Política

Susagna Mesas i Sánchez

Cap de l’oposició de Lliçà d’Amunt (ERC)

“El jovent se’n va a estudiar fora i no torna, i són el futur”

“Tenim un projecte molt interessant en un terreny de l’Ajuntament: fer-hi pisos estudiantils amb els serveis que decideixin”

“A moltes ciutats properes tenen el porta a porta, i ens trobem que les escombraries del límit estan sempre més plenes de l’habitual”

Els pisos del centre, de Can Francí, em semblen bé [...], però als barris quedem desemparats

Susagna Mesas i Sánchez és veïna de Lliçà d’Amunt des de fa anys. Va néixer el 1971 a Granollers, està casada i té dos fills. Va cursar estudis administratius, de comerç i logística internacional, i treballa en temes de comerç internacional. Va entrar en política arran de l’1 d’octubre i es va fer militant d’ERC el 2018 per poder treballar en la part de feminismes. La renúncia del cap de llista d’ERC després de les eleccions del 2023 la va posar en primera línia de foc.

Quina valoració fan dels resultats d’ERC el 2023? Van passar de 5 a 4 regidors.
En tant per cent, no vam perdre tant, del 25% dels vots el 2019 a un 22% el 2023. Tots els partits en vam perdre. El 2023, va haver-hi tan poca participació, un 47%, que els regidors anaven regalats, i va afavorir altres partits.
Del 2015 al 2017 van governar amb el PSC. No hi ha res a fer, actualment?
No se sap mai, però, hi insisteixo, l’alcalde va dir, aleshores, que havia parlat amb tots, i no és cert. Amb l’únic que ha parlat i pactat és amb el PP. A mi em va donar un lloc a la Mancomunitat de la Vall del Tenes, i n’estic contenta, puc estar més informada que abans.
Quin tipus d’oposició fan?
Constructiva. Amb l’alcalde, Nacho Simón, hi parlo molt, hi ha bona sintonia. Hem estat molt estrictes molt de temps, i no ha funcionat. Però jo soc afable, optimista i sempre ric. I, amb tot l’equip d’ERC, donem suport a les coses que veiem bé i les que no, les rebutgem. Què no veiem bé? Els pressupostos, però encara no estan presentats.
I les ordenances per al 2025?
A una part vam votar que no i a una altra, que sí, perquè estan apujant els impostos una altra vegada. La part positiva és que estan fent part del que els vam dir l’any passat en el ple, una pujada esglaonada.
Com va el pacte del PSC i el PP?
Fatal, per moltes raons. Han posat una persona d’una llista fantasma sense cap vinculació amb Lliçà [el regidor del PP]. El 2007, el PSC ja va pactar amb el PP i CiU. ERC va guanyar les eleccions, però el van fer fora amb un pacte contra natura. Ara, el pacte els surt molt barat. Per exemple, hi ha un clúster cerveser, que va començar Iban Martínez, excap de llista d’ERC quan érem a govern (2015-2017). Arran de l’1 d’octubre, ERC deixa el govern, ho agafa En Comú Podem i se signa. Amb la pandèmia, li va costar arrencar, però és molt interessant.
I què ha passat?
L’any passat, ens van dir que els del clúster devien diners de la llum i que tancarien “el xiringuito”, com en diu l’alcalde. Però no és així: és una empresa, hi van escoles, fan projectes, estan connectats amb cerveseres d’arreu del món, etc. La decisió de rescindir el contracte amb el clúster, que era per vint anys, es va dur a ple, el PP hi va ajudar i tenen un any i mig per plegar.
Quines són les prioritats d’ERC per a Lliçà d’Amunt?
Els pisos del centre, de Can Francí, ens semblen bé, però sempre potenciem el centre, els barris quedem desemparats (jo m’incloc, perquè soc de Ca l’Esteper). Tenim un projecte molt interessant, en un terreny de l’Ajuntament, per fer pisos estudiantils amb els serveis que decideixin els joves. Creiem que manca això, perquè el jovent se’n va a estudiar fora i no torna, i el futur és el jovent. La idea és fer una part de pisos, dues plantes com a màxim, i a tota la part de baix zones d’estudi, biblioteca, gimnàs, zona verda per fer esport a l’exterior, botiguetes de queviures, etc. I que, mentre els joves estudien, el preu sigui simbòlic, perquè la idea és potenciar que estudiïn (aquí a Lliçà, l’índex d’universitaris no és gaire alt) i que es quedin.
I per a la gent gran què cal?
Tenim dels índexs de gent gran més alts del Vallès i no hi ha residència. Es va obrir un centre de dia privat i es va haver de tancar, fa dos anys, perquè no tenien cap ajuda de l’Ajuntament.
Tenen el centre logístic de Mango, que dona més recursos al municipi.
Està bé, però ara en fan un segon i dos són massa. La gent de la ciutat està molt descontenta amb això. Hi ha un moviment de camions exagerat, i augmentarà. Estan fent una nova nau, i no se’ns ha dit res.
La recollida de residus és complexa i cara.
Amb les escombraries tenim un problema enorme. Es va mirar de fer el porta a porta, però es pagarien 600 € per persona, perquè són cases, no edificis. Tenim 230 o 240 km de voreres, amb un poblament escampat. I a moltes ciutats properes tenen el porta a porta, i ens trobem que les escombraries del límit estan sempre molt més plenes de l’habitual. És una queixa que hem reclamat a l’Ajuntament. Ara, diuen que no, que ha començat a baixar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.