Política

politica

Illa garanteix “solidaritat” catalana amb l’Estat i compromís amb el nou finançament

El president reforça el pacte amb ERC de reformar el finançament l’endemà que els republicans li recordin de cara al pressupost

Carrega contra les autonomies del PP

Salvador Illa ha exercit avui de líder socialista per a la Festa de la Rosa del PSC. El president de la Generalitat ha carregat contra el PP per oposar-se a la reforma del finançament, i sobretot si Catalunya en treu un finançament singular, i de pas, ha garantit a ERC que no se’n oblida. Illa ha aprofitat l’absència de Pedro Sánchez a la festa socialista anual a Gavà per assumir tot el protagonisme, avisant el PP que no acceptarà “lliçons d’aquells que, abaixant impostos, reclamen més recursos”, en calara referència a la política d’Isabel Díaz-Ayuso a Madrid.

En la seva intervenció davant d’uns deu mil militants -segons el partit- Salvador Illa ha volgut deixar clar el seu “compromís amb els acords que han fet possible” la seva investidura, en particular el finançament singular pactat amb ERC. Ho ha fet l’endemà que la secretària general republicana, Marta Rovira, els advertís que sense avenços en aquest àmbit no negociaran el pressupost per al 2025. Al mateix temps, el president ha reiterat el “compromís amb la solidaritat” entre comunitats autònomes. “Som poc de donar lliçons, però tampoc ens les donaran aquells que, abaixant impostos, reclamen més recursos. Això no és ser solidaritat, això és una altra cosa”, ha criticat en castellà.

La defensa del finançament diferent per a Catalunya no impedeix Illa defensar el seu “compromís clar per millorar Espanya” i també ha retret que “haurien d’alegrar-se’n aquells que volen que continuem formant part d’Espanya i sembla que alguns s’han posat nerviosos”. El primer secretari del PSC ha assegurat que el seu govern estarà “present a tots els organismes de decisió possibles”, i que aniran amb la resta de territoris “a defensar el nostre model, amb respecte però amb convicció”. “Catalunya ha tornat. Catalunya torna per millorar Espanya”, segueix repetint aquest primers dies de presidència Illa. I vol fer-ho, assegura liderant un model econòmic diferent al de les autonomies on governa el PP. Vol demostrar que “és possible liderar econòmicament Espanya fent polítiques progressistes i d’esquerres, sense baixar impostos ni fer coses que ningú entén”. Divendres, els presidents gallec i sobretot andalús del PP van oposar-se a qualsevol millora per a Catalunya.

En una Festa de la Rosa marcada pels “compromisos”, un mes i mig després d’haver estat investit, Salvador Illa ha afirmat que “mai han fet tanta falta polítiques d’esquerra” i coalició que es posen d’acord malgrat els “matisos” per poder “barrar el pas als discursos d’odi que posen en risc la convivència”.

La mateixa setmana que el Congrés ha rebutjat la regulació del lloguer de temporada, el cap del Govern ha volgut posar èmfasi en la necessitat de fer polítiques d’habitatge. “Hem aprovat l’SMI, hem revaloritzat les pensions, hem millorat drets, però hem de fer que tothom tingui accés a un habitatge digne. Si no, posem en risc la igualtat en aquest país”, ha advertit.

A més de milers de militants socialistes, a la Festa de la Rosa també hi han assistit la majoria de consellers del Govern, l’expresident José Montilla o els secretaris generals d’UGT a Catalunya i l’Estat, Camil Ros i Pepe Álvarez. Les condicions meteorològiques han aigualit la celebració socialista i ha provocat, finalment, l’absència del president espanyol, Pedro Sánchez, que tenia previst intervenir-hi. L’agenda ajustada del secretari general del PSOE, que viatja a Nova York per a l’assemblea general de l’ONU, tampoc hi ha ajudat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.