Política

Estats Units

Sacsejada a la geopolítica

El llibre ‘War’ de Bob Woodward treu a la llum accions de Biden i de Trump que poden trastocar la campanya electoral dels EUA

El líder republicà va trucar set cops a Putin després d’haver deixat la Casa Blanca i el president va dedicar insults a Netanyahu

El 15 d’octubre passat va sortir a la venda War, el nou llibre de Bob Woodward, el reconegut periodista d’investigació nord-americà. El llibre ha arribat carregat de revelacions que ja estan sacsejant la política global. Amb el seu característic estil rigorós i directe, Woodward explora els conflictes més rellevants del món contemporani: la guerra a Ucraïna, la crisi al Pròxim Orient i la pugna per la presidència dels Estats Units.

El llibre s’endinsa en les converses privades de Donald Trump amb Vladímir Putin, les valoracions del president Joe Biden sobre diversos líders mundials i les inquietants amenaces nuclears de Rússia. Aquestes revelacions no només aporten llum a qüestions clau de la política mundial, sinó que ja han tingut implicacions en la política internacional.

Una de les revelacions més impactants de War ha estat la confirmació que l’expresident Donald Trump va mantenir fins a set converses privades amb el president rus, Vladímir Putin, després de deixar la presidència. Segons Woodward, aquestes trucades van tenir lloc en moments crítics, entre els quals hi ha el conflicte entre Rússia i Ucraïna, així com durant la pandèmia de la covid-19.

Woodward explica que, durant aquest període, Trump va arribar a enviar màquines per fer proves de covid-19 a Putin, un fet que no s’havia conegut fins ara. Aquesta revelació ha provocat noves preguntes sobre la relació entre Trump i Rússia, sobretot després dels dubtes sorgits durant la seva presidència en relació amb la seva proximitat amb Putin.

Aquestes informacions podrien tenir conseqüències importants per a Trump, especialment en el context de la seva candidatura a les eleccions presidencials del 2024. Els seus rivals polítics, tant dins del Partit Republicà com fora, podrien utilitzar aquestes revelacions per qüestionar la seva lleialtat als Estats Units i les seves accions després d’abandonar el càrrec.

Un altre aspecte destacat de War és la descripció de les opinions privades del president Joe Biden sobre altres líders mundials. Una de les declaracions més sonades ha estat la referència que Biden va fer del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a qui va qualificar de “fill de p...”. Aquest comentari va encendre el debat sobre l’estat de les relacions diplomàtiques entre els dos països. Recentment, Biden i Netanyahu van mantenir una trucada telefònica per discutir aquestes revelacions. En la conversa, ambdós líders van mirar de suavitzar les tensions generades per les crítiques de Biden i abordar, al mateix temps, qüestions importants del conflicte generat al Pròxim Orient i reafirmar la seva col·laboració estratègica.

Aquesta crítica tan directa ha complicat un context ja tens per la situació a la regió. Tot i que Biden ha continuat oferint suport a Israel, les revelacions han posat de manifest la frustració interna davant la política israeliana, especialment pel conflicte palestí.

Una de les revelacions més inquietants de War ha estat el risc real que Rússia fes servir armes nuclears tàctiques durant la guerra amb Ucraïna. Segons Woodward, diversos informes d’intel·ligència van alertar de la possibilitat que el Kremlin considerés seriosament l’ús d’aquestes armes en moments especialment crítics del conflicte.

Aquestes troballes han reobert el debat sobre la seguretat nuclear i el paper de la comunitat internacional per contenir aquesta mena de conflictes. Els líders mundials hauran de replantejar les seves estratègies diplomàtiques i de seguretat davant d’una amenaça que no sembla tan llunyana com molts l’havien cregut.

El llançament de War ha arribat en un moment crític per a la política nord-americana, ja que les eleccions presidencials del 2024 estan cada cop més a prop. Les revelacions sobre Trump i les seves interaccions amb Putin podrien tenir un impacte significatiu en la seva candidatura i erosionar el suport de sectors del seu partit o bé reforçar les crítiques dels seus rivals polítics.

Relacions diplomàtiques

Mentrestant, les opinions privades de Biden sobre Netanyahu i altres líders mundials podrien complicar les relacions diplomàtiques dels Estats Units amb aquests països. A escala global, les tensions a Ucraïna i l’amenaça nuclear plantegen un escenari extremament volàtil que obliga les potències mundials a reconsiderar les seves polítiques de seguretat i les seves aliances estratègiques.

Les revelacions de Bob Woodward ofereixen una mirada privilegiada sobre els processos interns de la política internacional i posen en relleu la complexitat i la importància de les decisions preses entre bastidors. Tot això, a menys d’un mes de les eleccions presidencials als Estats Units.

‘War’
Autor: Bob Woodward
Editorial: Simon & Schuster LTD (2024)
Pàgines: 448


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia