Política

política

El TSJC rebutja definitivament la recusació de Jové a Barrientos per criticar l’amnistia

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la recusació presentada pel president del grup parlamentari d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové, contra el president del tribunal català, Jesús Maria Barrientos, i dos magistrats més, per les seves crítiques a l’amnistia. Jové va plantejar la recusació de Barrientos i dels dos magistrats més del TSJC al·legant falta d’”imparcialitat”, després que l’alt tribunal denegués aplicar-li l’amnistia i que acordés a més elevar una consulta al Tribunal Constitucional i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la legalitat de la llei.

El president del grup parlamentari d’ERC -que va ser mà dreta del president del partit i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras- està acusat dels delictes de malversació i prevaricació pels preparatius del referèndum de l’1-O. En una interlocutòria, que és ferma i contra la qual no hi ha possibilitat ja de recurs, la sala Civil i Penal del TSJC ha inadmès la recusació presentada pels advocats d’ERC contra Barrientos i contra els magistrats Fernando Lacaba i Carlos Rubio. Jové va al·legar en la seva recusació que aquests magistrats havien mostrat una “falta de neutralitat i imparcialitat imprescindibles per a la funció d’enjudiciament” a les consultes que van realitzar al TC i al TJUE, en què van emprar expressions com “situació d’impunitat” o “greu afectació als interessos financers de la Unió Europea”.

El màxim tribunal català assenyala a la interlocutòria que en cap moment es va entrar a examinar la culpabilitat o innocència del processat, sinó que només es va plantejar una consulta sobre l’adequació de la llei a l’ordenament constitucional espanyol i a la normativa europea. La sala Civil i Penal retreu fins i tot a Jové aquest “nou intent de recusació” -no és el primer que ha presentat contra Barrientos i altres magistrats-.

Precisament, el TJUE ha informat, avui, que ha registrat la consulta feta pel TSJC en la causa de Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga, sobre si la malversació de l’1-O es pot amnistiar o vulnera el dret de la Unió. La causa de l’1-O té el número C-587/24 en la prejudicial europea, i quan el TJUE respongui els dubtes de l’alt tribunal català, aquest haurà de decidir si jutja els tres excàrrecs d’ERC o els aplica l’amnistia, com demanen les seves defenses, a més de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona
pròxim orient

L'Unrwa denuncia que Israel no dona visats als treballadors humanitaris

barcelona
Política

Madaula denuncia un intent de “perjudicar-la” en el cas d’Eduard Pujol

barcelona