estat espanyol
La fiscalia dona suport a la querella de Pedro Sánchez contra el jutge Peinado per prevaricació
Reclama al TSJM la seva admissió a tràmit perquè “no es pot descartar a priori que els fets descrits siguin de naturalesa penal”
La fiscalia de Madrid ha informat a favor d’admetre a tràmit la querella presentada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, contra el jutge Juan Carlos Peinado per un presumpte delicte de prevaricació en el marc de la instrucció de la causa contra Begoña Gómez, esposa del cap de l’executiu i secretari general del PSOE. També considerat pertinent que s’admeti a tràmit l’ampliació de la mateixa presentada per l’Advocacia de l’Estat dies més tard.
Així ho va fer saber al Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) en un escrit, dimecres, en el qual la fiscalia raona que la querella aporta indicis suficients perquè no es pugui descartar a priori que els fets que s’atribueixen al magistrat en la denúncia “revesteixin naturalesa penal” i que “puguin tenir encaix en el tipus penal que s’invoca”.
La querella presentada per l’Advocacia de l’Estat en representació del president del govern espanyol se centra en la citació de Sánchez com a testimoni en el cas en el qual s’investiga la seva dona per presumptes delictes de tràfic d’influències i corrupció en els negocis. El 19 de juliol passat, el jutge Peinado va dictar una interlocutòria en la qual acordava prendre declaració al president del govern espanyol en qualitat de testimoni. En el mateix escrit s’indica que la diligència tindria lloc al Palau de La Moncloa i seria enregistrada. La insistència del jutge instructor en anar personalment a La Moncloa a prendre declaració a Sánchez i negar-li el dret a declarar per escrit va derivar en una querella.
L’escrit de la fiscalia en el qual demana la seva admissió a tràmit recorda que l’article 412 de la Llei d’Enjudiciament Criminal eximeix de declarar en persona a càrrecs com el president del govern espanyol si la investigació fa referència a fets pels quals tingui coneixement per raó del seu càrrec, i puguin fer-ho per escrit. I que ho faran en el seu domicili o despatx si es tracta de qüestions que no coneix pel seu càrrec. Peinado, però va decidir citar Sánchez com a “espòs” de la investigada.