sobre això, el magistrat cita la interlocutòria impugnada per reiterar que els processats “van decidir carregar als fons públics aportats pels contribuents el cost” del referèndum de l’1-O, que era un projecte, segons ell, aliè a les seves responsabilitats de Govern i a les competències de la Generalitat.

Llarena desestima també el recurs de Vox que sol·licitava que no s’apliqués l’amnistia tampoc al delicte de desobediència. Per la seva banda, dona la raó a la dirigent d’ERC Marta Rovira en acceptar que el sobreseïment de la causa per desobediència correspon a la Sala, per la qual cosa estima el seu recurs i conclou el sumari respecte d’aquesta

Puigdemont ha reaccionat a la decisió del jutge amb una piulada a X, on lamenta que Espanya hagi decidit no aplicar-li la llei d’amnistia “el mateix dia que decideix mantenir impunes els crims del franquisme” i ha afirmat que se n’ha assabentat de la decisió “per la premsa” .

El portaveu d’ERC al Congrés. Gabriel Rufián, ha titllat la decisió de Llarena de “cop d’estat judicial” , mentre que la diputada dels Comuns, Aina Vidal, de Sumar, ha criticat que hi hagi jutges “que estiguin jugant amb la legalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Turull demana a ERC que es disculpi per les accions contra Junts de l’estructura B

barcelona
Política

Acord per desbloquejar la Llei de l’ELA

barcelona
política

El “mateix” finançament arreu de Sánchez fixa “l’horitzó ambiciós” per a Romero

barcelona

Escòcia vol recuperar l’esperit del 2014

Londres
Estats Units

Una campanya tacada per la violència

Los Angeles
Eduard Díaz
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Llagostera (ERC)

“L’equip de govern viu de les rendes del mandat anterior”

Llagostera
Christopher Carnie
Representant a Catalunya de Europe for Scotland

“El referèndum va ser un dia d’orgull”

Barcelona
estats units

El pressumpte assassí de Trump, acusat de possessió d’armes de foc

barcelona
rússia

Putin decreta que l’exèrcit rus tingui 1,5 milions de soldats per a l’1 de desembre

barcelona