Girona sempre hi és
Unes 6.500 persones, segons la Policia Municipal, participen en la concentració unitària a Girona al crit d’“independència”
Davant de la delegació d’Hisenda, s’ha denunciat “l’espoli continuat”centrant-se en el dèficit d’inversió en sanitat
Lluc Salellas va recordar Carles Puigdemont en l’acte institucional conjunt
“Hi som totes perquè ja n’hi ha prou!”, va cridar amb to abrandat l’actriu Meritxell Yanes, presentadora de l’acte unitari de la Diada a Girona amb l’objectiu de “recuperar l’orgull col·lectiu”, de posar-se “dempeus altra vegada”. També es van sentir crits d’“Illa, no!, unitat!”. L’animadora buscava la rèplica, els crits “d’independència”, per part dels assistents, molts amb la samarreta oficial d’enguany, uns 6.500 segons xifres facilitades per la Policia Municipal, convocats a l’encreuament de Jaume I amb l’avinguda Álvarez de Castro. La ubicació no era escollida a l’atzar, sinó just davant de la delegació d’Hisenda de l’Estat espanyol. Perquè la queixa dels convocants era molt clara: l’espoli fiscal continuat i en especial el dèficit d’inversió en la sanitat catalana. La tria de la ubicació i el seu perquè els va explicar en el seu parlament Josep Vila, el secretari nacional de l’ANC i coordinador de l’ANC Girona, insistint de nou en el missatge d’enfortiment nacional, de “fer-se valent de nou”, al mateix temps que va reclamar “teixir complicitats”. Uns minuts abans de l’inici de l’acte, puntual, les gralles, amb els clàssics de la Dharma, havien pinzellat musicalment una tarda de temperatura agradable, que convidava al passeig d’una vesprada festiva, i amb moltes estelades que voleiaven noves de trinca, com si no haguessin notat el desgast de set anys de procés. Sota el lema Per una sanitat de qualitat, independència, el metge i secretari nacional de l’ANC, Albert Vendrell, va posar xifres al lema. Vendrell va assegurar que Catalunya té un dèficit d’inversions en sanitat de l’ordre de 5.400 milions anuals. “La independència és la solució per trencar amb aquest robatori fiscal i la República Catalana dels iguals és l’oportunitat de repensar les polítiques de salut en un sentit més social, participatiu i humanista”, va afegir-hi. Vendrell va recordar la infermera i sindicalista del Trueta Rosa Bonillo.
Una part del públic va cridar i xiular el parlament de l’exconsellera de Salut i metgessa Marina Geli, la qual va centrar la seva intervenció en la necessitat de la independència de Catalunya “per garantir la qualitat i l’equitat del sistema sanitari”. També va aportar xifres, tot i que els crits feien que amb prou feines se la pogués escoltar. Segons Geli, “el dèficit fiscal anual reconegut per l’Estat és de 22.000 milions, el 9,6% del PIB català. El nou hospital de Berga és un dia d’espoli (60 milions euros); el nou Campus Trueta, 10 dies; el nou Campus Clínic, 15 dies; el nou hospital de Tortosa, sis dies; tot el pressupost de la primària d’un any són 60 dies d’espoli fiscal de recursos que no arriben.” També s’hi van incloure les actuacions de Julien, finalista d’Eufòria, i de la rapera Júlia Balas. Un cop finalitzat, els concentrats es van afegir a la manifestació que sortia de la plaça Pompeu Fabra. Amb una gran pancarta amb el lema Independència, la marxa estava encapçalada per l’alcalde de Girona, Lluc Salellas. Els manifestants van discórrer pels carrers cèntrics. Al seu pas per davant de la subdelegació del govern espanyol, custodiada pels Mossos, es van sentir càntics en contra de la policia catalana. Un concert del cantautor valencià Borja Penalba a la plaça Independència va cloure els actes de tarda, de to festiu i reivindicatiu.
Al matí, a més de l’ofrena floral a la tomba del president Irla a Sant Feliu de Guíxols, en l’acte institucional conjunt entre la Generalitat, l’Ajuntament i la Diputació, l’alcalde Salellas va recordar Carles Puigdemont. El president de la Diputació, Miquel Noguer, va assenyalar que s’ha “girat full” perquè no s’ha aplicat del tot la llei d’amnistia i va fer una crida a mantenir la “identitat” catalana.