Política

Memòria Democràtica

Badalona recorda amb una escultura l’alcalde Xifré, mort al Camp de la Bota

Una nova escultura, una cadira forjada en bronze, ocupa des de diumenge l’espai públic a Badalona, al barri de Coll i Pujol. És una rèplica de la que Frederic Xifré (Sant Andreu de Palomar 1884-Barcelona 1940) va fer servir mentre va ser alcalde de Badalona –encara es fa servir avui dia–. Xifré, d’ERC, va ser alcalde entre el març de 1936 i el gener de 1937. Va estar després a Marsella, va tornar a Catalunya i va ser detingut el 23 de març de 1939. Tant la Guèrdia Civil com la Falange el van assenyalar per ser l’alcalde “en los primeros días del alzamiento, coincidiendo su ocupación del cargo con la mayoría de los crímenes que se cometieron, con su tolerancia a las turbas...” Va ser sotmès a un consell de guerra pel règim franquista i afusellat el 15 de febrer de 1940 al Camp de la Bota. Les declaracions al seu favor, en el sentit que va evitar tant com va poder el vessament de sang i que va ajudar moltes persones sota amenaça, no van ser considerades pel tribunal. Els treballadors de la seva empresa –tenia una fàbrica de postissos i perruques– van demanar que se li commutés la pena de mort per una altra; no els van escoltar.

Al respatller de la cadira de bronze, i perquè ningú no ho oblidi, l’autor hi ha representat els forats de l’impacte de les bales que el van assassinar. Amb paraules del president de l’Associació Cultural Alcalde Xifré, Jordi Tugas, “els trets simbolitzen el martiri que va passar.” L’obra és a la plaça Alcalde Xifré, que ja li ret homenatge des de l’any 1979. Al costat, un panell informatiu per explicar qui va ser Frederic Xifré i un codi QR que enllaça amb el llibre Frederic Xifré i Masferrer, l’alcalde afusellat pel franquisme, editat pel Museu de Badalona el 2010.

L’escultura, obra de l’artista Pere Coll, va ser inaugurada diumenge, en presència de familiars de l’alcalde Xifré, l’Associació Cultural Alcalde Xifré i representants del Museu de Badalona i de l’ajuntament. En la seva intervenció, l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia, va dir: “Mai hem de deixar de tenir present la importància que tothom pugui defensar les seves idees polítiques en llibertat. Aquesta escultura significa reforçar encara més el vincle de la ciutat amb la seva història i els valors democràtics.”

L’Associació Cultural Alcalde Xifré és una organització nascuda l’any 2016. No ha estat un camí fàcil inaugurar aquesta escultura. Pràcticament set anys d’espera, tot i estar-hi l’ajuntament d’acord, tot i aprovar mocions favorables i tot i disposar del pressupost per fer-la realitat. La insistència de l’associació ha estat clau. La raó de ser de l’entitat és reconèixer –i donar a conèixer– Xifré. El president, Jordi Tugas, explica sobre l’obra: “La cadira és la manera més adequada de representar un alcalde. La cadira és des d’on rep a tothom.” De Xifré afirma: “Va ser un bon home, que intentava fer el bé.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia