Política

unió europea

El comissari francès Thierry Breton dimiteix després d’haver estat apartat de la futura CE

El responsable de Mercat Interior de la UE acusa Von der Leyen de pressionar Macron per proposar un altre candidat a canvi d’una cartera més influent en el nou govern comunitari

El francès Thierry Breton, comissari de Mercat Interior des del 2019 i a qui Emmanuel Macron havia tornat a proposar per formar part de l’executiu de la UE, ha presentat aquest dilluns la dimissió amb efectes immediats en una carta enviada a la seva presidenta, Ursula von der Leyen, en la qual acusa l’alemanya d’haver pressionat el president francès perquè canviés de candidat a canvi d’una cartera “més influent” en el nou govern comunitari.

En la missiva, publicada a la xarxa X i recollida per l’ACN, Breton recorda que Macron va anunciar extraoficialment a la cimera de líders de la UE del mes de juny que continuaria sent comissari un mandat més i el 25 de juliol hi va haver el nomenament oficial. Però en les negociacions posteriors, Von der Leyen, segons el fins ara comissari de Mercat Interior, va demanar al president francès un canvi de nom a canvi d’una cartera de més pes en la nova Comissió.

“Fa uns dies, en l’últim tram de les negociacions sobre la composició del col·legi de comissaris, vas demanar [Von der Leyen] a França que retirés el meu nom –per raons personals que en cap cas has discutit amb mi– i vas oferir, com a contrapartida política, una cartera més influent per a França en el futur Col·legi de Comissaris”, diu Breton a la carta de renúncia recollida per Efe. El fins ara comissari europeu diu també a la missiva que la petició de l’alemanya és un testimoni més d’una “governança qüestionable”.

Nou candidat

Després de la dimissió de Breton, França ha proposat al seu actual ministre d’Afers Estrangers, Stéphane Séjourné, com a futur comissari europeu, amb una àmplia cartera de competències que cobrirà les qüestions de sobirania industrial, tecnologia i competitivitat, han indicat fonts de la presència francesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona