Política

pròxim orient

Els EUA i els seus aliats pressionen per a un alto el foc de 21 dies mentre els atacs israelians continuen al Líban

El secretari general de l’ONU diu que “s’està desencadenant l’infern” en el país àrab i fa una crida a evitar costi el que costi una guerra total

Els Estats Units, l’Estat francès i altres aliats han demanat aquest dijous un alto el foc temporal de 21 dies entre Israel i Hezbol·là d’entrada immediata que permeti obrir negociacions per posar fi al conflicte, mentre el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ha dit que s’està desencadenant “l’infern” en el Líban i ha fet una crida a “evitar costi el que costi una guerra total”.

En una declaració conjunta emesa pel president dels EUA, Joe Biden, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, s’afirma que la situació actual “és intolerable i presenta un risc inacceptable d’escalada regional, que no convé a ningú, ni al poble israelià ni al poble del Líban”. “Ha arribat el moment d’aconseguir un acord diplomàtic que permeti que els civils de totes dues bandes de la frontera puguin tornar a les seves llars amb les garanties de seguretat i protecció necessàries”, indica el comunicat.

Biden i Macron, que es van reunir al marge dels debats de l’Assemblea General de l’ONU que se celebra a Nova York, van dir que havien treballat en un alto el foc temporal per donar a la diplomàcia una oportunitat per tenir èxit i evitar una escalada més gran a la frontera entre Israel i el Líban. També reconeixen en la declaració, subscrita també per la UE, Austràlia, el Canadà, el Japó, Qatar, l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs, el Regne Unit, que “la diplomàcia no pot tenir èxit enmig d’una escalda del conflicte”.

Israel i Hezbol·là encara no han respost a la petició d’alto el foc temporal. El primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, probablement contestarà en la seva intervenció d’aquest divendres davant l’Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York, on ha arribat aquest dijous.

Mentrestant, l’exèrcit israelià no afluixa i per quart dia consecutiu la seva aviació continua descarregant plom sobre el Líban, en la major operació bèl·lica llançada per Israel al Líban en dècades i que deixa ja més de 600 morts, 1.800 ferits i desenes de milers de refugiats.

L’Agència Nacional de Notícies libanesa (ANN) informa que aquesta matinada i durant les primeres hores del matí avions de combat israelians han llançat una sèrie d’atacs aeris contra una desena de localitats situades a la vall de la Bekaa, un dels bastions de la milícia xiïta libanesa patrocinada per l’Iran. També els voltants de la ciutat de Hermel, al nord-est, van ser objecte de “diversos atacs nocturns”, tot i que la majoria es van concentrar en el sud del Líban, on continua l’èxode massiu de persones. La nova onada de bombardejos es produeix després que dimecres almenys 81 persones haguessin mort i centenars més haguessin resultat ferides en atacs israelians a l’est del Líban, però també al nord de Beirut, una zona que fins ara havia estat fora del radar de l’exèrcit d’Israel des de la intensificació dels enfrontaments fa gairebé un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.