Política

societat

EL PSC de Girona calcula que les escombraries s’apujaran al 81% de les llars

El PSC de Girona ha denunciat aquest matí que amb el nou sistema que vol implementar el govern de la ciutat la taxa d’escombraries s’apujarà al 81% de les llars de la capital gironina, segons càlculs seus, i ha reclamat que l’import no es basi en la superfície i el consum d’aigua com es vol fer sinó que prengui de base el padró municipal. Segons explica l’agència ACN, en una roda de premsa de valoració de les noves taxes, la regidora Bea Esporrín ha assenyalat, a més, que serà “extremadament complicat” poder gestionar els rebuts tenint en compte que hi haurà 35 imports diferents. Quant als comerços, el PSC critica que les escombraries s’apujaran “per a vuit de les dotze activitats”. En general, el PSC veu “injustificables” els increments “generalitzats” que recullen les noves ordenances que es duran a ple la setmana que ve. “Aquestes noves ordenances, lluny de ser ‘més justes i progressives’ com es proclama, impliquen una nova pujada de taxes, que carreguen encara més el pes de la gestió municipal sobre una ciutadania ja afectada per la inflació i la crisi econòmica”, ha dit Esporrín.

El govern de Girona va presentar dimecres un nou sistema per calcular la taxa d’escombraries, amb 35 imports diferents en funció de la superfície dels habitatges i el consum d’aigua anual. Fins ara hi havia dos imports: un per als pisos (de 214,98 euros) i un altre per a les cases (302,94 euros). A partir de l’any, n’hi haurà 35 que van des dels 200 euros (pisos de menys de 70m² i amb un consum d’aigua de fins a 40 m³) fins als 390 euros (pisos de més de 300m² i de més de 130m³).

Els socialistes han exposat avui que entenen que la taxa d’escombraries havia de canviar, perquè a partir del 2025 la llei obliga que sufragui el cost del 100% del servei, però critiquen la proposta que ha fet l’equip de govern. Esporrín, que ha recordat que aquest any la taxa ja s’havia apujat entre un 26% i un 28%, ha subratllat que, de facto, el canvi integral per al 2025 que s’hi aplicarà suposarà “que la majoria de llars vegin com se’ls apuja el rebut, i que en alguns casos, als comerços se’ls arribarà a triplicar”. Segons els seus càlculs, en 35.188 habitatges (el 80,77% dels que hi ha a la ciutat) es pagarà més per les escombraries i només en 8.370 (el 19,23% restant) se’ls abaixarà l’import. La regidora socialista ha concretat que, segons els seus càlculs, al voltant del 70% dels habitatges de la ciutat pagaran entre 70 i 90 euros més.

En el cas dels comerços, Esporrín ha posat en relleu que la taxa s’incrementarà per a “vuit de les dotze” categories en què es divideixen les activitats econòmiques de la ciutat, i que en el cas de les quatre restants a qui sí se’ls reduirà “la diferència en comparació amb aquest 2024 serà de pocs euros”.

Utilitzar el padró

En el cas de les llars, el PSC posa el focus en els indicadors que es tindran en compte per calcular la quota (la superfície i el consum d’aigua). “Entenem que aquesta proposta serà transitòria i que només durarà un any perquè el govern no té dades de generació de residus”, ha assenyalat Esporrín, que hi ha afegit que consideren que hagués estat “més adient” fer-ho “en funció del padró, perquè aquest indicador permetria saber més quins residus genera una persona per dia”. A més, els socialistes també creuen que hi haurà molt poques llars que pagaran el mínim, perquè un consum de 40 metres cúbics anuals –el valor més baix– “equival directament a un pis buit”.

Resta de taxes

Segons critica el PSC, la majoria de coeficients de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) s’han augmentat un 5,5%. El mateix percentatge que s’aplicarà al servei de grua, a les taxes per a l’expedició de documents i a la prevenció i control ambiental d’activitats. A més, també s’incrementarà la taxa de cementiris (2,9%) i les prestacions de serveis a instal·lacions municipals, entre d’altres.

Per als socialistes, increments com aquests són “injustificables”. “Sobretot, tenint en compte que, com va posar de relleu el compte general, l’any passat es va tancar amb 51,5 milions d’euros pendents d’executar”, ha dit Esporrín.

Dins la valoració de les ordenances, el PSC també recela de la manera com s’aplicarà la nova taxa per als autobusos turístics. “A priori ens sembla bona idea, però no sabem com es farà la inspecció per assegurar-se que tothom pagui; ja hem vist què ha passat amb els pisos turístics”, ha afirmat el regidor Maxi Fuentes, dient que després del topall de llicències, no s’ha comprovat prou quants HUT il·legals hi havia. “Veient això, ens temem que pot quedar més en un anunci que no pas cap altra cosa”, segons Fuentes. També el regidor Josep Palouzié ha dubtat de l’aplicació de la taxa als busos: “Veient que no hi ha assentador per al mercat de la Devesa, i que aquesta tasca l’ha de fer ara mateix la Policia Municipal, qui controlarà els autobusos?”.

Per últim, el PSC de Girona ha assegurat que les bonificacions que inclouen les ordenances “són poc ambicioses i quedaran curtes”. Esporrín, però, sí que ha volgut posar en relleu que aquella que s’aplicarà als comerços que instal·lin plaques solars és una proposta que el PSC ja va fer l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia