L’economia catalana, pendent del 5-N
El resultat de les eleccions presidencials nord-americanes tindrà impacte en les empreses
Trump pot fer tornar Washington al proteccionisme i adoptar mesures que perjudiquin les exportacions
Una presidència de Harris facilitaria una política de comerç de més cooperació amb Europa
El pròxim 5 de novembre del 2024, els Estats Units celebraran unes eleccions presidencials que podrien tenir un impacte profund tant en l’esfera política com en l’econòmica global. Aquestes eleccions no només influiran en els EUA, sinó que també tindran repercussions significatives a Catalunya, especialment en sectors com ara les exportacions, el turisme, les inversions estrangeres i l’exportació de serveis educatius. El context geopolític mundial actual és molt convuls, amb crisis obertes en diversos fronts, com ara la guerra a Ucraïna, les tensions a l’Orient Mitjà, l’augment de la competència en la carrera tecnològica, les tensions al mar de la Xina i altres conflictes regionals. En aquest escenari, els Estats Units jugaran un paper determinant en la configuració de l’economia global i, per tant, també en la catalana.
Catalunya és la principal regió exportadora de l’Estat espanyol i representa més del 25% de les exportacions estatals. Amb sectors com ara la indústria química, l’alimentació i les begudes. Catalunya té una presència important en els mercats globals, amb els Estats Units com un dels principals destinataris. El valor de les exportacions catalanes va arribar als 641 milions d’euros l’any 2022 i productes clau com ara l’oli d’oliva, el cava i el vi continuen tenint una gran importància dins d’aquest mercat.
Durant el seu primer mandat, Trump va imposar aranzels del 25% sobre productes agrícoles europeus. Aquestes mesures proteccionistes van afectar greument les exportacions catalanes, especialment l’oli d’oliva, que van veure reduïdes les exportacions als EUA en un 43%, equivalent a unes 50.000 tones anuals. Després, l’administració Biden va revertir aquestes restriccions. No obstant això, la crisi climàtica del 2024 ha fet augmentar els preus un 50% i ha fet que una possible tornada de Trump i els seus aranzels pugui agreujar encara més aquesta situació. En canvi, una presidència de Harris probablement mantindria les polítiques de comerç multilateral, garantiria l’aixecament dels aranzels i facilitaria que els productes catalans com ara el vi, el cava i l’oli d’oliva tinguin accés als mercats nord-americans, fet que proporcionaria estabilitat i noves oportunitats de creixement.
El turisme és un sector fonamental per a l’economia catalana, que hi contribueix amb aproximadament el 12% del PIB. El 2023, Catalunya va rebre 1,2 milions de visitants, dels quals una part important provenien dels Estats Units, especialment interessats en turisme de luxe i creuers. Barcelona és una destinació clau per als nord-americans, que aporten ingressos importants al sector d’hotels i restaurants de luxe. Una victòria de Trump podria significar la reintroducció de restriccions de viatge i una política més aïllacionista, fet que desincentivaria els viatges internacionals, especialment a Europa. Això reduiria el nombre de turistes nord-americans a Catalunya i impactaria negativament en el sector hoteler i de la restauració, sobretot en el segment de turisme de luxe. La caiguda de reserves d’hotels i restaurants també afectaria altres indústries associades, com ara els proveïdors locals, les empreses de transport i els serveis turístics, tot creant una cadena d’impacte en l’economia local.
Per contra, una victòria de Kamala Harris asseguraria un entorn més favorable per al turisme internacional. Harris impulsaria una política de cooperació internacional que facilitaria els viatges entre els Estats Units i Europa i mantindria o fins i tot augmentaria el nombre de turistes nord-americans que visiten Catalunya.
Catalunya és un centre d’atracció d’inversions estrangeres, especialment en sectors com ara la tecnologia, les finances i la innovació. Barcelona s’ha consolidat com un hub tecnològic que ha atret multinacionals nord-americanes que han establert operacions importants a la regió i han generat llocs de treball i impulsat el creixement tecnològic.
Durant el seu primer mandat, Donald Trump va adoptar polítiques proteccionistes que van desincentivar les inversions estrangeres, cosa que va augmentar les tensions comercials amb Europa. Si Trump guanya de nou, és probable que aquestes polítiques es repliquin i generin incertesa per als inversors nord-americans a Catalunya i posin en risc projectes tecnològics i industrials. Empreses com ara Amazon (amb un centre logístic a Barcelona), Microsoft (amb centres d’innovació) i PepsiCo (amb una planta a Tarragona) podrien reconsiderar les seves inversions.
Per contra, una presidència de Harris facilitaria una política de comerç obert i una cooperació amb Europa més gran. Això permetria que Catalunya continués sent una destinació atractiva per a les empreses nord-americanes que volen expandir-se a Europa i assegurar la continuïtat dels projectes d’innovació i consolidar el seu paper com a centre tecnològic. Aquesta estabilitat proporcionaria noves oportunitats laborals i de desenvolupament econòmic per a la regió.
Les eleccions dels Estats Units es produeixen en un context internacional complex, amb diversos fronts oberts que influiran en les polítiques del pròxim govern. Tant si guanya Trump com Harris, les seves decisions afectaran directament l’economia catalana. Les exportacions, el turisme i les inversions depenen de les relacions bilaterals amb els EUA i les empreses i institucions catalanes hauran d’estar preparades per adaptar-se a aquests canvis, que poden tenir efectes tangibles sobre el futur econòmic de la regió.