Política

El pas al costat d’un veterà

Biden, líder experimentat, deixa un llegat en què conviuen èxits i escàndols familiars

S’ha implicat a Ucraïna i contra el canvi climàtic, però va topar amb la caòtica retirada de l’Afganistan

Ha liderat el país en un període turbulent com va ser la sortida de la pandèmia

Joe Biden ha estat una figura clau en la política dels EUA durant més de 50 anys. La seva tra­jectòria, mar­cada tant per èxits com per tragèdies per­so­nals, reflec­teix el seu com­promís amb el ser­vei públic, la capa­ci­tat d’empa­tia i la resiliència. Després de la seva experiència com a vice­pre­si­dent al cos­tat de Barack Obama, va ser ele­git 46è pre­si­dent i va lide­rar el país en un dels períodes més tur­bu­lents de la seva història recent, en plena sor­tida d’una pandèmia mun­dial. Ara, amb la decisió de no aspi­rar a un segon man­dat, Biden ha desig­nat la seva vice­pre­si­denta, Kamala Har­ris, com a pos­si­ble suc­ces­sora, i tanca així un capítol cru­cial de la política nord-ame­ri­cana.

Quan Obama va anun­ciar Biden com a com­pany de can­di­da­tura el 2008, molts van veure en ell un veterà de la política, capaç d’apor­tar experiència i esta­bi­li­tat a una cam­pa­nya plena d’espe­rança i canvi. Amb més de 30 anys d’experiència com a sena­dor, Biden pro­por­ci­o­nava un conei­xe­ment pro­fund de les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals i una capa­ci­tat reco­ne­guda per tre­ba­llar en equip. La seva natu­ra­lesa pro­pera i el seu enfo­ca­ment cen­trat en la classe mit­jana el van con­ver­tir en el com­ple­ment per­fecte per a Obama.

Biden des­cri­via així el seu paper com a vice­pre­si­dent: “La meva feina era sim­ple: ser sem­pre a prop de Barack i ser honest amb ell, encara que li hagués de dir el que no volia sen­tir.” Durant els seus vuit anys a la Casa Blanca, va ser clau en la nego­ci­ació de diver­ses lleis al Congrés, espe­ci­al­ment la llei d’assistència acces­si­ble, cone­guda com a Oba­ma­care. Aquesta va ser una victòria històrica, que Biden va qua­li­fi­car de “fucking big deal”, una frase que va fer som­riure el mateix Obama.

A més de les refor­mes inter­nes, Biden va tenir un paper des­ta­cat en la política exte­rior. La impli­cació en la crisi d’Ucraïna i la res­posta als rep­tes del canvi climàtic van fer que es guanyés el res­pecte inter­na­ci­o­nal. Tot i això, el 2015, la mort del seu fill Beau, a causa d’un càncer cere­bral, va posar en pausa la seva car­rera política. En una emo­tiva decla­ració, va dir: “No veig cap camí al davant. El meu cor està tren­cat, i ara no estic en con­di­ci­ons de ser­vir el meu país com a pre­si­dent.”

El 2020, amb 78 anys, Biden va assu­mir un altre repte històric. En plena pandèmia mun­dial, va anun­ciar la seva can­di­da­tura a la pre­sidència amb la pro­mesa de “res­tau­rar l’ànima” dels EUA. El seu mis­satge d’uni­tat i recons­trucció con­tras­tava for­ta­ment amb els qua­tre anys tur­bu­lents de la pre­sidència de Donald Trump, en què la divisió i la retòrica incendiària havien pola­rit­zat el país.

El 6 de gener del 2021, només dies abans que Biden prengués pos­sessió, el Capi­toli dels EUA va ser assal­tat per segui­dors radi­cals de Trump. Aquest atac, que tenia l’objec­tiu d’inter­rom­pre la cer­ti­fi­cació dels resul­tats elec­to­rals, va dei­xar el país en estat de xoc. Biden va con­dem­nar fer­ma­ment els fets afir­mant: “Això no són els Estats Units. Aquest és un atac a la democràcia mateixa. La nos­tra nació és més forta que aquests actes de violència, i la justícia pre­valdrà.”

Des del començament del seu man­dat, Biden va haver d’afron­tar la pressió mediàtica pro­vo­cada pels escàndols del seu fill, Hun­ter Biden. Les acu­sa­ci­ons rela­ci­o­na­des amb els nego­cis de Hun­ter a Ucraïna i la Xina, així com el seu pas­sat amb addic­ci­ons, van ser armes cons­tants dels seus opo­si­tors polítics. Amb un pro­fund sen­tit de pro­tecció fami­liar, va defen­sar el seu fill: “Ha llui­tat con­tra dimo­nis per­so­nals, però és el meu fill i n’estic orgullós.” Tot i que aquests escàndols van ser una dis­tracció recur­rent durant el seu man­dat, Biden va man­te­nir una posició ferma i va insis­tir que “cap acció” del seu fill havia “influït” en les seves deci­si­ons com a pre­si­dent.

Un dels moments més con­tro­ver­tits del seu man­dat va ser la reti­rada de les tro­pes nord-ame­ri­ca­nes de l’Afga­nis­tan, l’agost del 2021. Tot i que la decisió de posar fi a dues dècades de con­flicte era popu­lar entre part de la població, la manera com es va exe­cu­tar va rebre crítiques seve­res. Biden va defen­sar la seva decisió amb con­tundència: “Jo no seré el pre­si­dent que tras­pas­sarà aquesta guerra a un altre. Ha arri­bat el moment que els nos­tres sol­dats tor­nin a casa.”

Tan­ma­teix, les imat­ges caòtiques de Kabul, amb milers d’afga­ne­sos inten­tant fugir men­tre els tali­bans recu­pe­ra­ven el poder, van gene­rar indig­nació arreu. Aquest epi­sodi va danyar la imatge de l’admi­nis­tració de Biden i va fer aflo­rar dub­tes sobre la seva capa­ci­tat de lide­ratge en moments de crisi.

Amb les crítiques crei­xents sobre la seva salut i edat, Biden va deci­dir no pre­sen­tar-se a un segon man­dat. En el seu lloc, ha donat suport a Kamala Har­ris, la seva vice­pre­si­denta, com la figura que pot lide­rar el país en els pròxims anys. “Con­fio ple­na­ment en Kamala. Ha estat al meu cos­tat en els moments més difícils, i estic segur que serà una líder extra­or­dinària per a aquesta nació”, va decla­rar.

Har­ris, la pri­mera dona i la pri­mera per­sona negra a ocu­par la vice­pre­sidència, té ara l’opor­tu­ni­tat de mar­car una nova etapa en la història dels EUA. Amb la seva experiència i lide­ratge, here­tarà un pano­rama com­pli­cat, però també la deter­mi­nació d’avançar cap a una soci­e­tat més inclu­siva i justa. Biden deixa un lle­gat com­plex. Els èxits tin­dran com a con­trapès els escàndols fami­li­ars i les con­trovèrsies. Cedint el relleu a Har­ris, tanca un capítol impor­tant de la política dels EUA i deixa un país divi­dit, però amb la pro­mesa de recons­trucció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.