Política

estats units

El Milton colpeja Florida amb tornados mortals i deixa 2,6 milions de llars a les fosques

L’huracà baixa a categoria 1 després de tocar terra al sud e Tampa amb pluges torrencials i fortes ràfegues de vent

L’huracà Milton, que tot i haver perdut intensitat aquest dijous i haver baixat a categoria 1 continua sent molt poderós, està causant estralls al seu pas per les costes de Florida, una zona on hi ha més d’un milió de desplaçats i que recentment ja va ser durament colpejada per l’Helena.

El Milton, possiblement la tempesta més potent que ha colpejat la zona en més d’un segle i la gestió de la qual podria influir en les eleccions presidencials nord-americanes del pròxim 5 de novembre, va acompanyada de forts vents i pluges torrencials, que estan negant la zona. Ha tocat terra la nit de dimecres a dijous a Siesta Key, a la costa oest de Florida, al sud de la ciutat de Tampa, quan encara era un huracà de categoria 3. El seu pas està deixant un rastre de mort i destrucció. Ha submergit gairebé tres milions de llars –en concret, 2,6 milions– en la foscor, ha produït marejades oceàniques i està causant greus inundacions, en una zona que encara s’està recuperant del pas de l’huracà Helena l’última setmana de setembre.

Abans de tocar terra, els forts vents que acompanyen l’huracà han generat almenys dinou tornados inusualment forts que han devastat la regió, un dels quals ha causat “múltiples” morts al comtat de St. Lucie, on ha arrasat una comunitat de jubilats. De moment, les autoritats locals han confirmat quatre morts. “Tenim dotzenes de cases en el comtat de St. Lucie que han estat danyades, algunes d’elles amb afectacions catastròfiques”, ha dit el portaveu del comtat, Erick Gill, en declaracions al canal WFLA i recollides per Efe. La prioritat és ajudar els supervivents i avaluar els danys, ha afegit.

Segons l’últim butlletí del Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels Estats Units i recollit per Efe, el Milton es troba a uns 120 quilòmetres al sud-oest d’Orlando, la ciutat dels parcs temàtics, i els seus vents s’han debilitat a 165 quilòmetres per hora, tot i que continuen sent potencialment perillosos.

En tota l’àrea en el con de trajectòria del Milton a Florida es registren pluges que ja han superat en alguns casos els rècords de precipitacions diàries d’aquesta zona i equivalen a la mitjana de diversos mesos i fins i tot a la d’un any, com és el cas de la ciutat costanera de St. Petersburg, una de les més afectades pel pas de Milton, segons informa CNN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia