Política

Àsia

El partit governant del Japó elegeix el veterà Shigeru Ishiba com a pròxim primer ministre

L’exministre de Defensa s’ha imposat en segona volta a Sanae Takaichi, que intentava convertir-se en la primera dona cap de govern del país asiàtic

Shigeru Ishiba, un veterà moderat de la política nipona, es convertirà la setmana que ve en el nou primer ministre del Japó després d’haver guanyat les primàries del governant Partit Liberal Democràtic (PLD). L’exministre de Defensa nipó, de 67 anys, es va imposar en segona volta a Sanae Takaichi, hereva ideològica de l’històric exprimer ministre Shinzo Abe, que intentava convertir-se en la primera dona a arribar al govern del Japó, per 215 vots contra 194. L’elecció arriba després que l’actual primer ministre, Fumio Kishida, hagués anunciat l’agost passat que no optaria a la reelecció com a secretari general del PLD enmig d’escàndols de corrupció i amb una popularitat sota mínims històrics.

La victòria d’Ishiba ha sorprès molts analistes en el Japó que esperaven la victòria d’un dels altres dos grans favorits: Sanae Takaichi i el mediàtic Shinjiro Koizumi, fill del popular exmandadtari Junichiro Koizumi.

En les seves primeres declaracions com a guanyador de l’elecció, el nou líder del partit governant japonès, ha apostat per crear una “aliança de seguretat conjunta” a l’Àsia a l’estil de l’OTAN fusionant acords bilaterals com els vigents entre el Japó oi els Estats Units, entre els EUA i Corea del Sud o amb les Filipines.

Ishiba ha exposat en roda de premsa algunes de les seves idees en política exterior o economia amb vista al govern que liderarà un cop sigui ratificat el pròxim 1 d’octubre pel parlament nipó. Una de les seves prioritats serà “la creació d’una aliança de seguretat conjunta” que inclogui assistència obligatòria entre els seus membres, “com l’OTAN”, segons ha dit el polític nipó en ser interrogat pels seus plans en defensa durant la roda de premsa recollida per Efe. El mandatari s’ha mostrat també partidari d’anar “més enllà del Quad” (el fòrum de seguretat que integren els EUA, el Japó, l’Índia i Austràlia).

D’aquesta manera, Ishiba aspira a “protegir el Japó”, en un moment clau per a la seva seguretat. En aquest sentit, ha citat les recents incursions a l’espai aeri nipó per part d’avions russos i de vaixells militars xinesos en aigües japoneses, a més dels llançaments de míssils balístics de Corea del Nord. Ishiba també ha destacat la necessitat de “reforçar l’aliança amb els Estats Units” fins i tot si per això és necessari “modificar algun tractat”, i va apuntar en concret a “buscar un estatut basat en la igualtat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.