Política

europa

El Constitucional ordena un nou recompte a les presidencials de Romania

La mesura s’anuncia quan només falten 3 dies per a la segona volta que encapçala un candidat prorús

Romania ha fet un altre pas cap a la incertesa –quan només falten tres dies per a les eleccions legislatives d’aquest diumenge– després que el Tribunal Constitucional ordenés aquest dijous un nou recompte de la primera volta presidencial, guanyada de manera inesperada per l’ultra prorús Calin Georgescu.

Els magistrats de l’alt tribunal van sol·licitar per unanimitat “la verificació i el recompte de totes les paperetes de vot, inclosos els vàlids i nuls, emesos en les eleccions” del passat diumenge, segons un comunicat de la institució.

La decisió de repetir l’escrutini dels 9,4 milions de vots emesos diumenge passat és inèdita i a més podria afectar els candidats que es podran presentar a la segona volta aquest diumenge.

A més de Georgescu, que va aconseguir gairebé el 23% de les paperetes, va passar a la segona ronda la proeuropea Elena Lasconi amb el 19%, però amb només 2.740 vots de diferència sobre Marcel Ciolacu, primer ministre i líder del governant Partit Social Demòcrata (PSD).

Ciolacu ja va anunciar la seva dimissió com a líder socialdemòcrata després de quedar fora de la segona volta.

El president de l’Autoritat Electoral Permanent (AEP), Toni Grebla, també va recordar que la campanya per a la segona ronda començarà després que el Constitucional validi als dos candidats amb més vots, va explicar a l’agència Agerpres. Això significa que la segona volta, inicialment prevista per al 8 de desembre, possiblement se celebrarà en una altra data després del nou recompte.

Grebla va assegurar a la premsa romanesa que encara no havia rebut de manera oficial l’exigència del Constitucional i començarà el recompte en el moment que rebi el comunicat per fer-ho.

Pel que fa als recursos d’anul·lació dels comicis, un d’ells presentat pel candidat presidencial Cristian Terhes, Grebla va argumentar que algunes formacions, i en particular la de l’europeista Lasconi, haurien difós fora de termini propaganda electoral. Aquest recurs s’abordarà demà, mentre que un segon recurs va ser rebutjat per haver-se presentat fora de termini.

Tant Lasconi com Ilie Bolojan, líder interí del PNL, la formació més gran de centredreta, es van mostrar crítics amb la decisió del Constitucional.

“El vot de cadascun de nosaltres és sagrat. El que el Tribunal Constitucional intenta fer ara és absolutament aterridor per a un país democràtic”, va indicar Lasconi en Facebook i va considerar que la cort estava “jugant amb la seguretat nacional”.

Segons els dos polítics conservadors, ignorar els resultats legítims podria generar una greu crisi de confiança en les institucions democràtiques del país.

Augmenta la pressió sobre Georgescu

En les últimes hores s’han redoblat les pressions sobre Georgescu perquè expliqui com va finançar la seva campanya, amb el temor d’una possible ingerència russa a causa del seu discurs contra l’OTAN i la Unió Europea (UE).

Romania és un aliat clau en l’ajuda occidental a Ucraïna, des dels seus ports s’exporta el cereal d’aquest país, els pilots ucraïnesos s’entrenen en l’ús d’F-16 en el seu espai aeri i el país acollirà, quan s’hagi acabat, la base més gran de l’OTAN en sòl europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.