Política

Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

La moció, impulsada pel PP, ha rebut el suport de Vox i Junts, entre d’altres

El PNB, que va votar a favor d’una resolució similar al Congrés, no ha participat avui en la votació

El Senat espanyol ha aprovat avui una moció que insta el govern de l’Estat a reconèixer l’opositor Edmundo González Urrutia com a president de Veneçuela. El text aprovat també demana promoure una ordre de detenció davant el Tribunal Penal Internacional contra el president veneçolà, Nicolás Maduro, i altres “sospitosos” de crims de lesa humanitat.

La iniciativa, presentada pel Partit Popular (PP), ha tirat endavant just una setmana després que el Congrés també exigís a l’executiu que reconegui González com a guanyador de les eleccions presidencials. La moció ha rebut el suport, entre d’altres, de Vox i Junts.

El partit independentista, que no va participar a la votació del Congrés perquè va coincidir amb al Diada, ha criticat que el PSOE faci “grans discursos en defensa de la democràcia” mentre el president Carles Puigdemont “està condemnat a l’exili de l’ànima més franquista de l’Estat espanyol”.

El PNB, que a la votació al Congrés va ser clau per tirar endavant la iniciativa, no hi ha donat suport avui en no participar en la votació. El senador basc Luis Uribe-Etxebarria ha justificat aquest posicionament perquè desitja “una transició pacífica amb garanties” per a tothom a Veneçuela, i ha criticat la utilització d’aquest assumpte per part del PP per carregar contra el govern espanyol.

Els populars han tornat a acusar l’executiu de Pedro Sánchez de “complicitat” amb el règim de Nicolás Maduro i “de mirar cap a un altre costat” per no reconèixer la victòria de González Urrutia, que ha demanat asil polític a l’Estat espanyol.

El PSOE ha replicat al PP que, si tant els preocupen les dictadures, per què el seu president, Alberto Núñez Feijóo, no es va reunir amb l’oposició quan va visitar Cuba ni va parlar de drets humans en el seu viatge a la Xina. el senador socialista Rafael Lemus ha retret als populars que no siguin lleials amb el govern ni amb la Unió Europea.

Els republicans també han rebutjat la moció i la seva senadora, Sara Bailac, ha subratllat que la sobirania dels pobles es defensa sempre, “per damunt de tot i a qualsevol lloc, per Veneçuela i també per Catalunya”.

La senadora d’EH Bildu Idurre Beriguren ha rebutjat que el Congrés i el Senat espanyols “dictin qui és el president de Veneçuela”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Intenten frustrar un acord per una moció de censura a Lloret de Mar

lloret de mar
Pròxim Orient

El líder d’Hezbol·là afirma que els atacs al Líban són una “declaració de guerra”

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona