Política

nacions unides

L’ONU aprova el ‘Pacte pel Futur’ per reformar l’organisme

Guterres fa una crida a “recuperar el multilateralisme” i a fer la institució més representativa

L’Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat aquest diumenge a Nova York el Pacte pel Futur un document amb què l’organisme internacional vol fer front a problemes del segle XXI com el canvi climàtic i el respecte als drets humans i preveu reformar la institució.

“Som aquí per recuperar el multilateralisme de l’abisme”, ha afirmat el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, en el seu discurs a la cimera. El text adoptat –rebutjat per set estats encapçalats per Rússia– defensa, entre altres aspectes reformar el Consell de Seguretat de l’ONU de forma “urgent” per fer-lo “més representatiu, inclusiu, transparent, eficaç i democràtic”.

Entre les reformes que es plantegen del màxim òrgan de decisió de l’ONU hi ha limitar el dret de veto al Consell de Seguretat dels cinc membres permanents i ampliar-ne el nombre de membres per acabar amb la “injustícia històrica” contra l’Àfrica i incrementar la representació de països en desenvolupament i estats petits i mitjans.

“El Consell de Seguretat de l’ONU està antiquat i la seva autoritat s’està erosionant. Si no reformem la seva composició i mètodes de treball, acabarà perdent tota credibilitat”, ha advertit Guterres, que ha advertit que el món viu una època de “turbulències” i que no es pot esperar a trobar les “condicions perfectes” per reformar el sistema multilateral. “Quan es va crear l’ONU, fa gairebé vuitanta anys, tenia 51 membres. Ara n’hi ha 193”, ha dit els secretari general, qwue ha afegit que l’economia global té nou reptes i les eines de seguretat, pau i finances mundials “reflecteixen una era del passat”.

El document aprovat també tracta qüestions com l’arquitectura de les institucions financeres internacionals – com el Fons Monetari Internacional o el Banc Mundial– i estableix la “necessitat” de donar més representació i veu en els processos d’adopció de decisions als països en desenvolupament.

La cimera del Pacte pel Futur es fa en vigílies de l’Assemblea General de les Nacions Unides, que començarà dimarts a Nova York.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia