Política

guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

Fonts ucraïneses descarten la cessió dels territoris ocupats per Moscou per negociar la pau

Ucraïna continua cedint terreny al llarg del front de l’est, al mateix temps que anuncia que demanarà als EUA i altres aliats amb l’anomenat Pla de la Victòria del president Volodímir Zelenski més pressió sobre Rússia per a forçar al Kremlin a posar fi a la seva agressió militar contra Ucraïna.

Segons la plataforma d’anàlisi de la guerra DeepState, les forces russes han avançat en les últimes hores en sis zones distintes dels óblasts ucraïnesos de Khàrkiv i Donetsk.

Els eixos més calents del front continuen sent els de Pokrovsk i Kurajove, on les forces ucraïneses van repel·lir durant la passada jornada 40 i 42 atacs respectivament, segons un comunicat ofert per l’Estat Major de Kíiv.

Pla de pau de Zelenski

En el front diplomàtic, el president Volodímir Zelenski ha anunciat que el seu Pla per a la Victòria, que espera poder presentar aquest mes al president dels EUA, Joe Biden, està ja escrit en més d’un 90% i té com a meta reforçar el màxim possible “la posició d’Ucraïna per a portar una pau real i justa”.

“No sabem segur què hi haurà en l’anomenat Pla de la Victòria. Està basat sobretot en els 10 punts de la Fórmula de la Pau? O és més aviat una llista del que Ucraïna necessita amb urgència?”, va dir a EFE l’analista ucraïnès Volodímir Dubovik.

La Fórmula de Pau ucraïnesa és un document presentat per Kíiv que exigeix la retirada completa de les tropes russes del seu territori i demana el restabliment de la seguretat energètica, nuclear i alimentària compromesa per la invasió, així com solucions per a les conseqüències de la guerra en l’àmbit humanitari.

En una entrevista aquest dimarts a la televisió Nastoyashche Vremia, el conseller presidencial ucraïnès Mijailo Podoliak ha descartat que el Pla de la Victòria de Zelenski inclogui cessions de territori ucraïnès o contempli congelar el conflicte en les seves línies actuals.

Podoliak ha explicat, després d’advocar per augmentar la pressió militar, econòmica i diplomàtica sobre Rússia per a forçar-la a posar fi a la guerra, que l’operació de Kursk demostra la capacitat d’Ucraïna de portar el conflicte a territori enemic.

Ofensiva sobre Kursk

En el front obert per Ucraïna dins de Rússia, les forces russes asseguren haver repel·lit 5 intents ucraïnesos de travessar la frontera en dos nous sectors de la regió russa de Kursk, on Kíiv va iniciar el 6 d’agost la seva operació transfronterera més ambiciosa des de l’inici de la guerra i tracta de mantenir sota el seu control el territori conquistat des de llavors.

Rússia va iniciar la setmana passada una contraofensiva en aquesta regió amb l’objectiu d’expulsar del seu costat de la frontera a les forces de Kíiv.

Aquesta setmana, el ministre d’Exteriors ucraïnès, Andrí Sibiga, va revelar que convidarà a l’ONU i al Comitè Internacional de la Creu Roja a participar en les operacions humanitàries que duu a terme Ucraïna a la regió de Kursk.

Amb aquesta mesura, Kíev busca diferenciar-se de Rússia i evidenciar el millor tracte que estaria dispensant a la població de les zones ocupades. Rússia ha comès massacres en zones ocupades d’Ucraïna i ha estat acusada repetidament d’obstruir el treball de les organitzacions internacionals.

El portaveu del Kremlin Dmitri Peskov va qualificar la invitació ucraïnesa a l’ONU i la Creu Roja de “provocació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona