Política

Pau Presas

Alcalde de Cassà de la Selva (Fem Cassà)

“L’atenció és personalitzada governant amb 15 regidors”

“Una de les demandes del comerç local és tenir aparcament a prop del centre, i a Can Rich Xiberta hi haurà espai per a 75 places”

“Els divendres i els dissabtes, que són els dies que hi ha més moviment, no s’hauran de treure els cubells del porta a porta a fora”

El primer que vam fer va ser un pla d’actuació municipal, que tenim al web. Els dilluns l’actualitzem

Pau Presas i Bertran (Cassà de la Selva, 1989) és regidor de l’Ajuntament del seu poble des del 2015. Va estar un mandat de regidor d’Hisenda i tinent d’alcalde amb Martí Vallès de batlle (2015-2019) i un altre a l’oposició (2019-2023) després que Junts pactés amb el PSC: ERC va vèncer els comicis del 2019 per tres vots, però la vara va ser per a Robert Mundet (Junts). Ara, en canvi, el primer cop que feia d’alcaldable, Presas, al capdavant de la plataforma Fem Cassà, encapçala un equip de govern amb 15 regidors –els 7 de Junts també hi són–. Els dos grups van acordar que Presas seria batlle tres anys i que delegaria un any les funcions a Mundet –ja ho ha fet mig any aprofitant que el batlle gaudia de quatre mesos de permís de paternitat–. A l’oposició hi ha el PP (1) i el PSC (1). Presas, graduat en economia i vicepresident primer de la Diputació de Girona des del 2019, atén aquest diari al despatx de l’ajuntament, on han penjat un plànol amb la toponímia de veïnats, cases, masos, camins, torrents i rieres del poble. La seva àvia paterna era masovera de mas Funià, al veïnat de Sangosta.

Van guanyar les eleccions amb vuit regidors i Junts en va treure set. Com es va gestar el pacte?
Hi havia un resultat que creiem que va ser clar: que la ciutadania ens va donar una confiança, amb més de tres-cents vots respecte a la llista que va quedar en segon lloc [Junts]. Apostàvem per un govern fort i que pogués prendre decisions. La mateixa nit electoral ja ho vaig dir: el resultat s’havia de gestionar amb seriositat, rigorositat, però també amb generositat. Fruit d’això és el pacte amb Junts, que obre una nova etapa política. El pacte aborda una bona part dels reptes de futur del nostre poble des d’un govern sòlid amb capacitat per prendre decisions.
Com és que vostès no van poder lligar aquest pacte el 2019, amb Vallès de cap de llista, i Junts va triar llavors el PSC de soci? Ara, en canvi, han tancat l’acord amb Junts.
La principal explicació és la força que ens dona la gent. Vull dir que hi ha una victòria clara, amb pràcticament 300 vots de diferència [Fem Cassà en va obtenir 1.897, amb el 45,23% dels sufragis, i Junts, 1.687 i un 40,22%, respectivament] i entenc que els cassanencs i les cassanenques ens donen confiança i ens reclamen que fem el que havíem dit que faríem durant la campanya: intentar tenir un govern de majoria absoluta, tant si la teníem com no, però al final els veïns van referendar aquesta opció.
Són 15 regidors, dels 17 del ple, en l’equip de govern. Es fan nosa entre vostès? Avancen?
Parlem molt. Amb el vicealcalde, en Robert Mundet, ens trobem pràcticament cada dia i despatxem els temes de més transcendència. Per la resta de temes ens trobem tots els regidors cada dilluns, tots. I després fem les reunions dels òrgans col·legiats, consell de govern, juntes... Amb el pacte, el primer que vam fer és un pla d’actuació municipal, que tenim al web, i on totes les àrees de l’Ajuntament van dir el que farien. I això ho anem desenvolupant i els dilluns ho anem actualitzant. A més, crec que el fet de tenir 15 regidors també permet donar una atenció, tant als ciutadans com a entitats i empreses, bastant més personalitzada. I això es nota molt perquè al final som un ajuntament de pràcticament 11.000 habitants i, per tant, crec que és important no només la figura de l’alcalde sinó la resta de regidors i poder tenir àrees concretes com Comerç, Gent Gran, Esports, Entitats, Cultura Popular, Salut o Residència Geriàtrica [Sant Josep]...
Aquest mandat han acordat amb el propietari de Can Rich Xiberta [antiga fàbrica] un contracte de lloguer perquè la parcel·la sigui un aparcament municipal per deu anys. És així?
Sí, correcte. Com a equip de govern ens preocupa moltíssim, per dir-ho d’alguna manera, posar Cassà al dia, les coses del dia a dia. A banda dels grans projectes, que també hi han de ser, creiem que s’ha de tenir un poble net, endreçat i agradable per als ciutadans. I agradable vol dir que hi hagi activitat econòmica, que la neteja funcioni com ha de funcionar, que hi hagi comerç local. Hi ha, però, dues grans actuacions que són projectes estratègics: un és la gestió de residus i la neteja diària i l’altre tot el que fa referència al comerç local, i el que em comentes de Can Rich Xiberta té a veure amb això. Una de les demandes que ens trasllada el comerç local és la necessitat de poder trobar zones d’aparcament properes al centre. Tot això ja s’havia intentat altres vegades i al final ha reeixit i, en aquest cas, es pot tenir un espai d’aparcament de 75 places. L’avantatge que té l’espai de Can Rich Xiberta és que, venint des de Girona, queda al costat dret de la carretera provincial i, per tant, pots accedir a la zona comercial del centre sense haver de travessar la carretera provincial. L’aparcament serà regulat, de zona blava. Abans no acabi l’any jo crec que començaran els enderrocs, que ha de fer la propietat, i crec que al llarg de l’any que ve podrà entrar en servei. Això ens permetrà reordenar la carretera provincial.
Ha parlat de la gestió de residus. El porta a porta al poble està a punt d’entrar en servei [l’1 de desembre]. Ho duien en el programa electoral de Fem Cassà?
Sí, dèiem que com més aviat millor aplicaríem el porta a porta. També els que havien estat a govern [Junts i PSC] hi havien anat avançant. És que no tenim gaire cap més opció. Al final ajuntaments del voltant nostre, com ara Santa Coloma de Farners, Palafrugell –no sé si a tot el poble o una part [al centre i algunes zones més]–, Vidreres, Caldes, que tenen urbanitzacions, ho fan.
Aquí tenen nucli urbà, però també hi ha veïnats.
Nosaltres hem treballat amb un escenari que és la gestió de recollida de residus al nucli urbà i després hem buscat la solució adequada per a cada veïnat. Al nucli urbà, recollida porta a porta. Per tant, al vespre cal treure el cubell [a fora] i al matí l’has d’entrar. No queden cubells a fora durant el dia. A més a més, ho hem fet de manera que els divendres i els dissabtes, que són els dies que hi ha més moviment als vespres, no s’hauran de treure cubells i, en canvi, hi haurà recollida quatre dies a la setmana, és a dir, diumenge i tres dies més. D’aquesta manera, els dies que potser hi ha més gent pels carrers i més activitats, no hi haurà cubells. S’ha fet des d’aquesta perspectiva. I després, una cosa que era molt important: trobar una solució per a tota la gent que viu als veïnats. I en aquest cas hi ha dues solucions: una, que són àrees d’aportació, i l’altra, que són armariets en els quals cada casa de cada veïnat sap on ha d’anar a portar els residus. Tindran una clau identificada i podran accedir-hi. I a més a més els cubells del porta a porta que es reparteixin per totes les cases estaran identificats. Això ens permetrà poder segmentar: poder veure qui ho fa bé i qui no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia