política
Critiques als partits independentistes i crida a la mobilització en el manifest unitari
El text ha estat llegit en la seva part final per Lluís LLach, que ha fet una crida a la unitat
El president de l’Assemblea Nacional Catalana, Lluís Llach, ha tancat aquesta tarda la manifestació a Barcelona, amb els darrers punts del manifest unitari signat per les entitats convocants, en el que es critica la desunió dels partits polítics independentistes: “han estat incapaços de posar-se d’acord i de traçar una estratègia compartida per fer efectiu el dret a l’autodeterminació tot i que la ciutadania catalana s’ha mobilitzat una vegada i una altra. El hem facilitat majories parlamentàries, que uns i altres han malbarat en discussions caïnites”, ha llegit Llach.
En el text es fa una crida a no lamentar-se i a tornar l’organització: Així ho ha dit el líder de l’ANC: “Prou de llepar-nos les ferides! Organitzeu-vos!”. I recollint el lema de la Diada, el manifest segueix defensant l’actualitat del moviment independentista: “La societat civil hi som i hi serem, units i treballant per construir un país lliure del qual tothom se’n senti part. Davant un estat espanyol que no ofereix cap futur digne per als Països Catalans”, ha dit. En la cloenda de l’acte unitari, Llach ha destacat i agraït la presència de les entitats independentistes i ha tingut una menció especial per als CDR. Finalment, Llach ha convidat a seguir les mobilitzacions: “A partir de demà, a treballar i anar amunt en els nostres reivindicacions”, ha reblat.
Crida a la unitat
En el manifest llegit avui la plataforma unitària ha reclamat la unitat de les forces independentistes i ha reivindicat la transversalitat del col·lectiu:”Avui, diverses entitats ens hem unit demostrant que és possible arribar a acords per les qüestions que realment importen. Demostrem que l’independentisme és fort, transversal, intel·ligent i que aquí no es rendeix ningú”, continua el manifest.
En el text unitari es denuncia la desigualtat social, l’emergència climàtica i el creixement del discurs d’odi, com a principals reptes a afrontar: “Per superar els desafiaments de les societats modernes, calen eines d’un estat propi com òbviament és el finançament”. En aquest sentit es denuncia l’amenaça, diuen, de l’Estat espanyol: “estar sotmesos a l’estat espanyol és una amenaça estructural per a la supervivència de la llengua i la cultura catalanes i per garantir un futur digne (...) La independència és un project per viure millor”, s’afegeix al text.