Política

Marta de Egea

cap de l’oposició a Maçanet de la Selva (Més per Maçanet)

“Tinc l’objectiu de mantenir la política d’esquerres al poble”

“La gestió de l’aigua hauria de ser pública perquè els beneficis que se n’obtinguin reverteixin en el poble”

“Els nostres encerts, quan vam governar juntament amb Som Maçanet, es van capitalitzar en l’alcaldia”

“És important que tots els ciutadans sentin que es treballa per a tothom, no només per a alguns”

La portaveu del grup municipal Més per Maçanet (ERC), Marta de Egea, encapçala la llista del seu partit des de les últimes eleccions i, gairebé, per accident. En les votacions municipals del 2023 van aconseguir un regidor al ple, dos menys que en l’anterior mandat, amb qui van governar conjuntament amb Som Maçanet (Junts) i el PSC.

El 2019 van formar govern amb Som Maçanet i el PSC, per què en aquest mandat no van pactar?
Després de les eleccions no hi va haver converses ni cap trucada, i l’aritmètica parlava per si sola. És a dir, el grup que ja havia sigut majoritari l’anterior mandat va obtenir la majoria absoluta. Aquí es va acabar el camí.
Respecte a les eleccions anteriors, van perdre dos regidors. Què creu que va passar?
Quan vam formar l’equip de govern amb els altres grups, el nostre va quedar diluït, així com moltes de les nostres propostes. També, al final, qui ocupava l’alcaldia és qui va capitalitzar els encerts, era la cara visible.
I què va passar amb les propostes del seu grup?
Quan ens vam unir per governar, per tirar el poble endavant, els tres grups vam arribar a un pacte, però el grup majoritari, que és el que ocupava l’alcaldia [Som Maçanet], no va complir i moltes de les nostres propostes no es van engegar. Per exemple, nosaltres apostàvem per un tècnic de joventut, unes polítiques de desenvolupament comunitari, una gestió pública de l’aigua... Per a ells no eren prioritàries.
En Xavier Xarbau no va recollir l’acta de regidor en veure la caiguda de vots. Com va assumir el repte de ser cap de llista? Ho havien parlat?
En Xavier va dir des del principi que si no igualava, almenys, els vots del mandat anterior, es retirava. Llavors, quan vam veure els resultats, en assemblea vam decidir que, per experiència, potser jo era la candidata més adequada. I tinc un objectiu molt clar: mantenir encesa la flama de la política d’esquerres a Maçanet de la Selva. Com a anècdota et diré que ens van votar 299 ciutadans, i realment ens sentíem com “els 300” lluitant contra l’imperi persa.
I van fer autocrítica?
Naturalment, ens esperàvem aquest resultat però no tan baix. Poder vam fallar en no comunicar la feina que fèiem al ciutadà; hem treballat molt però no ho hem ensenyat per xarxes socials. En aquest sentit, l’alcaldessa és superpotent i qui té l’altaveu comunicatiu. També tenim la lleialtat a l’ADN i no podíem fer comunicacions extraoficials, havíem de comunicar com a institució. Això ens ha passat factura.
Ha estat al govern i a l’oposició. Què ha après?
Quan vaig estar a l’equip de govern vaig aprendre que les coses es poden canviar si estàs al govern, però no necessàriament estant al govern les pots canviar. I més quan tens un soci que no ha acabat de complir els pactes. Quan entres en un ajuntament, tu tens un plantejament de què vols fer i com, però també et trobes coses sense fer o mal fetes i que passen a ser prioritàries, per tant, alguns dels teus projectes han d’esperar. Però la voluntat política és molt important a l’hora de tirar coses endavant, no valen excuses. A l’oposició he après a fer una oposició constructiva, a no fer atacs personals i a saber fins a quin punt pots fiscalitzar la feina.
Quin tipus d’oposició estan fent actualment?
És difícil fer una oposició, almenys els dos primers anys, quan encara s’estan aprovant coses que tu vas encetar però no en pots collir els fruits. No critiquem per criticar ni serem detractors pel fet que ara no formem part del govern. No volem rèdit polític, veníem a canviar les coses. Les majories absolutes no són bones.
I tenen similituds de pensament amb Junts?
Objectius en comú, sí; maneres de dur-los a terme, no. Amb la Natàlia hem treballat estretament i hi ha complicitat, però no oblidem que és el rival i que tenim plantejaments diferents.
Per exemple?
Tots dos grups teníem com a prioritat primordial arreglar el problema de l’aigua, i al principi ens van comprar el nostre projecte, que era crear una empresa pública de l’aigua perquè revertís en el poble a llarg termini. Doncs després de treballar-hi molt, ens van apartar d’aquest tema i han decidit fer un concurs de licitació per a una empresa privada. Els beneficis, per tant, aniran a una empresa privada.
Quins reptes creu que té Maçanet?
És primordial la gestió de les escombraries, actualitzar el seu cost, i l’aigua. També que la gent de les urbanitzacions o de pagès també se sentin del poble, que no tinguin la sensació que només es treballa per a uns quants, sinó per a tothom. Un altre repte seria fer polítiques de desenvolupament comunitari, és a dir, en comptes de patrullar i castigar, posar elements dissuasius i de pedagogia o educació en la ciutadania, per generar un model de seguretat.
I quins projectes proposen?
Van caure propostes com un espai jove, la gestió pública de l’aigua i un model policial lligat al desenvolupament comunitari. També proposem la creació de comunitats energètiques i adaptar els espais verds que tenim per afavorir la biodiversitat.
Acceptaria tornar a entrar al govern a mig mandat?
Això seria una decisió de grup, per tant, no et puc respondre. Em faria il·lusió poder tirar endavant els projectes si el meu grup decidís que sí en cas que ens ho proposessin, però hi ha coses per les quals no tornaria a passar, i crec que tampoc cal. Aquest cicle ja ha acabat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia