Política

CiU es refrena per evitar la ruptura del pacte català

CiU es va refrenar ahir per evitar la ruptura del consens entre el govern tripartit i els nacionalistes de cara a la negociació del nou model de finançament. L’existència d’un grup destacat de dirigents del PSC que comencen a veure inviable mantenir a mig termini el plantejament unitari, entre ells Celestino Corbacho, Carme Chacón i Miquel Iceta, va fer extremar la precaució dels dirigents convergents. Si no reaccionen, corren el risc de ser desplaçats fora de la negociació i condemnats a votar contra els pressupostos generals per desacord amb el finançament. I no són pocs els dirigents de CiU que volen negociar els comptes de l’Estat per poder-hi incorporar també mesures contra la crisi econòmica, que de mica en mica acapara l’escenari.


La situació, per tant, és molt complexa, i amb una competència creixent entre el PSC i CiU per la coincidència d’objectius. El portaveu parlamentari nacionalista, Oriol Pujol, va aprofitar ahir una roda de premsa al faristol del Parlament per modular les arestes que els separen del PSC, mirant de deixar sense arguments els dirigents socialistes que es decanten per anar cap al trencament del pacte unitari. Pujol va deixar clar que en la negociació amb el conseller Antoni Castells no primaran fixar una xifra mínima d’increment, que comprometia molt el PSC, i va posar tot el pes de les converses a partir d’ara en la concreció del model, plenament exigent amb l’Estatut. “El debat no és la xifra –va dir–, encara que al final hi haurà una xifra”.


En un altre punt delicat, CiU va intentar també deixar sense arguments els socialistes partidaris d’anar per lliure: el portaveu parlamentari nacionalista va anunciar que no posaran com a condició per al pacte català que el PSC es comprometi a defensar-lo vetant els pressupostos generals en cas que el ministre Pedro Solbes es tanqui en banda. Tot i això, alguns dirigents de CiU segueixen considerant prioritària la xifra final a pactar amb Solbes, i després de la roda de premsa van dir-ho a Pujol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.