Política

Estat espanyol

Les bases de Podem voten si el suport als pressupostos es condiciona al trencament amb Israel

Podem ha iniciat aquest dimarts una consulta a les seves bases sobre si ha de mantenir el suport parlamentari als pressupostos de l’Estat per al 2025. L’ajustada majoria que dona suport a l’executiu de Pedro Sánchez fa imprescindibles els vots dels quatre diputats de la formació per tirar endavant per tirar endavant els comptes.

La formació vol aprofitar aquest context per imposar almenys dues condicions per donar el seu suport als pressupostos. La primera és que l’Estat espanyol trenqui relacions amb el d’Israel i la segona és un paquet de mesures per abaixar o topar per lleu els preus dels lloguers d’habitatges.

Els inscrits a la formació podran decidir des d’avui fins diumenge si estan d’acord amb aquestes dues condicions, que ja van ser avançades dissabte per la secretaria general del partit, Ione Belarra. La direcció pregunta en primer lloc si ha de condicionar el suport als comptes a la ruptura “immediata” de relacions comercials i diplomàtiques amb Israel, “inclòs un embargament total d’armes”. La segona és si cal exigir al govern que abaixi per llei els lloguers un 40%, prenent com a referència l’últim contracte associat a l’immoble, en municipis de més de 200.000 habitants on hi hagi hagut un increment del 35% sobre la mitjana. En el cas que l’immoble no s’hagi llogat mai, el preu seria el 60% del lloguer mitjà reflectit en el sistema estatatl de referència de preus. A més, Podem planteja prohibir la compra d’habitatges que no siguin per a us residencial, obligant els seus propietaris a viure a les cases adquirides almenys els quatre primers anys, amb la possibilitat de llogar-les després. Podem també vol acabar amb la “impunitat de les empreses de desocupació” i acabar amb les actituds “violentes, de coacció i intimidació”.

Belarra va defensar ahir que la seva formació ha de fer valer “al màxim” la seva força parlamentària per pressionar l’executiu de Pedro Sánchez. “Crec que en aquest context és el mínim que se li pot demanar a aquest govern perquè pugui disposar del suport de Podem”, va afegir.

El portaveu de la formació al Congrés, Javier Sánchez, ha avisat avui que va “de debò” amb les seves condicions. “Negociarem aquests temes amb el PSOE. Hauran de decidir si volen tirar endavant els pressupostos amb Podem o amb altres forces”, ha assenyalat en una roda de premsa. Sánchez ha subratllat que aquesta és una consulta seriosa i serà “vinculant”.

Fonts del govern espanyol consultades per l’agència Efe han reconegut que hi ha certa preocupació sobre la consulta de Podem sobre els pressupostos, si bé confien en assolir un acord. Les fonts han assenyalat que tant Podem com Junts tenen fites altes en la seva negociació, però els preocupa més la decisió de la formació lila de sotmetre les condicions a les seves bases.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.