Política

Islamofòbia al Parlament

La presència d’Aliança Catalana i Vox al Parlament multiplica el discurs d’odi contra l’islam, definit com a “ideologia politicoreligiosa”

El nacionalpopulisme “confon deliberadament l’islamisme radical amb tot l’islam”, diu Xavier Torrens
Aliança Catalana i Vox coincideixen de ple en el discurs islamòfob i fins i tot han exhibit complicitat

“Soc islamòfoba. Em fa por una ide­o­lo­gia política reli­gi­osa que s’està este­nent pel món, que està qüesti­o­nant els valors occi­den­tals i que està inten­tant impo­sar una visió fona­men­ta­lista.” La frase ante­rior la va pro­nun­ciar la cap de car­tell d’Aliança Cata­lana, Sílvia Orri­ols, en una entre­vista en el pro­grama Cafè d’idees, de Tele­visió Espa­nyola, que es va eme­tre el 9 d’abril pas­sat, pocs dies abans de les elec­ci­ons al Par­la­ment. No es trac­tava de cap reve­lació, com a mínim per part de la política que la va pro­nun­ciar ni del par­tit que repre­senta. La isla­mofòbia és un com­po­nent subs­tan­cial de l’ide­ari de la nova extrema dreta euro­pea i, des de fa pocs anys, s’ha introduït de ple en el debat polític al nos­tre país: a par­tir del 2021 a través de Vox i, des de fa pocs mesos, també a través d’Aliança Cata­lana.

Però d’on prové aquest odi a l’islam? En el pro­grama amb què Aliança Cata­lana va concórrer a les elec­ci­ons al Par­la­ment, hi tro­bem una breu referència a les arrels històriques d’aquesta isla­mofòbia. Apa­reix a la pàgina 28, en un capítol dedi­cat a la “Unió Euro­pea”, en què es recorda l’arri­bada de “les pode­ro­ses tro­pes islàmiques que cer­ca­ven la sub­ju­gació total del con­ti­nent euro­peu”. Es remun­ten, doncs, a prin­ci­pis del segle VIII, més de 1.300 anys enrere, quan es pro­du­eix el desem­bar­ca­ment de l’exèrcit ber­ber conduït per Tàriq i l’esfon­dra­ment del regne dels visi­gots. Tot seguit, es parla dels “temps de resistència” i del paper de Cata­lu­nya com “un escut d’Europa per sal­va­guar­dar el lle­gat d’Occi­dent”. Es tracta d’una visió ultra­mun­tana de la història de Cata­lu­nya, fona­men­tada en el paper pre­e­mi­nent d’una religió (el cris­ti­a­nisme) que sim­bo­lit­za­ria “el lle­gat d’Occi­dent”, i, para­do­xal­ment, molt més coin­ci­dent amb el dis­curs que durant anys va impo­sar la his­to­ri­o­gra­fia fran­quista que no pas amb les inter­pre­ta­ci­ons moder­nes, que defu­gen ober­ta­ment els con­cep­tes de “resistència” i de “recon­questa”.

A banda d’aquesta breu incursió històrica, en el pro­grama elec­to­ral d’Aliança Cata­lana no tro­bem cap més referència directa a l’islam, per bé que aquest tema es va con­ver­tir en un dels prin­ci­pals camps de bata­lla de Sílvia Orri­ols com a regi­dora, i ho ha estat des del moment en què la for­mació que lidera ha acon­se­guit repre­sen­tació al Par­la­ment. El par­tit, però, pro­posa “el tan­ca­ment de les mes­qui­tes sala­fis­tes que pre­di­quen con­tra Occi­dent i la il·lega­lit­zació de les asso­ci­a­ci­ons que les ges­ti­o­nen” i la pro­hi­bició de por­tar el vel islàmic en equi­pa­ments públics.

La líder d’Aliança Cata­lana va anun­ciar, des del mateix moment de situar-se dar­rere del faris­tol del Par­la­ment, que no seria “política­ment cor­recta”. En la pri­mera inter­venció, que va fer amb motiu de la com­pa­rei­xença de Sal­va­dor Illa per donar compte de la com­po­sició del nou govern, va cri­ti­car les for­ces polítiques a la cam­bra per “haver denun­ciat la dis­cri­mi­nació de la dona i alhora haver permès l’entrada a una dona que fa osten­tació de la misogínia musul­mana”, un atac directe a la dipu­tada d’ERC Najat Dri­o­uech, que duu hijab al Par­la­ment. Orri­ols no en va tenir prou i en el debat de política gene­ral d’aquesta set­mana va tor­nar a llançar un dard a la dipu­tada repu­bli­cana i la va acu­sar de “fer osten­tació de la misogínia islàmica”.

Durant els 23 minuts res­tants del seu dis­curs, la por­ta­veu d’Aliança Cata­lana va atri­buir a l’islam tots els mals ter­re­nals i va ele­var qual­se­vol cas, ja fos extret de la rumo­ro­lo­gia popu­lar o de la per­cepció per­so­nal, a la cate­go­ria de norma, sense ofe­rir cap dada científica que acre­dités cap afir­mació. Va dir que era “inde­cent que els infor­ma­tius d’una tele­visió pública ano­me­nin resis­tents els ter­ro­ris­tes islàmics que atemp­ten con­tra Israel”; es va quei­xar que les aules esti­gues­sin “sense creus i sense pes­se­bre per Nadal per no sé què de l’escola laica”, però que fos­sin “ple­nes a ves­sar de vels islàmics perquè la visió pederàstica, fona­men­ta­lista i misògina d’alguns pares té el suport d’aquest govern”; es va mos­trar dol­guda perquè es pagués l’atenció mèdica “a immi­grants il·legals que no només no con­tri­bu­ei­xen econòmica­ment als ser­veis públics, sinó que es dedi­quen a qüesti­o­nar l’ètica, els valors i les lleis occi­den­tals”, i va adver­tir de la temp­tació de donar “el dret de vot a aques­tes con­tra­co­mu­ni­tats anti­oc­ci­den­tals misògines i fona­men­ta­lis­tes”.

Després de tot aquest reguit­zell d’impro­pe­ris, Orri­ols va sen­ten­ciar: “La isla­mofòbia és un deure.” Per a Aliança Cata­lana, el “pro­blema” número u són els immi­grants, espe­ci­al­ment aquells que prac­ti­quen la religió islàmica. En una entre­vista recent a aquest diari, el sociòleg Xavier Tor­rens, que acaba de publi­car un lli­bre sobre “la ges­tació del naci­o­nal­po­pu­lisme català”, des­ta­cava pre­ci­sa­ment que “Orri­ols con­fon l’isla­misme radi­cal amb tot l’islam”, una con­fusió deli­be­rada que li per­met sen­ten­ciar tota una religió i els ciu­ta­dans que la prac­ti­quen.

Aliança Cata­lana com­par­teix aquest odi amb l’altre par­tit d’extrema dreta amb repre­sen­tació al Par­la­ment, Vox. El pro­grama d’aquesta dar­rera for­mació és molt més explícit, com a mínim en allò que fa referència a la isla­mofòbia. En un apar­tat dedi­cat a “la nos­tra iden­ti­tat i la dels nos­tres bar­ris”, es remarca la volun­tat de “fer front de manera deci­dida a l’amenaça que repre­senta per a Cata­lu­nya l’isla­misme, una ide­o­lo­gia que per­se­gueix la impo­sició política de l’islam”. En el text, doncs, s’expressa ober­ta­ment la volun­tat de situar-se en el ter­reny del com­bat sense treva entre ide­o­lo­gies o reli­gi­ons supo­sa­da­ment incom­pa­ti­bles. En clau de pro­pos­tes, Vox no es dife­ren­cia gaire d’Aliança Cata­lana: es com­pro­met a “pro­moure el tan­ca­ment de les mes­qui­tes fona­men­ta­lis­tes, l’expulsió d’imams que pro­pa­guin qual­se­vol inter­pre­tació de l’isla­misme radi­cal, i la il·lega­lit­zació de qual­se­vol asso­ci­ació que difon­gui el menys­preu a la dona i que atempti con­tra els prin­ci­pis, els drets i les lli­ber­tats con­sa­grats en la Cons­ti­tució Espa­nyola”. Més enda­vant, també afir­men que volen posar fi als “gue­tos de la isla­mit­zació”, un com­promís que bar­re­gen sense gai­res mira­ments amb “l’ablació geni­tal feme­nina i els matri­mo­nis forçosos”.

La irrupció de Vox al Par­la­ment, a par­tir del 2021 va repre­sen­tar l’entrada del dis­curs islamòfob a les ins­ti­tu­ci­ons. El 2 de febrer d’aquell any, durant la cam­pa­nya elec­to­ral, el seu can­di­dat a la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat, Igna­cio Gar­riga, va asse­gu­rar que “el sepa­ra­tisme i el bonisme pro­gre són ene­mics de la con­vivència” perquè per­me­ten que l’isla­misme, que és “con­trari a la nos­tra forma de vida”, es mani­festi “com si fos a casa seva”. Les decla­ra­ci­ons ante­ri­ors les va fer a Ripoll, una vila pro­fun­da­ment tras­bal­sada pels atemp­tats del 17-A, que l’extrema dreta uti­litza sense con­tem­pla­ci­ons. Gar­riga es va pas­se­jar pels car­rers de la capi­tal del Ripollès acom­pa­nyat per la pre­si­denta de Vox a la Comu­ni­tat de Madrid, Rocío Monas­te­rio, que va recor­dar que “l’imam de Ripoll va ins­ti­gar els seus a come­tre un atemp­tat a la Ram­bla”, i va lli­gar aquest fet amb la pro­mesa de “superar el virus del tota­li­ta­risme”.

Aliança Cata­lana i Vox es dife­ren­cien del focus ultra­na­ci­o­na­lista, que els pri­mers situen a Cata­lu­nya i els segons, a Espa­nya. Hi ha, des d’aquesta pers­pec­tiva, una “com­petència” per la nació. Però no només coin­ci­dei­xen de ple en el dis­curs islamòfob, sinó que fins i tot ha estat un motiu de com­pli­ci­tat. En aquest sen­tit, quan la con­se­lle­ria d’Igual­tat i Femi­nis­mes va con­fir­mar la sanció de 10.001 euros a Sílvia Orri­ols per haver pro­fe­rit el comen­tari dis­cri­mi­na­tori que “l’islam és incom­pa­ti­ble amb els valors occi­den­tals”, el secre­tari gene­ral de Vox, Igna­cio Gar­riga, va donar suport explícita­ment a l’alcal­dessa de Ripoll. Amb un tuit citant la publi­cació a X d’Orri­ols, Gar­riga va apro­fi­tar per sucar-hi pa: “L’islam és incom­pa­ti­ble amb Occi­dent i, per tant, amb Espa­nya. Ho digui qui ho digui”, va dir. Les dues for­ma­ci­ons d’extrema dreta com­par­tei­xen el pro­grama elec­to­ral en allò que fa referència a l’odi con­tra l’islam. Els uns, amb més detall; els altres, de manera més esca­dus­sera. I fins i tot van coin­ci­dir en el lema elec­to­ral: Sal­vem Cata­lu­nya.

De moment, els dos par­tits islamòfobs que hi ha al Par­la­ment han ten­dit a esqui­var-se, i, si de cas, han cen­trat bona part dels seus atacs en altres par­tits, els “pro­ces­sis­tes” (Junts, ERC i la CUP) en el cas dels pri­mers i l’“amic dels sepa­ra­tis­tes” (els soci­a­lis­tes) en el dels segons. En el debat de política gene­ral d’aquesta set­mana, la pri­mera prova de foc de la legis­la­tura, Aliança Cata­lana no va votar les pro­pos­tes de Vox, tot i que n’hi havia una, la quin­zena, ínte­gra­ment dedi­cada a l’“isla­misme” en què es dema­nava, entre altres coses, la “depor­tació d’imams i per­so­nes vin­cu­la­des a orga­nit­za­ci­ons isla­mis­tes” i la clau­sura “imme­di­ata de totes les mes­qui­tes, cen­tres cul­tu­rals, asso­ci­a­ci­ons i altres espais on es pro­mo­gui l’isla­misme sala­fista, que és con­trari al marc legal espa­nyol, als valors occi­den­tals i a la con­vivència”. Orri­ols es va afa­nyar a acla­rir, però, que si no hi vota­ven a favor no era perquè no esti­gues­sin d’acord amb el redac­tat, que com­par­tien “ple­na­ment”, sinó perquè estava escrit “en una llen­gua que no és pròpia ni natu­ral de Cata­lu­nya”, el cas­tellà.

El precedent d’Anglada
L’odi contra l’islam no és una novetat en el debat polític català. Hi va entrar el 2003 a través de Plataforma per Catalunya, la formació liderada pel militant de Força Nova Josep Anglada, que en pocs anys va aconseguir representació en alguns ajuntaments com ara Vic (5), el Vendrell (5), Santa Coloma de Gramenet (3), Salt (3) i Manlleu (3), però va quedar a les portes del Parlament. La tardor del 2010 va intentar fer el salt a Espanya. I, per fer-ho, va voler aprofitar la presentació d’un llibre titulat ‘Sin mordaza y sin velos’. Durant l’acte, Anglada va sentenciar que “un moro, pel simple fet de parlar en la nostra llengua, mai podrà convertir-se en un català”. I va sentenciar: “Ens tocarà als valents expulsar els musulmans del nostre país.”

LA FRASE

Un concepte ‘nou’
El terme ‘islamofòbia’ encara no apareix en el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans. Altres llengües, com ara l’anglès i el francès, el tenen incorporat des de fa més de cent anys, tot i que encara genera un cert debat entre la comunitat científica. El 2005, el Consell d’Europa el va definir com “la por, o una visió alterada pels prejudicis, de l’islam, dels musulmans i dels assumptes relacionats, que es tradueix en actes quotidians de racisme i de discriminació o en formes més violentes; la islamofòbia és una violació dels drets humans i una amenaça per a la cohesió social”.
Els onze diputats de Vox farem front al separatisme, que divideix, i a l’islamisme, que posa en perill la nostra seguretat i la nostra identitat
Ignacio Garriga
PRESIDENT DE VOX AL PARLAMENT
La islamofòbia és un deure
Sílvia Orriols
PORTAVEU D’ALIANÇA CATALANA AL PARLAMENT
A Catalunya hi continua havent risc de terrorisme islàmic. L’islamisme avança a Catalunya per culpa del socialisme i del separatisme
Joan Garriga
PORTAVEU DE VOX AL PARLAMENT