Eduard Díaz
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Llagostera (ERC)
“L’equip de govern viu de les rendes del mandat anterior”
“Van apujar tots els impostos i això no s’ha traduït en la millora dels serveis per a la gent. En la gestió, estan governant per inèrcia”
“Aquest any s’havia de fer el projecte del nou geriàtric, però no s’ha pogut demanar el préstec perquè l’estalvi net és negatiu”
Vam demanar fa un mes que es posin les piles en la reactivació del polígon per tenir més ingressos
Nascut el 1988 a Llagostera, Eduard Díaz i Capallera és el portaveu d’ERC i cap de l’oposició a l’Ajuntament llagosterenc. Díaz va ser regidor de Promoció Econòmica, Noves Tecnologies, Turisme i Festes en el mandat anterior, en què els republicans, amb Toni Navarro a l’alcaldia, van pactar amb Alternativa per Llagostera-CUP. L’any passat, en canvi, Junts (6 regidors) va pactar amb el PSC (1), i ERC (5) ha quedat a l’oposició. Llicenciat en història per la UdG i amb un màster en recerca en humanitats, Díaz és programador informàtic i treballa com a autònom. A l’oposició, també hi ha Alternativa per Llagostera-CUP (1 regidor).
ERC va passar del 30,42% dels vots i quatre regidors del 2019 al 33,68% dels vots i cinc regidors en les municipals de l’any passat. Va millorar resultats, però no va poder entrar al govern. Quina valoració en fa?
A veure... Estem contents amb el resultat. Al final, sí que és cert que l’objectiu era guanyar, però mai havíem tingut tants regidors ni tants vots. Van ser els millors resultats de la història d’ERC a Llagostera. S’ha de recordar que, el 2015, onze regidors de tretze eren de Junts [amb l’alcalde Fermí Santamaria]. Els resultats demostren que la gent valora la feina. La línia ascendent ha continuat i la gent valora la feina que hem fet, i això demostra que el nostre projecte té sentit.
Amb Junts amb sis regidors i ERC amb cinc, com va ser la negociació per formar govern? Van plantejar a Junts fer una gran coalició independentista? A ells ja els anava bé sumar amb el PSC?
Vam plantejar-los un document amb una sèrie de requisits en què no hi havia cap línia vermella. Es respectaven els diferents perfils. Vaig trucar a l’actual alcalde a veure com ho veia i em va dir que n’havia de parlar amb tot el grup [de Junts]. L’endemà em va trucar i em va dir que havien pactat amb el PSC. Nosaltres havíem subscrit, igual que la CUP, un document de l’ANC en què ens comprometíem a no pactar amb el PSC.
Què li sembla la feina de l’equip de govern?
Junts i el PSC estan governant per inèrcia. Viuen de les rendes del que es va fer en el mandat anterior. Vam deixar bastants diners en romanent de tresoreria, uns 800.000 euros aproximadament, i ara en queden 30.000 o 40.000. No se’ls han gastat en cap gran projecte, com ara avançar en el geriàtric o coses que contribueixin a la revitalització del polígon i que donin més autonomia a l’Ajuntament. Aquest any s’havia de fer el projecte del nou geriàtric, però no s’ha pogut demanar el préstec. Tot i que està en el pressupost, l’estalvi net és negatiu i no es podrà fer.
Què els sembla el canvi d’ubicació de la residència geriàtrica [l’equip de govern ha decidit que vagi a l’avinguda Canigó, amb planta i pis, en lloc de l’avinguda de l’Esport]?
Ens sembla bé, però també vam plantejar que hi hagués un nou CAP a Llagostera i vam pactar-ho amb el departament. Ara han intercanviat el lloc [el CAP es farà en una finca municipal a l’avinguda de l’Esport en lloc de la finca de l’avinguda Canigó]. El que ens preocupa és que, més enllà de l’anunci i les paraules, el que volem és avançar i tenir el nou projecte de geriàtric. Esperem que se’n pugui posar la primera pedra aquest mandat.
Ha parlat del creixement econòmic de Llagostera. Què va fer l’equip de govern en el mandat anterior per desenvolupar el polígon?
En els últims vint anys no han vingut noves empreses a Llagostera. Ens vam haver d’adaptar a la realitat actual i vam abaixar els preus. A més, fa un mes vam demanar a l’equip de govern que es posés les piles en la reactivació del polígon per tenir més ingressos. L’equip de govern va donar suport a la nostra moció.
Què troba a faltar en la gestió municipal?
S’hauria de tenir més cura del dia a dia, els carrers són plens d’herbes... Van apujar tots els impostos i això no s’ha traduït en la millora dels serveis per a la gent. En la gestió del dia a dia, estan governant per inèrcia, sense un projecte clar de municipi. [Al maig] es va enderrocar un edifici, Ca la Txe, per fer-hi una plaça i hi ha un espai per al jutjat de pau [al passeig Pompeu Fabra]... Això ho vam deixar embastat i ells ho han acabat de fer i ho han inaugurat.
Com valora el fet que s’hagi expropiat la xarxa d’aigua potable a Font Bona, Selva Brava i la Mata [a l’empresa Rec Madral]?
La construcció d’una canonada era un pas que s’havia de fer, ja que uneix l’aigua en alta des del nucli [dipòsit de Can Pinet] fins a la urbanització, i vam deixar els diners per executar-la. I estem contents que s’hagi tret el servei a Rec Madral. Però ens ha sorprès i hem detectat un excés de precipitació en el canvi. Hi ha cases que fa cinc setmanes que estan sense aigua; això demostra que es podria haver fet el canvi de manera menys precipitada.
Veïns que fa cinc setmanes que estan sense aigua?
Sí, hi ha disseminats en direcció cap a Selva Brava que es queixen.
Alguna altra cosa a comentar?
La nostra manera de governar era intentar sempre tenir molt en compte l’oposició. La majoria de les mocions les intentàvem pactar. [...] Nosaltres representem molta gent, tots intentem aportar, però veiem poca voluntat d’entesa amb l’oposició, i això ens sap greu. Seguim visitant entitats i veïns per millorar el municipi i ens sap greu que no ens tinguin en compte. Ens preocupa que governin per inèrcia.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.