Política

Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

El cap del partit milícia, Hassan Nasral·là, considera que són una “declaració de guerra”

Caces israelians trenquen la barrera del so sobrevolant Beirut durant el discurs del líder xiïta mentre l’aviació bombardeja objectius al sud del país

El líder del grup xiïta libanès Hezbol·là, Hassan Nasral·là, ha advertit aquest dijous que els recents atacs massius contra els aparells de comunicació emprats per l’organització, que han deixat més d’una trentena de morts i milers de ferits al Líban, són una “declaració de guerra”.

En les seva primera reacció pública després de les dues onades d’explosions que dimarts i dimecres van afectar milers de dispositius cercapersones i walkie-talkies de la milícia, Nasral·là ha donat per fet que Israel està al darrere d’aquestes accions, que ha qualificat de “terrorisme pur”. “L’enemic ha superat en aquesta operació tots els límits, les lleis i les línies vermelles, no li ha importat gens”, ha denunciat el religiós xiïta en un discurs televisat.

Nasral·là ha recordat que algunes explosions s’han produït en hospitals, farmàcies, mercats botigues, cases, cotxes i carrers “on hi ha milers de civils, de dones i nens”. Segons ell, Israel “volia atacar els membres d’Hezbol·là, però també tenia com a objectiu a tot l’entorn que els envoltava”. “Això són crims de guerra o almenys una declaració de guerra” a la gent del Líban, ha declarat.

En aquest sentit, ha avisat que els atacs tindran una resposta, de la qual no ha volgut avançar detalls. Nasral·là s’ha limitat a dir que la represàlia es produirà d’una manera que Israel “potser no espera”. “Ho sabreu quan passi. La represàlia tindrà lloc. Els detalls no els revelaré ara, perquè estem en un moment molt sensible de la batalla”, ha indicat.

A més, ha avisat Israel que “el front del Líban no s’aturarà abans que l’agressió a Gaza acabi”. Nasral·là ha promès que “la resistència al Líban no deixarà de donar suport” als palestins de Gaza i Cisjordània. També ha afirmat que Hezbol·là impedirà que els 60.000 residents evacuats de les poblacions del nord, frontereres amb el Líban, torni a les seves cases, com a promès el govern israelià. “No aconseguireu retornar aquesta gent al nord. L’única manera que ho podreu fer és aturant l’agressió a Gaza i Cisjordània. Aquest és l’únic camí”, ha insistit.

L’Iran, aliat de Hezbol·là, també ha amenaçat Israel amb represàlies per l’agressió del seu ambaixador al Líban, Mokhtaba Amani, que va resultar ferit lleu en la primera onada d’explosions de dimarts. L’ambaixador iranià a les Nacions Unides (ONU), Saeed Iravani, ha avisat que la República Islàmica “es reserva el dret, en virtut del dret internacional, d’adoptar les mesures necessàries per respondre a tan atroç crim i violació”. Iravani ha denunciat que les explosions en cadena “constitueixen un crim contra la humanitat”. És per això que ha instat el secretari general de l’ONU, António Guterres, a condemnar aquestes accions.

Segons informen mitjans iranians, el cap de la Guàrdia Revolucionària de l’Iran, Hossein Salami, ha assegurat a Nasral·là que Israel s’enfrontarà “a una aclaparadora resposta de l’eix de la resistència” per aquestes explosions.

Atacs aeris

L’esperat discurs de Nasral·là ha estat enterbolida pels bangs sònics provocats per diversos caces israelians que han trencat la barrera del so sobre Beirut. Els avions de combat han sobrevolat la capital libanesa a baixa altitud des de poc després de l’inici del discurs del líder xiïta. Els forts esclats han fet tremolar portes, vidres i finestres, i han fet sonar les alarmes dels cotxes aparcats al carrer.

En paral·lel, l’aviació israeliana ha informat de bombardejos contra “objectius de Hezbol·là” al Líban, sense donar detalls de la localització ni l’abast d’aquestes accions, tot i que acostumen a concentrar-se al sud del país. Segons l’exèrcit, els caces han bombardejat en total uns 30 llançacoets i altres infraestructures de Hezbol·là, que contenien uns 150 barrils de llançament “llestos per disparar projectils contra Israel”.

Una segona onada de bombardejos ha afectat aquesta tarda diverses zones del sud i sud-est del Líban. Segons el canal local de televisió Al Manar, vinculat a la milícia aliada de l’Iran, Israel ha realitzat almenys 52 bombardejos a la regió de Jezzine, força allunyada de la frontera però dins del radi d’acció d’anteriors accions militars.

L’exèrcit israelià ha assenyalat en un comunicat que amb aquests atacs busca “destruir les capacitats terroristes i la infraestructura militar de l’organització”. Segons les Forces de Defensa Israelianes (FDI), Hezbol·là ha convertit el sud del Líban en “una zona de guerra” i “durant dècades ha convertit en armes les cases dels civils, construint túnels i utilitzant els civils com a escuts humans”. El text afegeix que l’objectiu és “portar seguretat al nord d’Israel per permetre la tornada dels residents a les seves cases”, en referència als prop de 60.000 israelians evacuats de les poblacions frontereres amb el Líban.

En un altre comunicat, l’exèrcit confirma que el cap de l’Estat Major israelià, Herzi Halevi, ha aprovat recentment “els plans per a l’escenari del nord”. Segons mitjans israelians, això vol dir que les tropes esperen ara les directrius del govern sobre com actuar al Líban sense perjudicar les altres fites militars, inclòs el rescat dels ostatges de Gaza.

El Regne Unit crida a sortir del Líban

El Ministeri d’Afers Estrangers del Regne Unit ha instat aquest dijous els seus ciutadans desplaçats al Líban a sortir com mes aviat millor del país en vols comercials mentre estiguin “disponibles”.

El Foreign Office “desaconsella” a la seva pàgina web qualsevol viatge al país “pels perills associats amb el conflicte en curs entre Israel, Hezbol·là i altres agents no estatals”. “Si actualment es troba al Líban, l’instem a sortir mentre continuen disponibles les opcions comercials”, afegeix la nota.

El secretari d’Estat d’Exteriors, David Lammy, ha advertit que “la situació es pot deteriorar ràpidament” al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona