Política

Bartolomé Egea i Sabaté

Alcalde de Montcada i Reixac (PSC)

“La gent em diu que tenim el municipi destrossat, i tenen raó”

“Hem sigut maltractats sempre. No té sentit que tinguem una autopista que creua el municipi i no hi tinguem sortida ni entrada”

“En el mentrestant de les obres del soterrament trobem que falta una mica més de seguretat a les vies i a les cinc estacions”

Em sap greu que diguin que aquest govern només està per les festes

Militant del PSC des del 2014, veí del barri de la Font Pudenta, dedicat al comerç amb negoci de queviures, va ser regidor a l’oposició del 2017 al 2023, fins que va accedir a l’alcaldia.

Abans dels comicis atribuïa que es quedés enrere la ciutat al fet que era un govern de coalició i els socis es trepitjaven. Ara que ha fet un tripartit, com evita que això passi?
Primer vam entrar amb Vivim preveient que podia entrar un tercer, que va ser el PP. Vam començar a treballar força bé, però vam haver de detectar els problemes del municipi, fer-nos la casa nostra i conèixer bé el carrer. És un canvi de govern i sí que anem una mica més lents, però ja estem acabant aquesta fase. I havíem d’agafar bona relació amb els deu municipis del voltant i recuperar si hi havia alguna diferència com passava amb la Llagosta, Cerdanyola, Ripollet o Santa Coloma... Fer l’anàlisi, visitar alcaldes i fer reunions per treballar coses conjuntes.
S’han dotat d’un coordinador que l’oposició no veia bé.
Sí. No n’era partidari, però faltava aquesta figura quan vam fer el diagnòstic en un municipi de 38.000 habitants i 320 treballadors a l’Ajuntament. Vam trobar el perfil i estem molt contents d’haver-lo agafat.
Ara que parla de treballadors: els tenen una mica revoltats.
S’està fent el conveni. Hem detectat una sèrie de demandes històriques de fa molts anys i tenen raó. Tenim quasi un 10% de treballadors amb baixes curtes i llargues i, sincerament, creiem que quan estigui el conveni fet i l’empresa i treballadors anem junts de la mà anirem força bé. A vegades, quan es fan canvis de lloc, de regidories i de plantes, els treballadors tenen una mica de por, però s’ha comprovat que ara estan contents.
I amb l’oposició com van?
Hi ha un tracte cordial. Nosaltres, quan estàvem a l’oposició, potser fèiem una oposició més constructiva, més amable i miràvem més per la ciutat. Em sap greu que diguin que aquest govern només està per les festes. S’han de fer festes, però també estem treballant de valent, i això no ho diuen. I ara es posen al costat dels treballadors; per què no s’hi van posar fa quatre o cinc anys?
També es queixen que no han presentat el pla d’actuació municipal.
Està a punt de sortir. Però el PAM tampoc serà allò d’anar a fer grans coses. El soterrament, que ja s’està fent; l’hospital Ernest Lluch, en què ens vam posar d’acord amb Cerdanyola i Ripollet perquè estava parat, i quatre o cinc coses més. Amb l’hospital era important cedir els terrenys perquè, si no, se n’anava cap a Tarragona. Sobretot és via pública, perquè ens hem trobat un municipi de blanc i negre amb els parcs, jardins, les voreres, asfaltats, clavegueram... i volem que la gent s’hi trobi a gust, fer una ciutat per a les persones. No vull que em diguin que és molt lletja i que marxin, tot i que ara tenim una situació delicada amb les obres, però Montcada té moltes oportunitats. Sí que és veritat que no hi ha cap entrada que sigui maca i això és una prioritat que tenim. Al carrer la gent em diu que tenim el municipi destrossat, i tenen raó.
Les obres de soterrament aniran per llarg. Com gestionen el mentrestant?
Ja tenim les dues oficines del soterrament obertes, la de l’Ajuntament i la d’Adif, on es veu un vídeo dels quatre quilòmetres on s’estan fent actuacions encara que sembli que no s’hi fa res. Tenim el problema d’aparcaments, de talls i obertures de carrers, però gràcies a Déu estem contents i fins i tot diria que estem més avançats. Tenim una reunió amb Adif i Renfe la setmana que ve, perquè en el mentrestant trobem que falta una mica més de seguretat a les vies i les cinc estacions. I també el problema dels passos a nivell, perquè mai es tallarà la circulació i són 175 trens els que hi passen cada dia. Cada cinc minuts estan les barreres abaixades i això crea inseguretat. La gent que venim d’una altra barriada tenim més cura, però els que hi conviuen cada dia no s’esperen que s’aixequin. Volem personal que informi la gent i la fiscalitzi.
Un tema en què incidia en campanya és el barraquisme. En quin moment estan?
Els cinc assentaments que tenim importants són una preocupació d’aquest govern. Geogràficament tothom passa per Montcada, és molt fàcil fer-hi abocaments i que hi hagi més assentaments que en altres municipis. O perquè no s’ha fet la feina ben feta i s’ha sigut més permissiu o perquè tenim molts racons com la serralada de Marina, Collserola o el pla de Reixac, que no són municipals. El focus gros és el del pla del Besòs, on hi ha més de 160 persones vivint-hi. Fem el que podem amb controls i requeriments fins que la tasca l’ha de completar un jutge. Tenim una diagnosi feta fa temps que està desfasada, però sí que ara amb el Consorci del Besòs-Tordera, el de la Serralada de Marina i la Delegació del Govern, hem de fer una reunió aviat per començar a veure quin pla d’acció, que ja hauria d’estar fet, implantem. L’Ajuntament ho ha de liderar, però no tenim mitjans i hi han d’estar tots involucrats.
Endreçar-ho, però també donar alternativa a aquella gent no té cap altre lloc on viure?
No tenim mitjans ni pisos per garantir un sostre. També et dic que aquesta gent és mínima, calculo que un 15%.
Parlant d’habitatge, han iniciat fa poc obres per a 72 pisos d’habitatge protegit de lloguer...
Sí, en total estan en marxa 125 pisos d’HPO i la idea és fer -ne més.
L’oposició es queixa que van començar ells la reserva del 30% de cessió del sòl urbanitzat i que s’ho apropien.
És clar. Jo vaig entrar dient que no enraonaria mai de l’herència i hem heretat coses bones i coses dolentes. Ara em toca inaugurar coses, però en aquella època estava a l’oposició i ho havíem aprovat. No em vull apropiar res.
No vol parlar de llegat, però el 2015, en entrar ICV a l’alcaldia, lamentava l’estat de les finances. Està sanejat l’Ajuntament?
Estem millor que fa deu anys, segur. El deute ja està pagat, però també trobem coses.
Quines?
Unes expropiacions que són del passat.
Tornen a congelar impostos, això és símptoma que van bé?
En entrar ens van dir que ens apujàvem el sou. Vam pujar-lo un 8% quan l’IPC era d’un 16%. Ara hem fet un estudi per apujar unes taxes a l’IPC, que és d’un 16%. El que són impostos no els apugem. Hem sigut valents quan l’any passat a pràcticament tots els municipis van tocar l’IBI i nosaltres no. Ells sí que van apujar-lo un 13% un cop van treure el descompte per tenir-lo domiciliat. I ens hem trobat que els ingressos no estaven controlats, com els guals, les taxes del mercat setmanal, quioscos, xurreries, patrimoni que tenim com pàrquings, i més coses.
Com està la qüestió del tancament de la cimentera?
Nosaltres farem complir la llei a totes les empreses del municipi. Personalment, i tinc familiars que hi han treballat, el 2024 no hauria d’estar a Montcada, però depèn ja dels tribunals. Nosaltres estarem al costat del veïns.
Feta l’endreça de la ciutat, quins grans projectes tenen?
Montcada ha sigut una ciutat molt maltractada sempre. No té sentit que tinguem una autopista que creua tot el municipi sense una sortida ni una entrada. Sempre dic que és com un codi de barres entre el turó, carreteres, rieres, rius, autopistes i els 24 quilòmetres de vies. A banda de l’hospital, volem recuperar urgències, tenir una residència de gent gran, falta una guarderia i un tanatori. Montcada creix en població i estem fent un estudi del que volem per donar serveis i completar el cicle de vida. M’agradaria poder fer una zona esportiva com tenen a Ripollet. I necessitem una indústria que sigui més sostenible perquè hem tingut empreses que han fet molt mal i fa anys que era el punt més contaminat d’Europa.
Com estan afrontant la seguretat, que era un tema que els preocupava?
L’antic govern va deixar de fer juntes de seguretat i n’hem fet una d’extraordinària per a diversos episodis. Un va ser l’assassinat de Paco Pérez i també en alguna barriada més, però també per la mort de la noia a les vies. Tenim dotze barriades i per molta policia que tinguis no hi arribes, i des de la Delegació del Govern, el ministeri o la conselleria han de donar-nos més suport


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia