Política

Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

El Parlament aprova prohibir aquest idioma a les pantalles dels caixers automàtics

El Parlament de Letònia, el Saeima, ha aprovat aquest dijous mesures per reforçar la llengua pròpia al mercat laboral i reduir l’ús de l’idioma rus al país bàltic.

La cambra ha votat a favor de diverses esmenes a la Llei del Treball per evitar que els empresaris puguin exigir de manera injustificada saber rus per accedir a un lloc de treball. Els canvis pretenen protegir els drets dels treballadors a utilitzar la llengua pròpia a l’àmbit laboral i no ser discriminats per no saber rus o parlar malament l’idioma.

Les esmenes introduïdes estableixen que no es pot requerir el coneixement d’una llengua estrangera als sol·licitants de feina en activitats del mercat interior letó com la producció de béns o la prestació de serveis.

Si un anunci de treball conté un requisit de coneixement de llengües estrangeres, aquest haurà de justificar objectivament aquesta necessitat. A més, els ocupadors no podran preguntar als aspirants pels seus coneixements de llengües estrangeres a les entrevistes de feina, si no és que tenen una importància essencial per al desenvolupament de les funcions del càrrec.

Aquestes disposicions no s’aplicaran quan el coneixement d’un idioma estranger estigui justificat per les característiques de la feina, com per exemple, en els casos en què estigui relacionada amb altres estrangers.

El Saeima també ha avalat una iniciativa per prohibir el rus a les pantalles dels caixers automàtics. La interfície d’usuari de les terminals haurà d’estar disponible en letó i també es podrà oferir en les llengües oficials dels Estats membres o països candidats de la Unió Europea (UE) i l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). En conseqüència, els caixers automàtics ja no estaran en ru. La mesura, que entrarà en vigor a finals de gener de l’any vinent, afectarà entre 800 i 900 caixers arreu del país.

Des de la invasió russa d’Ucraïna el govern letó ha intensificat les iniciatives per establir la primacia de la llengua, la cultura i la història letones. També ha endurit les lleis de ciutadania que afecten els descendents dels russos, ucraïnesos i bielorussos que la Unió Soviètica va assentar a Letònia. La població russòfona representa al voltant del 30% de la població del país bàltic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona