Política

Guerra a Europa

Els països nòrdics preparen a la població per a una situació de crisi

Les autoritats escandinaves i bàltiques actualitzen els plans de defensa civil i publiquen recomanacions sobre com actuar davant d’emergències o un conflicte bèl·lic

Les auto­ri­tats de Suècia i Finlàndia han publi­cat aquesta set­mana guies per fer front a situ­a­ci­ons d’emergència o, fins i tot, un con­flicte bèl·lic. Dina­marca, Noru­ega i els països bàltics també han actu­a­lit­zat en els últims mesos els seus plans i reco­ma­na­ci­ons de defensa civil i de crisi.

L’Agència Sueca de Con­tingències Civils (MSB), un orga­nisme del Minis­teri de Defensa, ha actu­a­lit­zat la popu­lar guia Om kri­sen eller kri­get kom­mer (Si arriba la crisi o la guerra), envi­ada per pri­mera vegada el 1943. L’última revisió, que ha començat a ser envi­ada aquesta set­mana als ciu­ta­dans, inci­deix més en aspec­tes com les alar­mes d’avís a la població i com pro­te­gir-se a Inter­net i con­tra la desin­for­mació, recull l’agència Efe. També dona con­sells per man­te­nir la calma durant les emergències, com abor­dar la pro­blemàtica amb els nens, com atu­rar una hemorràgia o con­sells sobre ani­mals domèstics.​La guia acon­se­lla a emma­gat­ze­mar ali­ments de llarga duració, aigua, medi­ci­nes i altres estries per almenys una set­mana.

El direc­tor gene­ral de l’FSB, Mikael Fri­sell, ha defen­sat que cal “reforçar la nos­tra capa­ci­tat de resistència per fer front a dife­rents cri­sis i, en últim terme, la guerra”.

El govern fin­landès també impulsa des de 2022, coin­ci­dint amb l’esclat de la guerra a Ucraïna, una estratègia per millo­rar la resiliència del país davant d’esde­ve­ni­ments de gran impacte social. Aquests suc­ces­sos inclo­uen talls pro­lon­gats d’aigua i llum, inter­rup­ci­ons de les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, fenòmens mete­o­rològics extrems, acci­dents greus i cri­sis com pandèmies o un con­flicte mili­tar.

En aquest con­text, les auto­ri­tats fin­lan­de­ses han publi­cat aquesta set­mana una guia en línia simi­lar a la sueca, titu­lada Pre­pa­ració per a emergències i cri­sis. El docu­ment, ela­bo­rat per una vin­tena d’ins­ti­tu­ci­ons ofi­ci­als i també ONG, dona ins­truc­ci­ons per actuar durant les cri­sis i aju­dar els altres. El manual també conté infor­mació sobre acci­ons híbri­des i d’influència infor­ma­tiva.

Noru­ega i Dina­marca han enviat recent­ment manu­als sem­blants, on que es fa referència a l’aug­ment de l’amenaça bèl·lica i de fenòmens mete­o­rològics extrems. En el cas de Noru­ega, les auto­ri­tats van actu­a­lit­zar a finals d’octu­bre les seves reco­ma­na­ci­ons a la població, com ara dis­po­sar de pro­duc­tes bàsics per almenys una set­mana, en comp­tes de tres dies com fins ara.

De la seva banda, el govern Danès va publi­car al setem­bre el manual digi­tal Pre­pa­rats per a les cri­sis on acon­se­lla als ciu­ta­dans que s’abas­tei­xin de pro­duc­tes essen­ci­als per a tres dies. En con­cret, reco­mana tenir almenys tres litres d’aigua per per­sona i dia, ali­ments de llarga durada, far­ma­ci­ola de pri­mers auxi­lis i pro­duc­tes d’higi­ene. També inclou en les reco­ma­na­ci­ons dis­po­sar de pas­ti­lles de iode.

Estònia, Letònia i Lituània, que limi­ten direc­ta­ment amb Rússia, ha actu­a­lit­zat igual­ment en els últims mesos els seus plans de defensa civil i de crisi per dis­tri­buir-los entre la població. Lituània, que va ser el pri­mer país bàltic en par­lar ober­ta­ment d’una even­tual invasió per un país hos­til als seus mate­ri­als de pro­tecció civil, també insta a emma­gat­ze­mar ali­ments i pro­duc­tes de pri­mera neces­si­tat per a 72 hores.

Letònia va publi­car una guia simi­lar la set­mana pas­sada amb llis­tes de com­pro­vació d’allò que cal tenir a mà per sobre­viure tres dies, així com con­sells per bus­car refugi, pre­pa­rar-se per a l’eva­cu­ació i on tro­bar notícies i infor­mació fia­bles.

L’auto­ri­tat d’emergències d’Estònia, Pääste­a­met, va dis­tri­buir a finals d’abril ins­truc­ci­ons sobre com actuar en cas d’una emergència. A més de donar també ins­truc­ci­ons per a les pro­vi­si­ons que cal tenir a cas, el fullet indica què cal dur a la bossa d’eva­cu­ació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.