Política

unió europea

La UE rebaixarà la protecció al llop per l’augment d’atacs al bestiar

Els 27 aprovaran per majoria qualificada que l’espècie passi d’estar “estrictament protegida” a “protegida” amb el vot en contra d’Espanya

La Unió Europea ha donat aquest dimecres el primer pas per rebaixar l’estatus de protecció del llop al seu territori.

En una reunió entre ambaixadors prèvia al Consell de Competitivitat que tindrà lloc aquest pròxim dijous a Brussel·les, 21 dels 27 estats membres han donat suport a la proposta de la Comissió Europea del desembre del 2023 en què demanava que l’espècie passés d’estar “estrictament protegida” a “protegida” davant l’augment d’atacs al bestiar arreu d’Europa.

Espanya i Irlanda han votat en contra de la proposta, mentre que Bèlgica, Xipre, Eslovènia i Malta s’han abstingut, segons han confirmat fonts diplomàtiques. Els ministres dels 27 ratificaran la decisió en la reunió d’aquest dijous.

En la proposta del desembre del 2023, la Comissió Europea defensava la “flexibilització” de la protecció del llop en detectar un augment dels atacs al bestiar. “La concentració de llops en algunes regions europees s’ha convertit en un perill real, especialment per al bestiar. Per gestionar més activament les concentracions crítiques de llops, les autoritats locals han demanat més flexibilitat”, va apuntar aleshores la presidenta de l’executiu comunitari, Úrsula Von der Leyen, en un comunicat per justificar la decisió.

Després de l’adopció de la mesura en la reunió de ministres d’aquest pròxim dijous, la Comissió Europea presentarà la iniciativa davant el Comitè Permanent del Conveni de Berna, un fòrum internacional que haurà de donar el vistiplau a la rebaixa de la protecció del llop. Si tira endavant, l’executiu comunitari haurà de demanar una modificació de la directiva europea sobre Hàbitats que hauria de ser adoptada pel Parlament Europeu i els 27 estats membres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia