diada
Llach, en el manifest unitari: “Prou de llepar-nos les ferides”
El president de l’Assemblea Nacional Catalana, Lluís Llach, va advertir ahir, en la lectura del manifest unitari, que, segons consideren, s’ha acabat el temps de lamentar-se per la situació actual de l’independentisme: “Prou de llepar-nos les ferides! Organitzeu-vos!”, va cridar Llach, que, seguint el text signat per les entitats convocants, va criticar durament la desunió dels partits polítics independentistes en els darrers temps: “Han estat incapaços de posar-se d’acord i de traçar una estratègia compartida per fer efectiu el dret a l’autodeterminació, tot i que la ciutadania catalana s’ha mobilitzat una vegada i una altra. Els hem facilitat majories parlamentàries, que uns i altres han malbarat en discussions caïnites”, va llegir.
I, recollint el lema de la Diada, el líder de l’ANC va defensar l’actualitat del moviment independentista: “La societat civil hi som i hi serem, units i treballant per construir un país lliure del qual tothom se senti part. Davant un Estat espanyol que no ofereix cap futur digne per als Països Catalans.”
Ja per tancar l’acte, Llach va destacar i agrair la presència de les entitats independentistes i va tenir una menció especial per als CDR. Finalment, va convidar a seguir les mobilitzacions: “A partir de demà, a treballar i anar amunt en les nostres reivindicacions.”
En el manifest llegit ahir també per diversos representants d’entitats, es va reclamar la unitat de les forces independentistes i es va reivindicar la transversalitat del col·lectiu: “Avui, diverses entitats ens hem unit demostrant que és possible arribar a acords per les qüestions que realment importen. Demostrem que l’independentisme és fort, transversal, intel·ligent i que aquí no es rendeix ningú”, continua el manifest.
En el text unitari es denuncia, entre altres reptes, la desigualtat social, la manca d’habitatge accessible, l’emergència climàtica i el creixement del discurs d’odi, com a principals prioritats a afrontar: “Per superar els desafiaments de les societats modernes, calen eines d’un estat propi com òbviament és el finançament.”
En aquest sentit, es denuncia l’amenaça, diuen, de l’Estat espanyol: “Estar sotmesos a l’Estat espanyol és una amenaça estructural per a la supervivència de la llengua i la cultura catalanes i per garantir un futur digne. [...] La independència és un projecte per viure millor”, s’afegeix al text.