Política

guerra a gaza

La intenció genocida a Gaza va ser clara des de l’inici segons experts en drets humans de l’ONU

Els membres de les Nacions Unides denuncien que la comunitat internacional va incomplir amb la seva responsabilitat legal de prevenir-lo, però ha advertit que ara el risc és que aquest s’estengui a Cisjordània

Un grup d’experts de l’ONU en drets humans, com l’accés a la salut o a l’aigua potable, han coincidit aquest dilluns que ja ningú pot dubtar que a Gaza s’està produint un genocidi i que Israel tenia aquest propòsit des de l’inici de la guerra.

“Crec que la intenció genocida (d’Israel) ha quedat demostrada des del principi (...) Vam tenir nombroses declaracions de funcionaris israelians afirmant que els palestins són animals, que no poden ser tractats d’acord amb les normes internacionals de conducció de la guerra”, ha emfatitzat durant una roda de premsa el relator de l’ONU sobre la promoció de la democràcia, George Katrougalos.

“I des de llavors la situació ha empitjorat molt, així que no crec que pugui haver-hi cap dubte sobre aquest tema”, ha respost, en un comentari que ha estat secundat pels relators sobre el dret a l’aigua, el dret a la salut i sobre els drets humans en els territoris palestins ocupats.

“Som molts els que hem signat declaracions des de mitjan octubre (dies després de l’inici de la guerra) anunciant el greu risc de genocidi... i el genocidi està en curs”, ha dit per la seva part la relatora sobre els drets humans en els territoris palestins, Francesca Albanese.

Albanese ha agregat que la comunitat internacional va incomplir amb la seva responsabilitat legal de prevenir el genocidi, però ha advertit que ara el risc és que aquest s’estengui a Cisjordània, on la violència contra els palestins augmenta dia a dia.

Sobre la intenció de genocidi, el relator de l’ONU sobre el dret a l’aigua i al sanejament bàsic, Pedro Arrojo-Agut, ha recordat que les autoritats israelianes van anunciar a l’inici de les hostilitats que tallarien el subministrament d’aigua, aliments i electricitat a Gaza, “la qual cosa implica el crim d’extermini”.

Arrojo-Agut ha confirmat també que en aquest context l’aigua potable per a la supervivència dels palestins s’està usant “com una arma de guerra”.

L’expert va assenyalar que en aquests moments els gazians sobreviuen amb tot just 4,7 litres d’aigua per persona i per dia, quan en la vida diària qualsevol persona usa almenys 100 litres per a cobrir les seves necessitats i l’Organització Mundial de la Salut ha establert que 15 litres per persona i dia és el mínim en situacions d’emergència (conflictes i calamitats naturals).

Per la seva banda, la relatora de l’ONU sobre el dret a la salut, Tialeng Mofokeng, ha explicat que l’únic mode de revertir aquesta tragèdia és que hi hagi un cessament el foc immediat.

Mofokeng ha defensat que són permanents les denúncies que rep de casos d’amenaces i atacs contra personal sanitari, al qual se l’obliga a abandonar als seus pacients als hospitals per ordres d’evacuació o als quals es colpeja i tortura en altres circumstàncies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona