política
Mazón es justifica i culpa, de nou, el govern espanyol
Qüestionat fins i tot pels seus per la manera com està gestionant la catàstrofe del pas de la dana pel País Valencià, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, no afluixa, i ahir xutava la pilota de la responsabilitat cap al govern espanyol. El dia després que es fes públic que el 29 d’octubre, en les hores prèvies a la tragèdia però quan ja hi havia avisos de l’Aemet sobre meteorologia adversa, estava dinant amb la periodista Maribel Vilaplana en un reservat d’un conegut restaurant de València per oferir-li la direcció del canal À Punt, Mazón reapareixia públicament per justificar-se i intentava posar el focus en la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.
En unes declaracions a À Punt, Mazón confirmava el dinar que va compartir amb Vilaplana en unes hores crítiques, entre les 3 i les 6 de la tarda, en què assegurava que va ser “puntualment informat” de tot el que estava succeint, malgrat que algunes fonts sostenen que va estar il·localitzable. Era un dinar sobre el qual el president de la Generalitat valenciana havia mantingut el secretisme durant deu dies. I ahir aclaria que l’objectiu era decidir el futur d’À Punt. Mazón també carregava contra “insinuacions baixes i molt lletges” fetes per polítics. “No són acceptables”, censurava.
El president de la Generalitat valenciana, que des de l’endemà de la catàstrofe ha insistit a culpar-ne el govern espanyol, hi tornava, situant el focus en la ministra de Transició Ecològica. Segons Mazón, ni Teresa Ribera ni ningú del seu departament es va interessar per la situació del temporal fins abans de les vuit de la tarda, quan les pluges ja estaven fent estralls al territori. Una versió que Ribera ha desmentit rotundament assegurant que aquella tarda va trucar fins a quatre cops al cap de l’executiu valencià sense rebre resposta. El president replicava que tan sols té un missatge de la ministra rebut quan passaven vint minuts de les vuit del vespre –el va publicar a la xarxa X– i potser alguna trucada perduda, però, en tot cas, “sempre passades les vuit, mai abans”. “Li preguntaria a la ministra: va haver de venir l’avís de riuada per contactar amb mi? Fins a les vuit no es va interessar per la situació i no tenim cap notícia d’ella ni de cap altre càrrec”, carregava.
“Tot canvia” a les 7
Justificant-se en el relat dels fets, i sobretot per no haver estat disponible les hores centrals de la tarda, el president de la Generalitat valenciana remarcava que “tot va canviar” a partir de les 7 de la tarda amb l’alerta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. “Fins llavors la previsió era de tempestes d’un màxim de 180 litres i estava tot organitzat, amb la consellera i els membres del Cecopi”, recalcava. “Tot canvia a partir de les 7 de la tarda, quan la Confederació del Xúquer ens alerta d’aquesta revolució hidrològica”, insistia, apuntant que això marca “un abans i un després” en la jornada. Una jornada que va acabar en tragèdia amb la devastació pel temporal dels pobles de l’Horta Sud i deixant 212 víctimes mortals al País Valencià i 220 a tot l’Estat, segons l’actualització de l’executiu espanyol.
El PP, expectant
Públicament, des del PP culpen el govern espanyol de la gestió de la dana, però eviten situar-se explícitament al costat de Mazón com van fer en un primer moment. En la reunió que divendres va mantenir Alberto Núñez Feijóo amb els barons autonòmics populars no es va fer pinya amb el president de la Generalitat valenciana. Ahir el portaveu dels populars al Congrés, Miguel Tellado, evitava pronunciar-se sobre el futur de Mazón. “No és el moment d’analitzar responsabilitats”, deia.
Des del govern espanyol, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, rebutjava entrar en “polèmiques” sobre la gestió de la gota freda. Tant Grande-Marlaska com la ministra de Defensa, Margarita Robles, insistien que la prioritat és atendre les necessitats dels afectats i la reconstrucció de les localitats arrasades.El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha convocat avui una ronda de contactes amb els grups parlamentaris per tal d’abordar la situació.
Més de 25.000 hectàrees de cultiu
Agroseguro calcula que l’afectació pel pas de la dana seria de 25.500 hectàrees de cultiu assegurades que estan repartides per unes 50.000 parcel·les. Es tracta d’una avaluació aproximada de la companyia estatal d’assegurances agràries, ja que, segons informava en un comunicat recollit per l’ACN, les declaracions de sinistres estan arribant “de forma molt escalonada” i l’accés a les finques és “molt difícil”. Alhora, indicava que els pèrits que hi ha treballant a la zona han analitzat “només” al voltant d’un terç de la superfície que es presumeix que ha estat danyada. Tot i així, Agroseguro considerava que ha estat “la tempesta més perjudicial de la història” de l’assegurança d’aquest sector de l’Estat espanyol.
La companyia detallava que per ara els cultius més afectats, d’acord amb la documentació recollida, són els de cítrics i de caquis, així com vinyes i produccions hortícoles. L’asseguradora calculava que hi ha més de 10.000 agricultors i ramaders assegurats que han rebut l’impacte de la dana. Agroseguro disposa d’una quarantena de pèrits desplegats per diferents àrees, i s’espera que a partir d’aquest dilluns n’hi arribin una trentena més.