Política

amèrica del sud

Veneçuela deté dos bascos acusats de conspirar contra Maduro

Les autoritats de Caracas els vinculen amb el CNI espanyol

Diuen que formen part d’un grup que tenia per objectiu desestabilitzar el país i assassinar el president veneçolà

El govern de Veneçuela ha anunciat aquest dissabte al vespre, hora catalana, la detenció de dos ciutadans bascos –José María Basoa i Andrés Martínez Adasne– als quals acusa d’estar implicats suposadament en un pla per desestabilitzar el país i dur a terme actes “terroristes”, entre els quals, assassinar el president Nicolás Maduro.

Els arrestos han estat anunciats el ministre de l’Interior i Justícia, Diosdado Cabello, en una compareixença a la televisió estatal, on s’han mostrat imatges dels detinguts sostenint un cartell amb les seves identitats.

El ministre veneçolà assegura que els dos bilbaïns estan “vinculats” amb el Centro Nacional de Inteligencia (CNI), extrem que el govern espanyol ha desmentit a Efe.

A més, de Basoa i Martínez també han estat detinguts tres nord-americans, un txec i vuit persones més. Segons Cabello, en la mateixa operació han estat comissats uns 400 fusells procedents dels Estats Units.

Les detencions s’han fet a Puerto Ayacucho, una ciutat amazònica fronterera amb Colòmbia i, segons el govern veneçolà, els detinguts tenien la intenció de fer entrar al país petits grups de mercenaris per atemptar contra el mateix Maduro i altres dirigents del país.

Una de les operacions que preparaven els detinguts, sempre segons el ministre veneçolà d’Interior, era atacar amb granades i explosius l’ambaixada argentina a Caracas, on hi ha refugiats sis antichavistes des del passat mes de març. Un atac de falsa bandera, ha explicat Cabello, que es faria servir per acusar el govern de Maduro. La residència oficial de l’ambaixada argentina està sota protecció del Brasil després de l’expulsió de la missió diplomàtica del país austral.

La detenció dels dos ciutadans bascos podria fer escalar encara més la crisi diplomàtica oberta entre Espanya i Veneçuela arran de l’arribada a Madrid fa una setmana de l’opositor Edmundo González Urrutia per rebre asil polític. La tensió va continuar creixent amb l’aprovació per part del Congrés dels Diputats d’una iniciativa que insta el govern de Pedro Sánchez a reconèixer González Urrutia com a president electe de Veneçuela i que la ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, qualifiqués el règim de Maduro de dictadura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona
estat espanyol

Ábalos desafia el PSOE i reclama la seva readmissió com a afiliat

barcelona

El nou alcalde refà el cartipàs municipal

ESPARREGUERA
Política

El TSJC arxiva les autoinculpacions de diputats de Junts pel retorn de Puigdemont

barcelona
Política

Illa visita la Zarzuela per “normalitzar” les relacions amb Felip VI

barcelona
Política

Allau de crítiques a Junts per tombar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona