Política

LA CRÒNICA

1-0: “L’anècdota” de la victòria

“No som aquí per llepar-nos les ferides. Denunciem la falsa normalitat i que l’espoli continua” ha dit Josep Vila

Lluís Llach s’ha aixecat de la primera fila per adequar el micròfon a l’alçada de Josep Vila, membre del secretariat nacional de l’Assemblea. La seva presència no estava anunciada en el cartell de l’acte commemoratiu comarcal del Primer d’Octubre a Cornellà del Terri, el municipi del Pla de l’Estany que fa set anys es va convertir en el col·legi electoral on va votar el president Carles Puigdemont. Hi havia més actes programats per evocar l’efemèride a diferents poblacions de les comarques gironines. És el cas de Sant Julià de Ramis, on Puigdemont no va poder votar o Amer, la seva localitat natal. Però Cornellà es va convertir, aquell octubre del 2017, en un escenari històric inesperat, en un símbol, i en certa manera, en una victòria: la del valor democràtic de l’1-0.

És anecdòtic que Lluís Llach, en un acte reflex d’una vida professional com a músic, abaixi o pugi el micròfon al representant de l’Assemblea. Com ho pot semblar el petit altar muntat amb espelmes, grogues i vermelles, formant una senyera, enmig de les dues urnes. I enganxades a la paret, tapant grafits i pintura malmesa, dos papers mida A5 amb el lema Encara hi som i impresa la pregunta de la butlleta del referèndum d’autodeterminació de Catalunya 2017. En el pàrquing de davant l’ajuntament on s’ha realitzat l’acte, a dos quarts de vuit del vespre, també hi havia un plafó amb cartells històrics del procés: Adéu Borbó, Hola República; Catalunya is not Spain, Tothom a l’aeroport, Manifestació a Girona... Records o anècdotes? Amb què convertim la història recent?

A algunes cases del centre de Cornellà encara hi oneja la bandera independentista. El seu alcalde, Salvador Coll, amb ímpetu, ha recordat el punt d’inflexió que va suposar aquell dia. Ha parlat de “coratge”, de “dignitat” i de “fermesa”. Ha passat la flama a Quim Tell que en nom de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines ha demanat als alcaldes del Pla de l’Estany presents, entre els quals Miquel Noguer de Banyoles i Francesc Castañer de Porqueres, aprovar mocions en contra la monarquia. Josep Vila ha instat a la renovació dels partits però també a recosir, a teixir; a la unitat del moviment: “No som aquí per llepar-nos les ferides. Som aquí per tornar a fer les coses bé i denunciar una falsa normalitat perquè l’espoli continua”. Castañer, com a president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, ha recordat com es va viure l’1-0 a Palol de Revardit, Esponellà o Banyoles: “Tots ho vam fer diferent però ho vam fer”. La coral Les Veus de l’Estany ha clos l’acte interpretant, entre altres, Ítaca. “Ho hem fet bé?” ha demanat, somrient, el representant de la coral a Lluís Llach.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.