Política

Europa

Putin anuncia la renovació de la doctrina nuclear de Rússia

Fins ara, la doctrina militar contemplava l’ús d’armes nuclears només “en casos extraordinaris”

El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dimecres una renovació de la doctrina nuclear que ampliarà el tipus i l’origen de les amenaces davant les quals Rússia podria respondre amb armes nuclears.

“Especialistes del ministeri de Defensa, d’Exteriors, del Consell de Seguretat i altres entitats van dur a terme una profunda anàlisi, van valorar la necessitat de corregir els nostres enfocaments sobre un possible ús d’armes nuclears. Va ser proposada una sèrie d’especificacions a les condicions de l’ús d’armes nuclears”, ha afirmat Putin durant una reunió del Consell de Seguretat rus.

El mandatari rus ha assenyalat que “es va ampliar la categoria d’Estats i aliances militars respecte a les quals s’aplica la contenció nuclear, es va ampliar el llistat d’amenaces militars davant les quals es duran a terme accions de contenció nuclear”.

“Ens reservem el dret d’utilitzar armes nuclears en cas d’agressió en contra de Rússia i Bielorússia com a membre de la Unió Estatal”, va indicar, en assenyalar que això inclou l’ús d’armes convencionals per part de l’enemic que “creï una amenaça crítica a la nostra sobirania”.

Putin ha subratllat que el tema ja va ser acordat amb la part bielorussa i particularment, amb el president bielorús, Alexandr Lukaixenko.

A més, ha assenyalat que “en la redacció renovada del document, l’agressió a Rússia de qualsevol Estat no nuclear, però amb participació o suport d’una potència nuclear, serà considerada com un atac conjunt contra Rússia”.

“Es defineixen amb precisió les condicions de l’ús d’armes nuclears per part de Rússia. Valorarem aquesta possibilitat d’obtenir informacions verídiques de l’enlairament massiu de mitjans d’atac aeroespacials i l’encreuament de la nostra frontera per part d’aquests”, ha dit. Putin ha especificat que es tracta d’avions tàctics o estratègics, míssils de creuer, hipersònics o d’un altre tipus.

“Totes les esmenes han estat profundament analitzades i són proporcionals a les amenaces i riscos militars moderns contra Rússia”, ha asseverat.

El mandatari rus ha afirmat que “l’ús d’armes nuclears és una mesura extrema per a la protecció de la sobirania del país”.

“Sempre hem tingut un enfocament extremadament responsable respecte a aquests temes, coneixent bé la força colossal d’aquestes armes, busquem enfortir les bases legals de l’estabilitat global internacional, impedir la dispersió de les armes nuclears i els seus components”, ha sentenciat.

Rússia va admetre al juny passat que ja havia començat la renovació de les seves doctrines militar i nuclear a causa de la deterioració de la situació internacional, en gran manera per la reacció d’Occident davant la guerra d’Ucraïna.

Fins ara, la doctrina militar contemplava l’ús d’armes nuclears només “en casos extraordinaris”, és a dir, en cas en què estigui amenaçada la pròpia existència de l’Estat rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia