Política

memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

Els testimonis de tortures patits per Carles Sastre i Carmen González s’han escoltat avui davant el número 43 de la Prefectura Superior de Polícia espanyola a Barcelona en la represa de la campanya que persegueix convertir l’edifici en un centre d’interpretació de la tortura i la reperssió. Tot i la pluja, la convocatòria ha aplegat desenes de persones.

La iniciativa, promoguda per la Comissió de la Diginitat i la sectorial de represaliats de l’Assemblea Nacional Catalana, inicia el quart any de mobilització amb la voluntat de no aturar-se fins aconseguir el seu propòsit. “No ens aturarem, no ens aturaran”, ha tornar a proclamar avui l’advocada Pilar Rebaque, una de les organitzadores.

Rebaque ha fet un balanç dels dos mesos que l’activitat reivindicativa ha estat aturada recordant el traspàs d’Armand de Fluvià, activista pels drets dels col·lectius homosexuals i víctima també de les tortures de Via Laietana. L’advocada també ha recordat que la justícia espanyola segueix frenant els casos de denúncia de víctimes del franquisme, menystenint la nova llei de Memòria Democràtica, i ha explicat que avui mateix hi ha hagut una vista de recurs d’un cas que instrueix instrucció 3 de Barcelona i que, en un principi, ha quedat arxivat.

El testimoni de Carmen González, una dona gitana detinguda només quan tenia 17 anys acusada d’ajudar el seu marit en un atracament, ha estat llegit per la periodista Maria Favà, recollint entre altres la declaració que la víctima va fer al llibre Torturades.

Carles Sastre, va ser detingut el 1977 acusat de l’atempta a Josep Maria Bultó, alliberat per la llei d’Amnistia, i detingut una altra vegada el 1985 i empresonat fins el 1996. És el pres de Terra Lliure que més anys ha passat a la presó. Ha explicat que en el seu cas confon les dues detencions, que recorda que el tenien encaputxat, que amb ell van jugar a la ruleta russa i ha denunciat que com a mínim fins als anys 90 s’ha torturat a Via Laietana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona