Política

política

Puigdemont crida Junts a “sortir de les casernes d’hivern” i afrontar la nova etapa política

El retornat president, confirmat amb el 90,18% al capdavant de la nova executiva, reclama “obrir” més el partit i destaca la “renovació silenciosa” que ha fet

Turull defensa la “validesa” de la DUI i la unilateralitat “quan no hi ha altra via”

“Deixem de resistir i passem a l’ofensiva, hi ha tot un país que ens està esperant”. El renovat president de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha fet una crida aquest migdia a “sortir de les casernes d’hivern” i obrir una nova etapa que permeti a l’independentisme reorganitzar-se al voltant d’un partit, el seu, que ha renovat estratègia, direcció i discurs polític en el congrés nacional extraordinari celebrat aquest cap de setmana a Calella. “Ens cal obrir més el partit, avui no culminem aquesta etapa, la iniciem”, ha conclòs, mentre ha reclamat “atreure més gent” per superar una nova etapa política. El retornat líder ha reivindicat que la formació s’ha reforçat amb les ponències que actualitzen el seu discurs, però també ha sabut “renovar, rejovenir i alhora comptar amb experiència i expertesa” en la candidatura de la nova executiva que ell encapçala, i que ha estat confirmada amb el 90,18% dels vots telemàtics de la militància. “Nosaltres sabem fer renovacions silencioses”, ha presumit, en al·lusió indirecta a les batalles internes en què es troba ERC, l’altre gran partit independentista. “Avui hem donat una bona notícia al conjunt dels catalans que esperen que hi hagi referents polítics sòlids, cohesionats i renovats”, ha conclòs Puigdemont, que també ha tingut un agraïment “molt especial“ per a la “generositat” de la presidenta sortint, Laura Borràs, i la seva “fidelitat a Catalunya”. El seu sector pràcticament ha quedat del tot diluït arran del congrés, en què en canvi s’han reforçat les figures de Jordi Turull, secretari general, i els vicepresidents Míriam Nogueras i Josep Rius, a més dels nous Mònica Sales i Antoni Castellà.

En presència a primera fila de l’expresident i mentor Artur Mas, Puigdemont ha reivindicat que si Junts pel Sí va ser “l’eina històrica” el 2015 per abanderar l’independentisme, ara ho ha de ser Junts per Catalunya, en una “nova etapa política” en què el moviment ha perdut la majoria al Parlament i està més dividit que mai, i té al davant el “monopoli asfixiant” del PSC a totes les institucions. Un partit a qui ha acusat, per cert, de “no respectar” el govern independentista legítim que hi havia el 2017, precisament el dia en què es commemora el setè aniversari de la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) al Parlament. “Res pot fer-se ignorant aquella realitat, intentant amagar-la o esborrar-la”, ha retret Puigdemont, per recordar que els “pobles parlen a les urnes” i que els governs “han de respectar aquesta regla sagrada”.

El congrés, on ja es venia amb la majoria dels deures fets de casa, ha volgut segellar la unitat de la formació. Turull, que s’ha vantat per sortir del congrés amb un partit “consolidat, fort, actiu, compactat i mobilitzat”, ha reivindicat precisament la “validesa i potència” de la DUI del 2017, i ha refermat el “compromís” per fer efectiu allò que van decidir els catalans. “Defensem la unilateralitat quan no hi ha altra via, i l’eficàcia de la DUI”, ha subratllat, tot recollint una de les esmenes introduïdes ahir en la ponència estratègica.

Turull, això sí, ha reclamat deixar de banda “nostàlgies i malenconies”, per crear un lideratge a Junts que es “tradueixi” en alternativa política a Catalunya i que permeti recuperar “un govern amb tota l’ambició nacional” que permeti “culminar” el que es va iniciar el 2017. En aquest sentit, també ha advertit que al Congrés no estan “casats amb ningú”, i que no permetran que “el tripartit de facto” que hi ha a Catalunya intenti “girar full” per tornar als temps de l’oasi català i el peix al cove.

El plenari del congrés nacional ha ratificat aquest matí amb la pràctica unanimitat dels delegats les tres ponències del partit, que de fet ja arribaven sense cap esmena viva després de ser aprovades ahir en les respectives comissions. En concret, la d’estratègia política, batejada com a “Esperança i alternativa”, ha rebut el 99% dels vots, igual que la del programa sectorial titulada “El País que Volem”. La ponència d’Organització i Funcionament del partit també ha rebut el 93% de suports. Pilar Calvo ha estat escollida per la militància presidenta de la Mesa del Consell Nacional amb el 89,69% dels vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia