Política

Geòrgia

Els primers resultats donen la majoria absoluta al governant Somni Georgià

Els diferents sondejos a peu d’urna ja donaven la victòria a Somni Georgià, però diferien sobre si aconseguiria prous escons per governar

El partit governant Somni Georgià, considerat afí a Rússia, ha aconseguit la majoria absoluta a les eleccions parlamentàries d’aquest dissabte a Geòrgia, segons els resultats preliminars.

Amb el 70% dels col·legis electorals escrutats, la formació del primer ministre, Irakli Kobajidze, ha recollit el 53% dels vots. La principal plataforma opositora, Coalició pels Canvis, és la segona força amb un 11,2% i la tercera, amb un 9,8%, és el bloc Unitat, integrat pel Moviment Nacional Unit de l’empresonat expresident georgià Mikhail Saakaixvili i el partit Estratègia de Renaixement. Els segueixen Geòrgia Forta, amb un 9,04% dels vots i Gajaria per Geòrgia, amb el 8,2%.

Amb aquests resultats, els quatre blocs de l’oposició aconsegueixen accedir al Parlament, però Somni Georgià tindrà prou majoria per governar en solitari, com intentaven impedir els partits opositors.

Els sondejos a peu d’urna publicats al final de la votació d’aquest dissabte ja donaven la victòria al partit de Kobajidze, però diferien sobre si aconseguiria o no la majoria. El sondeig de la televisió estatal Imedi ha atorgat la majoria absoluta a Somni Georgià amb el 56,1% dels vots i un 12,6% a la Coalició pels Canvis. El bloc Unitat seria la tercera força amb un 11,6%. Geòrgia Forta obtindria un 7% i Gajaria per Geòrgia, amb un 4,8%, quedaria per sota del llindar del 5% necessari per entrar a la cambra.

La projecció d’Edison Research difosa per l’emissora opositora Fórmula, també ha donat com a guanyador a Somni Georgià però n’ha rebaixat el resultat al 40,9% dels vots, per sota de la majoria necessària per formar govern. La Coalició pel Canvi i Unitat aconseguirien un 16,7%, respectivament; Geòrgia Forta, un 10,3%, i Gajaria per Geòrgia, un 8,2%, amb el que sí que entraria al Parlament i debilitaria encara més la posició del partit governant.

Les coalicions opositores, enfrontades al partit oficialista, han acordat formar un executiu tècnic si Somni Georgià no aconsegueixi la majoria parlamentària, fixada en 113 dels 150 escons del Parlament.

A l’espera que es confirmi un escenari o l’altra, tant el partit oficialista com l’oposició han reivindicat la victòria. El primer ministre, Irakli Kobajidze, ha augurat que Somni Georgià obtindrà una “una convincent victòria garantida”. En canvi, Gueorgi Vashadze, un dels líders d’Unitat, ha instat Somni Georgià a “assumir la seva derrota”. “Han perdut a les eleccions, els hem esclafat”, ha afirmat.

La Comissió Electoral Central (CEC) ha avançat que donarà a conèixer els primers resultats provisionals dues hores després del tancament dels col·legis, a les deu de la nit hora local (vuit del vespre hora catalana). De moment, la CEC ha informat que dues hores abans del tancament dels col·legis electorals, a les cinc de la tarda hora local (tres de la tarda hora catalana), 1.768.816 electors havien exercit el seu dret a vot, és a dir, el 50,6% del cens electoral.

Els escons sorgits d’aquesta votació es repartiran per primera vegada només en base al sistema proporcional. Un altra novetat és que al voltant del 90% dels electors podran exercir el vot electrònic.

Més de 1.700 observadors estrangers de 76 organismes internacionals i més de 23.000 observadors locals de 111 organitzacions internacionals han seguit els comicis. La cita electoral ha transcorregut en relativa calma, malgrat que s’han produït alguns aldarulls, baralles i altres incidents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia