Política

Orient Mitjà

Un atropellament múltiple deixa almenys un mort i més de trenta ferits al nord de Tel-Aviv

Un camió ha envestit un autobús a prop de Glilot quan estaven desembarcant els passatgers

La policia investiga el cas com una acció “terrorista”

Un camió ha atropellat de manera suposadament deliberada un grup de vianants que estaven en una parada d’autobús al nord de Tel-Aviv, al centre d’Israel. El servei d’emergències israelià Magen David Adom (MDA, Estrella de David Vermella) ha atès desenes de persones, algunes en estat greu. Segons mitjans israelians, 33 persones han resultat ferides en el possible atemptat terrorista, una de les quals ha mort més tard a l’hospital.

Els fets han passat al voltant de les deu del matí d’aquest diumenge hora local a l’avinguda Aharon Yariv de Ramat ha-Xaron, a prop de la cruïlla de Glilot. La policia israeliana explicat ha detallat que el camió implicat ha envestit un autobús quan estaven desembarcant els passatgers. Un portaveu policial, Arye Doron, ha indicat que investiguen l’incident “com un atac terrorista”, informa l’agència Efe. Doron ha relatat que “un camió ha accelerat cap a un grup de persones” que esperaven l’autobús. Segons la policia, l’agressor ha estat abatut a trets per civils.

Una portaveu de l’MDA, Ronit Glaser, ha explicat els equips de primera resposta han atès desenes de persones i ha evacuat una vintena de ferits a hospitals propers, dels quals almenys sis en estat molt greu, ha afegit. Els sanitaris també han atès diversos ferits al lloc dels fets. Algunes persones han patit quadres d’ansietat.

L’hospital Sourasky de Tel-Aviv ha anunciat aquesta tarda que un pacient ha mort com a conseqüència de les ferides patides en el succés, però no n’ha facilitat la identitat.

Dos voluntaris del servei d’emergències United Hatzalah, que han arribat primer al lloc dels fets, han reportat que els bombers han hagut de rescatar diverses persones que han quedat atrapades sota el vehicle pesant.

A l’autobús afectat hi viatjava un grup de jubilats que participaven en una excursió.

El conductor del camió ha estat identificat com un ciutadà àrab israelià de la ciutat de Qalansawe, al centre d’Israel. La policia investiga si altres persones han participat en l’acte. Un familiar del sospitós ha negat que sigui un terrorista i ha argumentat que el conductor pateix malalties i hauria perdut el control del vehicle per un problema mèdic.

Aquest 2024 s’han produït una vintena d’atacs terroristes a Israel o a prop d’assentaments il·legals a la Cisjordània ocupada, segons el recompte de l’agència Efe. Aquests atemptats han deixat almenys 35 morts, dotze uniformats i 23 civils. L’últim incident es va produir el passat 15 d’octubre en un intercanviador entre les ciutats de Yavne i Ashdod, també al center del país. El tiroteig que s’hi va produir va deixar un policia mort i quatre civils ferits.

Polèmica proposta

En declaracions des del lloc de l’incident, el ministre de Seguretat Nacional, l’ultradretà Itamar Ben Gvir, ha anunciat que dimarts plantejara al Parlament una controvertida llei per desposseir de la ciutadania israeliana els familiars de terroristes i deportar-los del país. Dos destacats dirigents del Likud, el líder de la coalició, Ofir Katz –que és qui impulsa la norma– i el ministre de Cultura i Esports, Mika Zohar, també s’han pronunciat avui a favor de tirar endavant la iniciativa.

El projecte de llei, que actualment s’està preparant per a la seva segona i tercera lectura al Comitè de la Kenèsset (el Parlament), atorgaria al ministre d’Interior l’autoritat, després d’una audiència, per ordenar la deportació d’un familiar d’un terrorista que conegués els plans d’un membre de la seva família amb antelació i no hagués denunciat a les autoritats, o bé expressés simpatia per aquesta acció.

Tant el Ministeri de Justícia com la Fiscalia General han expressat els seus dubtes sobre aquesta legislació, que podria convertir les persones afectades en apàtrides, explica The Times of Israel . Segons el projecte, els afectats podrien ser deportats a la Franja de Gaza o altres destinacions, segons les circumstàncies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia