Política

amèrica del Nord

S’intensifica la crisi diplomàtica entre l’Índia i el Canadà

El govern canadenc acusa el seu homòleg indi de l’assassinat d’un líder sikh l’any passat

Les rela­ci­ons diplomàtiques entre l’Índia i el Canadà van tor­nar a des­cen­dir aquesta set­mana fins al seu punt més baix amb l’expulsió dels ambai­xa­dors de tots dos països, revi­vint la pro­funda crisi entre Nova Delhi i Ottawa després de l’assas­si­nat d’un líder sikh cana­denc amb vin­cles amb grups sepa­ra­tis­tes a l’Índia.

El govern cana­denc va infor­mar ahir dilluns de l’expulsió de l’ambai­xa­dor de l’Índia, San­jay Kumar Verma, i altres cinc diplomàtics indis després que la Poli­cia cana­denca els acusés d’estar vin­cu­lats amb una cam­pa­nya d’assas­si­nats i altres actes de violència al país nord-ame­ricà.

Per la seva banda, el govern del naci­o­na­lista hindú Narenda Modi va res­pon­dre anit imme­di­a­ta­ment amb l’expulsió de sis diplomàtics cana­dencs, als quals va con­ce­dir un ter­mini de cinc dies per a aban­do­nar l’Índia.

Aques­tes acu­sa­ci­ons han revi­vat les ten­si­ons rela­ci­o­na­des prin­ci­pal­ment amb el movi­ment sepa­ra­tista sikh i les acu­sa­ci­ons mútues d’inter­ferència en assump­tes interns.

La comu­ni­tat sikh, ori­ginària de la regió del Pan­jab a l’Índia, ha man­tin­gut un movi­ment sepa­ra­tista durant dècades, bus­cant la cre­ació d’un estat inde­pen­dent ano­me­nat Kha­listán.

Una impor­tant comu­ni­tat sikh resi­deix al Canadà, la qual cosa ha con­ver­tit al país nord-ame­ricà en un cen­tre d’acti­vi­tat per al movi­ment sepa­ra­tista.

L’Índia ha acu­sat el Canadà de pro­por­ci­o­nar refugi a extre­mis­tes sikh i de per­me­tre acti­vi­tats contràries a l’Índia en el seu ter­ri­tori, inclo­ses mani­fes­ta­ci­ons de pro­testa i la cele­bració d’un referèndum seces­si­o­nista.

Per part seva, el Canadà ha cri­ti­cat la repressió de les mino­ries a l’Índia i ha defen­sat el dret a la lli­ber­tat d’expressió dels sikhs cana­dencs.

Assas­si­nat d’un líder sikh

L’assas­si­nat del líder de l’orga­nit­zació Justícia per als Sikhs, Har­deep Singh Nij­jar, al juny de l’any pas­sat va ser el punt d’inflexió en la relació, ja que el Canadà va asse­gu­rar tenir infor­mació de con­fiança que l’Índia estava dar­rere d’aquesta mort.

Nij­jar va morir tiro­te­jat per dos homes emmas­ca­rats en l’esta­ci­o­na­ment d’un tem­ple sikh en la loca­li­tat cana­denca de Sur­rey.

Just abans de la seva mort, l’Índia havia dema­nat acci­ons de les auto­ri­tats cana­den­ques con­tra Nij­jar, que encapçalava el grup sepa­ra­tista Kha­lis­tan Tiger Force, que bus­cava la cre­ació de l’estat inde­pen­dent de Kha­listán per a la mino­ria sikh, en l’estat del nord de Pan­jab.

“La decisió d’expul­sar aquests indi­vi­dus ha estat rea­lit­zada amb una gran con­si­de­ració i només després que la Poli­cia Mun­tada reunís nom­bro­ses pro­ves, clares i con­cre­tes, que iden­ti­fi­quen als sis indi­vi­dus com a per­so­nes d’interès en el cas de Nij­jar”, va dir ahir la minis­tra d’Afers exte­ri­ors del Canadà, Mélanie Joly.

Els pre­sump­tes autors del tiro­teig que va posar fi a la vida de Nij­jar van ser detin­guts al maig, men­tre la inves­ti­gació con­ti­nua oberta.

Poc després de l’acu­sació del Canadà, els Estats Units va infor­mar de les seves pròpies sos­pi­tes per una pos­si­ble par­ti­ci­pació de l’Índia en un intent d’assas­si­nat d’un altre líder sikh esta­tu­ni­denc a Nova York.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.