Política

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

És la primera resolució presentada per l’Estat de Palestina des que ha adquirit noves competències a les Nacions Unides

El text insta les autoritats israelianes a retirar-se dels territoris palestins abans d’un any

L’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) ha aprovat aquest dimecres per una aclaparadora majoria una resolució que insta Israel a finalitzar l’ocupació dels territoris palestins, inclòs Jerusalem Est.

La resolució no és vinculant, com totes les de l’Assemblea General, però és històrica en ser la primera que presenta l’Estat de Palestina, ja que malgrat no ser membre de ple dret, ha guanyat algunes competències en els últims mesos.

La iniciativa, que requeria el suport de dos terços dels membres, ha rebut 124 vots a favor i només 14 en contra, però també un elevat nombre d’abstencions, de 43 països als quals no ha convençut la duresa del text proposat per Palestina. Els països musulmans i africans han votat gairebé en bloc per la resolució. En contra ho han fet Israel i els Estats Units, que han exhibit la seva sòlida aliança en aquestes votacions clau per a l’Estat hebreu. També han rebutjat la resolució l’Argentina, Paraguai i diversos països insulars del Pacífic que sempre s’alineen amb els Estats Units, com Fiji, Papua Nova Guinea i Tonga. La Unió Europea ha tornat a mostrar les seves diferències internes sobre aquest afer, amb els vots a favor d’alguns Estats, com l’espanyol i el francès; els contraris d’Hongria i la República Txeca, i nombroses abstencions de països com Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Suècia o Polònia. També s’han abstingut, entre altres, el Regne Unit i el Canadà.

El document aprovat exigeix a Israel que “posi fi a la seva presència il·legal al Territori Palestí Ocupat” i que ho faci en un termini màxim de dotze mesos. L’assemblea també insta Tel Aviv a complir sense demora “totes les seves obligacions legals en virtut del dret internacional, incloses les estipulades pel Tribunal Internacional de Justícia”. En concret, el text demana que retiri totes les forces militars dels territoris ocupats, “inclosos el seu espai aeri i marítim”, i acabi amb les seves “polítiques il·legals”, inclòs “el cessament immediat de tota nova activitat d’assentament”, “l’evacuació de tots els colons” i “el desmantellament de les parts del mur construït per Israel” que estiguin situades al territori palestí, a més de “derogar tota la legislació i les mesures que creen o mantenen la situació il·legal”.

A més, la resolució reclama a Israel que torni als palestins les terres confiscades, permet la tornada dels desplaçats pels assentaments i repari els damnificats. En paral·lel, demana a la comunitat internacional que no reconegui les conseqüències territorials, legals ni demogràfiques de l’ocupació de terres palestines.

Finalment, l’Assemblea “deplora enèrgicament el continu i total menyspreu i incompliment per part del govern d’Israel de les obligacions que li pertoquen en virtut de la Carta de les Nacions Unides, el Dret internacional i les resolucions pertinents de l’ONU”. Segons el text, aquests incompliments “amenacen greument la pau i la seguretat regionals i internacionals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Hezbol·là afirma que els atacs electrònics són una “declaració de guerra”

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona